TÜRKİYE TEK YÜREK

Almanya'da Federal Meclisi'nin 1915 olaylarını 'soykırım' olarak niteleyen tasarıyı onaylamasının ardından hem iktidar hem de muhalefet partileri tepki mesajları yayınladı

TÜRKİYE TEK YÜREK
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Almanya'da Federal Meclisi’nin 1915 olaylarını 'soykırım' olarak niteleyen tasarıyı onaylamasının ardından hem iktidar hem de muhalefet partileri tepki mesajları yayınladı.

 

‘’ALMANYA-TÜRKİYE İLİŞKİLERİNİ ETKİLEYECEK’’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Almanya parlamentosunun 1915 olaylarını "soykırım" olarak tanımlamasıyla ilgili ilk değerlendirmesinde,’’ "Alman Parlamentosu'nun almış olduğu bu karar aslında Almanya-Türkiye ilişkilerini ciddi manada etkileyecek olan bir karardır. Bunların değerlendirmesini yapacağız ve nasıl bir adım atarız bunları konuşacağız ve ondan sonra da bizim asıl atmamız gereken adımları atacağız.’’

YILDIRIM:‘’BU MİLLET KİMSEDEN EMİR ALMAZ’’

Kararın hatalı olduğunu dile getiren Başbakan Binali Yıldırım,"Bu karar hatalı bir karardır. Türk milletinin geçmişi bellidir. Bu millet geçmişiyle övünen bir millettir. Bizim geçmişimizde yüz kızartacak, başımızı öne eğdirecek hiçbir olay yoktur. Tarihçilerin bile aralarında anlaşamadı Uluslararası İnsan Hakları Mahkemesi'nin aksi kararlarının olduğu yerde Alman Parlamentosu'nun Sözde Ermeni Soykırımını kabul etmesi asla kabul edilir değildir. Bu gelişmeler üzerine Türkiye'nin Almanya Büyükelçisini Türkiye'ye geri çağırdık. Karar metnin kapsamıyla gördükten sonra atılacak adımları atmakta bir saniye bile tereddüt etmeyiz. Bu millet hiç kimseden emir almadı, hiç kimseye boyun eğmedi. Biz Allah'ın önünde eğiliriz. Milletimiz ne isterse onu yerine getiririz"dedi.

BAHÇELİ:’’ALMANYA KENDİ GEÇMİŞİNE BAKSIN’’

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Almanya Federal Meclisinin 1915 olaylarını Soykırım olarak niteleyen kararına ilişkin, "Almanya soykırım izi sürüyorsa, insanlığın ortak değer ve mirasına yönelik katliam örnekleri görmek istiyorsa, ahlaken ve hukuken önce kendi geçmişine dikkatle bakmalıdır. Almanya'nın ne düşünüp hangi sonuca vardığı elbette değersiz ve önemsizdir. Başbakan Merkel'in Türkiye ile ilişkilerin kapsamlı ve güçlü olduğuna telaşla vurgu yapması aldatma ve istismardan öte bir anlam da taşımayacaktır. Toplu cinayetler, toplama kampları, gaz odaları, vahşi kıyım ve infaz örnekleri; hepsinden mühimi Hitler caniliği kesinlikle Türk milletinin onurlu mazisinde görülmemiş, yaşanmamıştır. Almanya'nın kasti, kaba ve gerçekleri karalayan tutumu insanlık vicdanında kabul görmeyeceği gibi milletimiz nezdinde de hiçbir karşılığı ve inandırıcılığı olmayacaktır. Türkiye'nin dostluğu yerine Ermeni diasporasının yalan ve iftiralarını tercih eden Almanya'ya muhakkak surette en etkili cevap verilmelidir. Türk milletini töhmet altında bırakmak, küçük düşürmek, baskı ve dayatma altına almak bu ülkenin harcı olmadığı gibi haddi de değildir.’’dedi.

‘’ ALINAN KARAR HÜKÜMSÜZ VE GEÇERSİZDİR’’

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Başdanışmanı Ahmet Akın ise yaptığı açıklamada,"Müteakip uyarılarımıza rağmen, Almanya Federal Meclisi'nin yapmış olduğu oylamada, 1915 olaylarını "Soykırım" olarak niteleyen karar tasarısını kabul etmesinden derin üzüntü duyuyor ve bunu şiddetle kınıyoruz. Karar; bizim açımızdan hükümsüz ve geçersizdir. Almanya Federal Meclisi, bu kararıyla Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin daha da çetrefilli hale gelmesine ön ayak olmakla kalmayıp, aynı zamanda Türkiye-Almanya ilişkilerine de zarar vermiş ve özellikle bu ülkede yaşayan 3,5 milyon Türk'ü derinden yaralamıştır" ifadelerine yer verdi.