Turizme Sivrice Formülü

Başta kanyonlar olmak üzere yol, altyapı, sosyal tesis gibi yatırımlar yaparak turizm potansiyellerini iyi değerlendirip sektöre kazandıramayan sığ zihniyete Sivrice Belediyesi yeni bir anlayışla çözüm buldu. Hazar Gölü etrafında belediyeye ait olan 23 park ve boş alan, özel sektörün işletmesine veriliyor. Bu formülle, hem bu alanların bakım-onarım ve temizliği yapılacak hem de vatandaşlar cüzi bir ücret karşılığı nezih mekânlarda piknik yapıp serinleme imkanı bulacaklar.

Turizme Sivrice Formülü

İlimiz, başta tarih olmak üzere birçok doğal güzellikleriyle zengin bir turizm potansiyeline sahip bir il olmasına rağmen, bu zenginlikleri yeterince değerlendiremediği ve bu avantajları şehrin tanıtım ve ekonomisine kazandıramadığı yönüyle sık sık eleştirilerin odağında yer alıyor.

TURİZME GEREKEN İLGİ GÖSTERİLMİYOR

İlimiz, Harput, Hazar Gölü, Hazarbaba kayak Merkezi, Palu, Keban, Baskil kanyonları, Karakoçan Golan Kaplıcaları gibi çok sayıda turizm potansiyeline sahip olan şanslı bir il olmasına rağmen, geçmişten bugüne il yöneticilerinin bu konuya kısa-orta-uzun vadeli projeksiyonlar sunan planlar ortaya koyamaması, öncelik ve projelerin  her değişen valiyle birlikte değişmesinden kaynaklı plansızlıklar sebebiyle özlenen ve beklenen atılımı bir türlü başaramadı.

Turizme Sivrice Formülü

YÖNETİCİYE GÖRE DEĞİŞEN TURİZM HEDEFLERİ

İlimizin en önemli eksiği turizm konusunda kabul görmüş ve kırmızı kitap halini almış ve sonuç odaklı yapılan turizm hedeflerinin olmaması.
Konu ile ilgili kurumların böyle bir çalışma ortaya koyamaması, turizm ile ilgili çalışma gerçekleştiren STK’ların da böyle bir öneri getirememesi sonucu turizm, her yeni gelen il yöneticisine göre şekil alan ve öncelikleri  belirlenen bir yaz-boz tahtasına dönüştü.

Bir valinin başlattığı turizm proje ve çalışmaları yeni gelen vali ile birlikte rafa kaldırılmakla kalmıyor, daha önce başlatılan ya da tamamlanan tesis ve yatırımlar çürümeye terk ediliyor.

Turizme Sivrice Formülü

TURİZMİN YOL HARİTASI OLUŞTURULMALI

Elazığ gibi bölgesinde önemli bir turizm zenginliğine sahip bir şehrin insanlarını hafta sonları, Mardin, Urfa, Diyarbakır, Tunceli, Malatya gibi illerin tarihi ve turistik mekânlarına  turlar eşliğinde ziyaret etmesi karşısında, Harput, Palu, Keban ve kanyonlar gibi önemli merkezlerini, bu illere gösterilen ilgi seviyesine  getirecek bir turizm eylem planı ortaya koyamayan anlayış, sonunda Sivrice Modeline geçmeyi gerekli ve zorunlu kıldı. 

Turizme Sivrice Formülü

TURİZME SİVRİCE AÇILIMI

İlimizin tarihi ve turistik potansiyeli yüksek olan Harput’ta Elazığ Belediyesi’nin son yıllarda gerçekleştirdiği hizmetlere karşın, yıllardan  beridir  kanyonların yolunu dahi yapamayan, her metrekaresinden tarif fışkıran ve birçok eseri restore edilerek ayağa kaldırılan Palu’ya gereken önemi vermeyen zihniyete karşı Sivrice Belediye Başkanı Turgay Gündoğan projeci kimliği ve vizyonuyla kendi formülünü buldu ve hayata geçirdi.

Turizme Sivrice Formülü

KAMU-ÖZEL İŞLETMESİ

Sivrice Gölü’nün canlılık kazanması için başlattıkları çalışmalarla Hazar Gölü’nün çevresindeki 23 noktayı hazineden devraldıklarını belirten Belediye Başkanı Turgay Gündoğan, “Gölü sahiplendireceğiz. Amacımız vatandaşlar hem ticaretini yapsın hem de halkımıza daha iyi hizmet versin” dedi. 

