Ücreti Eksik Yatıranın Cezası Artacak

Cumhurbaşkanlığı Hukuk Politikaları Kurulu, iş kanunlarında değişiklik yapmak üzere 32 milyon çalışanı doğrudan ilgilendiren yeni düzenlemeleri planlıyor. Bu düzenlemeler arasında ücretten çalışma saatine, genel tatil ücretlerinden esnek çalışmaya kadar birçok başlık yer alacak.

Ücreti Eksik Yatıranın Cezası Artacak
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Cumhurbaşkanlığı Hukuk Politikaları Kurulu, iş kanunlarında değişiklik yapmak üzere 32 milyon çalışanı doğrudan ilgilendiren yeni düzenlemeleri planlıyor. Bu düzenlemeler arasında ücretten çalışma saatine, genel tatil ücretlerinden esnek çalışmaya kadar birçok başlık yer alacak.

Düzenleme kapsamında, ücreti eksik yatıran ya da ödemeyen işverenlere yönelik cezaların artırılması öngörülüyor. Ücretin günlük ya da maktu belirlenmesi konusunda daha net kurallar getirilecek. Genel tatil ücretlerinin ödenmemesi durumunda uygulanacak cezalar netleştirilecek.

Mevcut esnek çalışma düzenlemeleri daha etkin hale getirilecek ve çocuk çalışanlara yönelik mevzuat düzenlemeleri yapılacak. Ayrıca, Türk İş Kanunu'nun yanı sıra Basın İş Kanunu ve Deniz İş Kanunu gibi farklı yasalardaki düzenlemeler tek bir temel kanunda birleştirilecek.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından hazırlanan 4 yıllık stratejik planda, ücretin eksik ödenmesi ya da ödenmemesi durumunda getirilen yaptırımların gözden geçirileceği belirtiliyor. Yapılan düzenlemelerle çalışan haklarının belirlenmesi ve ihtilafların çözümüne yönelik daha etkin bir yapı oluşturulması amaçlanıyor.

Ayrıca, sendikalı çalışan sayısının arttığına dikkat çekilen raporda, Türkiye genelinde sendikalı işçi sayısının 2 milyon 495 bin 423'e yükseldiği ve 16 milyon 395 bin 275 işçiden yüzde 15.22'sinin sendikaya üye olduğu bilgisi paylaşıldı.