Türkiye'nin En Ucuzu Elazığ'da

Elazığ Sebze Hali Komisyoncuları Derneği Başkanı Rıza Gündüz iddialı bir açıklamada bulunarak yaz aylarında en ucuz sebzeyi Elazığlı vatandaşların tükettiğini bunu isteyen herkese ispat edebileceğini söyledi.

Türkiye'nin En Ucuzu Elazığ'da

Yaz döneminde Elazığ’da sebze üretimin artığını civar illerin sebzesinin de Elazığ’dan gittiğini kaydeden Gündüz “Mevsim sonu nedeniyle şuan sebze sezonu bitti sayılır. Yağmurlarla birlikte köylünün sebzesi çok azaldı. Adana, Mersin tarafında yeni sebzeler başlayacak. Sadece üzüm kaldı. Bir ay içinde o da biter. İlimizde üretilen üzümlerin çoğu Ankara, İstanbul ve güneydoğuya gönderiliyor. Bağda 17-18 liraya üzüm yüklüyorlar. Sebze halinde 13-14 lira burada daha ucuz  tarlada ise daha pahalı. Türkiye’nin hiçbir yerinde Elazığ kadar ucuz sebze olan yer yok. Bunu ispat da ederim. Biz sivri biberi 10-13 liraya sattığımız vakit Gaziantep’teki arkadaşım aynı biberi 35 liraya sattıklarını söyledi. Malatya, Tunceli, Bingöl yine öyle pahalı satıyor.  Bunun en önemli sebebi üretim bölgesi olduğu için sebzeyi yaz aylarında en ucuz ve en kalite sebzeyi Elazığ tüketiyor” dedi. 

Türkiye'nin En Ucuzu Elazığ'da

"PAHALILIĞIN SEBEBİ BİZ KOMİSYONCULAR DEĞİLİZ"

Sebze ve meyvedeki pahalılığın sebebinin ne kendilerinin   ne de Adana ve Mersin’deki üreticiler olduğunu vurgulayan  Gündüz “Her şeyin fiyatı katlandı. Ulaşım maliyetleri çok fazla, işçi yevmiyeleri yine öyle sebze meyvenin sağlıklı büyümesi için gübre ve ilaçlamaların maliyeti  önceki yıllara göre katlanınca fiyatlardaki bu pahalılık kaçınılmaz oluyor.  Bir tır ürün Adana’dan çıktığında buraya gelene kadar kiloda 2-3 lira ulaşım maliyeti biniyor. Biz üzerine cüzi kâr marjımızı koyup satıyoruz. Pahalı satmak diye bir lüksümüz yok. Sonuçta buraya gelen esnaflar bütün komisyoncuları gezip öyle fiyat alarak mallarını alıyor. Biz bugün iki kalemde piyasanın üzerinde mal satsak müşteri kaybederiz. Pahalılığa gelince bugün ben bir bağ taze soğanı 7 liraya satıyorum. Onu pazarda 10 liraya,  manav ve  marketlerde 15 liraya  satıyorlarsa ona ben karışamam ki! Biz sebze hali komisyoncuları olarak her zaman denetlenmeye hazırız. Gelsin alış fiyatımızı da sattığımız ürünün faturalarını gösterelim. Serbest piyasa isteyen istediğin satar ama biz komisyoncular olarak bunu dert etmiyoruz. İsteyen kurum gelsin bizi denetlesin. Komisyoncular pahalı satıyor diye söyleyenlere kimse itibar etmesin. Bir örnek vereyim Biz 2-3 kamyon Mersin’den domates  getirdik. Yerli domates çıktı. 17- 18 liraya mal ettiğimiz domatesi 10 liraya burada sattık. Yaklaşık 50 bin lira zarar ettik. Çünkü oradaki üreticiye o malı biz alacağız demişiz. Biz burada ucuzladı orada pahalı diye o malı almasaydık bize kışın kimse mal vermezdi. İstanbul ya da  Ankara’daki bir tüccar bizim yerimize malları alırdı ” diye kaydetti. 

Türkiye'nin En Ucuzu Elazığ'da

"SEBZE HALİNDE HER ŞEY YOLUNDA" 

Sebze hali esnafları olarak bir şikayetleri olmadıklarını dile getiren Gündüz “Halimiz güvenliği sağlanıyor. Temizliği  zamanında ve düzgün yapılıyor. Yolumuzu belediyemiz sağ olsun çok güzel yaptı. Belediye personelimiz de iyi her hangi bir sorunumuz olursa belediye başkanımıza ulaşabiliyoruz. Allah’a şükür şikayetçi olacak bir konumuz yok” diye konuştu.

Türkiye'nin En Ucuzu Elazığ'da

Türkiye'nin En Ucuzu Elazığ'da