Turizme Sivrice Formülü

GÜNDOĞAN: GÖLÜ KONTROL ALTINA ALACAĞIZ
Hazar Gölü’nün çevresindeki 23 noktayı hazineden devraldıklarını belirten Belediye Başkanı Turgay Gündoğan, “Milli Emlak’tan belli alanların kiralamasını yaptık. Protokolümüzü imzaladık. 23 ayrı noktayı kiraladık. Bu alanları 3.şahıslara kiraya verip gölü sahiplendireceğiz. Buradaki amacımız vatandaşlarımızın hem ticaretini yapsın ki yapılacak olan yapılanma, kullanılan alan da kurallarına göre kullanılsın. Hem oranın kıyısını temiz tutsun  hem de oraya gelecek olan vatandaşa daha iyi hizmet edelim diye gölün 23. noktasının kiralamasını yaptık.”

NEZİH ORTAMLARDA PİKNİK 
Devraldıkları alanların şimdiye kadar bakımsız, kontrolsüz ve çirkin görüntü arz eden mekânlar olduğuna dikkat çeken Başkan Gündoğan; “Güzel bir projemiz olacak. Kafesi, lavabosu, duş kabinleri, güneşliklerini, şezlonglarını koyabilecekleri alanlar şeklinde oluşturacağız. İnşallah gölü büyük ölçüde kontrol altına alacağız. Yoksa böyle kara düzen gidince başa çıkmak zor oluyor. Sadece belediye imkânı ile başa çıkmak zor oluyor. Yüz binlerce insan buraya geliyor. Malatya, Diyarbakır, Bingöl ve Elazığ’ın insanı buraya geliyor. Bize de sadece bu insanların temizliğini yapmak kalıyor.” dedi. 

“ÖZEL SEKTÖRÜN KATKILARIYLA TURİZME YENİ BİR BAKIŞ AÇISI GETİRİYORUZ”
Hayata geçirdikleri bu örnek projeyle özel sektörün de katkı ve desteklerini alarak turizme ve Hazar Gölü’nün güzelliklerinin korunmasına yeni bir bakış açısı getirdiklerini ifade eden Başkan Gündoğan, Sivrice Gölünün çevresinde belirlenen noktalar için proje çalışmalarının başlatıldığını dile getirdi.
Göl kıyısında 23 noktayı devraldıklarını ifade eden Başkan Gündoğan, “Şimdi o kıyılara yönelik projeleri şekillendiriyoruz. Sözleşmemizi hazırlıyoruz. Bunu da vatandaşlara sunacağız. Dileyen vatandaşımız gelecek ve bir şekilde kuralları dahilinde üçüncü şahıslara kiralanacak. Hem vatandaş kazanacak hem insanımız kazanacak hem de gelen vatandaşlarımız daha temiz bir ortamda barınma şansı bulacaklar”

ÖRNEK OLSUN
Sivrice Belediye Başkanı Turgay Gündoğan’ın ilçe ve ilimiz turizmini ayağa kaldırmak amacıyla hayata geçirdiği bu projenin il genelinde de uygulanmasıyla birçok turizm değerinin hak ettiği konuma geleceğini ifade eden uzmanlar, kamunun bu tesisleri kendi işletmesi yerine ihale ile birtakım sosyal tesisler, dinlenme alanları, seyir tepeleri, sandal turları, kafeterya gibi üniteler kazandırmak şartıyla işletim hakkının özel sektöre verilebileceğini dile getiriyorlar.

ALTYAPI VE DENETİM KAMUDA 
İlimizin dört bir yanında bulunan turizm değerlerinin, kamu tarafından işletilmesinin mümkün olmadığını yıllardan beri görüp, tecrübe edip müşahede ettiklerini dile getiren uzmanlar, bu faaliyetlerin özel sektöre devredilmesiyle ilimiz turizminin ciddi bir atılım yaşayacağını ifade ediyorlar.

Yol başta olmak üzere altyapıları kamu tarafından yapılan turistik mekânların tesisleşme ve işletme tarafının özel sektöre verilmesi uygulamasının, bu konuda başarı sağlamış ve markalaşmış şehirlerdeki başarılı uygulamalarının ilimize taşınmasıyla yaşanacak gelişmenin şehrin ekonomisine de katkı sağlayacağını dile getiren uzmanlar, bunun için önce güçlü bir irade ortaya koyan ve bunu takip eden bir yönetim anlayışına sahip olunması gerektiğini de ifade ediyorlar.