Türkiye ile Irak Arasında Kalkınma Yolu Anlaşması İmzalandı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Irak ziyareti kapsamında Kalkınma Yolu Anlaşması'na imza atıldı.

Türkiye ile Irak Arasında Kalkınma Yolu Anlaşması İmzalandı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 12 yıl aradan sonra Irak'a resmi ziyaret gerçekleştiriyor.

Erdoğan, Bağdat’ta Irak Cumhurbaşkanı Abdullatif Reşid ve Başbakan Muhammed Şiya es Sudani ile görüştü.

Görüşmelerin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, Irak Başbakanı Sudani ile Kalkınma Yolu Anlaşması'nın imza törenine katıldı.

Erdoğan'ın Irak ziyaretinin kritik gündemlerinden biri de Basra Körfezi hinterlandını Türkiye üzerinden Avrupa'ya açacak olan Kalkınma Yolu Projesi.

Proje ile birlikte yaklaşık bin 176 kilometre uzunluğunda yüksek hızlı yük ve yolcu taşımasına uygun demir yolu ve bin 190 kilometre uzunluğunda otoyol inşa edilecek. 

Kalkınma Yolu Projesi Orta Doğu ve Körfez Bölgeleri başta olmak üzere güneydoğu Asya ülkelerine yapılacak ihracatta da artış olması öngörülüyor.Başlangıçta "Kuru Kanal" olarak anılan projenin ismi, Mart 2023'te Irak Başbakanı'nın Ankara ziyaretinde  "Kalkınma Yolu" olarak değişmişti. Söz konusu proje, Irak'ta petrol dışı sürdürülebilir ekonominin de temeli olarak nitelendiriliyor.

Erdoğan, Bağdat’ta Irak Cumhurbaşkanı Abdullatif Reşid ile de bir görüşme gerçekleştirdi.

İletişim Başkanlığı'ndan görüşmeye ilişkin şu yazılı açıklama yapıldı:

"Görüşmede Türkiye ve Irak ikili ilişkileri, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırıları, bölgesel ve küresel meseleler ile terörle mücadele konuları ele alındı. Cumhurbaşkanı Erdoğan görüşmede, Türkiye’nin terör örgütü PKK ile mücadele konusunda Irak’tan beklentilerinin bulunduğunu, Irak’ın terörün her türlüsünden arındırılması gerektiğini ifade etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan görüşmede, Bağdat ile Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi arasındaki ilişkilerin rayına girmesinin ve Türkmenlerin hak ettiği konuma ulaşmalarının Irak’ın istikrarı için önemli olduğunu belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, önümüzdeki dönemde Türkiye ve Irak’ın iş birliği içinde atacağı adımların bölgesel kalkınma ve refaha da katkı sağlayacağını ifade etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gazze’deki İsrail zulmünü durdurmak için çabaların devam ettiğini, Müslüman ülkelerin bu süreçte birlik içinde hareket etmesinin gerektiğini de söyledi."

ERDOĞAN VE SUDANİ'DEN AÇIKLAMALAR

Erdoğan ve Sudani, anlaşmaya imza atılmasının ardından ortak basın toplantısında konuşuyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, açıklamalarında şunları kaydetti:

"Irak, ortak tarihi, beşerî ve kültürel bağlara sahip olduğumuz, stratejik değer atfettiğimiz bir komşumuzdur. Irak’la ilişkilerimizi karşılıklı saygı ve iyi komşuluk ilkesi temelinde ortak çıkarlarımızı gözeterek ilerletme yönünde güçlü siyasi iradeye sahibiz. Bugünkü ziyaretimizde bunu bir kez daha teyit etmiş olduk.

Ziyaretimin ve az önce imzalanan anlaşmaların Türkiye-Irak münasebetlerinde yeni bir dönüm noktasını teşkil edeceğine inanıyorum.

Sayın Başbakan ile birlikte altına imza attığımız ortak iş birliği için stratejik çerçeve anlaşması, sağlan bir yol haritasını teşkil ediyor.

Metinle Güvenlik, terörle mücadele, ekonomi, ticaret, enerji, ulaştırma, çevre, sınıraşan sular, sağlık, eğitim gibi pek çok alanda teknik müzakerelerin sürdürülmesini ve takibi sağlayacak ortak daimî komiteler kurulmasına karar verdik."

Ayrıntılar geliyor...