Turizmde Yerimizde Sayıyoruz

Hakimiyet Gazetesi'nin her yaz dönemlerinde kaleme aldığı ve gündeme getirdiği, turizm konusunda yaşadığımız ufuksuzluk ne yazık ki 2024 yılında da devam ediyor. Komşu şehirlerimiz yaz aylarını en verimli şekilde geçirmek için harıl harıl çalışırken, Elazığ yine sessizliğe büründü. Bizi bize tanıtan etkinlikler dışında ciddi bir çalışma yapılmayan Elazığ için,yine akıllarda 'Yine Hüsran mı Yaşayacağız?' soruları oluştu. 

Turizmde Yerimizde Sayıyoruz
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Kübra Kabukçu/Elazığspor’un geçtiğimiz gün elde ettiği şampiyonlukta, ilimizde her kesimin ortak hareket etmesi ve kenetlenmesi tüm ülkeye örnek olmuş ve ilimizin geleceği için umut ışığı olmuştu. 

İlimizin geçmiş sorunlarında ortak bir masada bulunulmaması ve ortak bir karar alınmaması sorunların daha büyümesine sebep olurken, Hakimiyet Gazetesi’nin yıllardır gündeme getirdiği kenetlenmek vurgusunun Elazığspor’un şampiyonluğunda bir defa da önemi ortaya çıktı. 

Turizmde Yerimizde Sayıyoruz

HEP AYNI SENARYO 

Hakimiyet Gazetesi’nin her yaz ayında gündeme getirdiği ve turizm konusunda yaşadığımız sorunları bilmeyen ve duymayan yoktur. İlimizde bulunan tarihi ve turizm alanlarının yeterince değerlendirilmemesi ve turizme kazandırılmaması sonucunda komşu illerimiz yerli ve yabancı turist sayılarında ciddi rakamlara ulaşırken, Elazığ hep şişirme ziyaretçi rakamları ile gündeme geldi. 

SADECE ELAZIĞ BELEDİYESİ DERT EDİNİYOR

Son beş yıllık dönemde Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları’nın, tarihi Harput Mahallesinde hayata geçirdiği projeler ile ilimiz kültür ve turizm konusun da önemli bir aşama kaydederken, diğer yerlerde bulunan tarihi ve turizm potansiyeli olan yerlerimiz halen hak ettiği değeri görmüyor. Sivrice, Palu, Keban, Baskil ve birçok tarihi mekânları barındıran yerlerimiz sessizliğini korumaya devam ediyor.

Turizmde Yerimizde Sayıyoruz

TANITTIĞIMIZ MEKÂNLARIN YOLUNU VE TEMİZLİĞİNİ DAHİ YAPAMIYORUZ

İlimizin zengin turizm potansiyelinin ve güzelliklerinin değerlendirilerek sektöre kazandırılması amacıyla başlatılan çalışmalar sonuca ulaşmadığı gibi, mevcut değerleri korumak ve sahip çıkmak anlamında da tam bir ilgisizlik yaşanıyor. Geçtiğimiz yıllarda keşfedilen ve turizme kazandırmak amacıyla ülke çapında tanınan sanatçı ve sosyal medya fenomenlerinin davet edilip tekne turu yaptırılan Karaleylek ve Saklıkapı kanyonları, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünün FKA desteğiyle ciddi paralar harcayarak çekip yayınladığı kısa tanıtım filmleriyle tüm dünyaya tanıtılmıştı.

SES YOK, GÖRÜNTÜ ÇOK!

Geçtiğimiz yıllar da kanyonlara ait görsel şov içeren videoları izleyen tur kafileleri bu bölgeyi görmek istemiş, belli bir noktaya kadar giden tur otobüsü yol olmadığı için kafileyi kanyonlara ulaştıramamıştı.

Bu durumu gören duyarlı bir köy sakini, bu güzelliği görmek için büyükşehirlerden gelmiş kafilenin kanyonları görmesi amacıyla kendine ait traktörle kafileyi kanyonlara götürmüş, bu görüntü sosyal medyada yayınlanınca Elazığ Valiliği açıklama yapmış hatta daha da ileri giderek olayın geçtiği noktanın Elazığ sınırları içerisinde değil Malatya ili Arguvan ilçe sınırlarında olduğunu ifade etmişti. 
Bununla da kalınmamış jandarma da kafileyi traktörüyle taşıyan vatandaşa ceza kesmiş, kesilen makbuzda olay yeri olarak da Elazığ yazılarak valiliğin açıklaması ile ters bir durum yaşanmıştı. 

Turizmde Yerimizde Sayıyoruz

YİNE HÜSRAN MI YAŞAYACAĞIZ?

Yine bir turizm sezonu öncesi Elazığ’da turizmin geliştirilmesi ve çalışmaların neler olduğu yönünde her hangi bir açıklama ya da bir çalışma gündeme gelmedi. Yıllar önce keşfedilen ve geçmişi oldukça eski olan kanyonlar ile ilgili ne tür çalışmaların yapıldığı ya da hangi kararların alındığı yönünde bir açıklama yapılmaması yine kafalar da “YİNE HÜSRAN MI YAŞAYACAĞIZ?” sorularını oluşturdu. 

BİZİ,  BİZE VE ŞEHRE TANITIYORUZ, HEP YERİMİZDE SAYIYORUZ

Geçtiğimiz gün Kültür ve Turizm Bakanlığının desteği ile kutlanan Türk Mutfağı Haftası kapsamında Elazığ'da da bir etkinlik yapılmıştı. Kurulan stantlarda zaten Cuma namazı ve hatır ziyareti için Elazığlıların akınına uğrayan Harput’ta hemşerilerimize Harput köfte, sırın, orcik, badem şekeri, Ağın leblebisi başta olmak üzere yöresel lezzetler tanıtılmış ve tattırılmıştı. Bizim lezzetler ve yine bizim insanımıza tanıtılmış,  tattırılmış ve bu konu da sonuç odaklı değil göstermelik tanıtımlar yaptığımızın en iyi örneği olmuştu. 

ŞEHRİN TURİZM HEDEFİ VE AMACI YOK

İlimizin başta turizm olmak üzere, sanayi, yatırımlar, eğitim, sağlık, şehirleşme, kültür-sanat gibi konularda validen valiye değişkenlik göstermeyen yakın-orta-uzun vadeli projeleri ihtiva eden projeksiyonların yer aldığı kırmızı kitabının hala oluşturulup hayata geçirilememesinin bedelini yine tüm şehir ödüyor. Bu nedenle artık Elazığ’ın kabuğunu kırması gerekiyor ve vizyonlu yöneticilerin artık ilimizin geleceği için ciddi adımlar atması isteniyor.