TOKİ'nin Söylediği Gerçekte Olan

Depremzede vatandaşlarımız ile Hakimiyet Gazetesi olarak sıklıkla dile getirdiğimiz sorunlarından dolayı son günlerde ulusal haber ajansları üzerinden reklam haberlere ağırlık veren TOKİ'ye Elazığlı vatandaşlar tepki gösteriyor. Yaşadıkları sorunlar, talepler ve beklentiler yerine her şeyin günlük-güneşlik olduğuna dair ulusal haberlerde yer alması üzerine vatandaşlar da aksaklıkları kendi sosyal medya hesaplarından videolar ve fotoğraflar eşliğinde paylaşarak sesini duyurmaya çalışıyor

TOKİ'nin Söylediği Gerçekte Olan
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Ömer Enes YILAR/24 Ocak depreminin üzerinden neredeyse 2 yıl geçmesine rağmen Elazığ’da yapılan 24 bin 83 konuttan 15 bine yakını teslim edildi. Hem tamamlanmayan konutlar hem yapımı tamamlanıp kurası çekilmediği halde teslim edilmeyen konutlar hem de teslim edildiği halde gerek metrekaresinden gerek konumundan gerekse de oda sayından kaynaklı sorunlar yumağına dönen TOKİ konutları konusunda sesini duyuramayan vatandaşlar sosyal medyadan yaptıkları paylaşımla dertlerine çare arıyorlar.

YAPILDI VE TESLİM EDİLDİ (Mİ?)
Geçtiğimiz günlerde Ak Parti Tanıtım Birimi tarafından hazırlanan ve “Elazığ’da 24 bin konut yapıldı ve teslim edildi” şeklindeki görsellere gelen tepkinin ardından ulusal bir haber ajansının Ankara ofisinden yapılan ve teyit edilmemiş bilgilerle hazırlanan içeriğinde ‘TOKİ üzerine düşeni yaptı’, ‘Elazığ’daki konutların tamamı yapıldı ve teslim edildi’ şeklinde yayımlanan haber büyük tepkiye neden oldu. 

TOKİ’YE TEPKİ 
Haberin içeriğinde:  “Sorumluluğunda olan inşaat yapım işlerinde üzerine düşeni yapan TOKİ, Afet bölgelerinde konut projelerini bir bir hayata geçirmeye devam ediyor. TOKİ, bu kapsamda, Elazığ ve Malatya’da yapımını tamamladığı deprem konutlarını çok kısa bir sürede teslim etti. Giresun’da yaşanan sel sonrası konut ve dükkanların inşasına hızla başlayan TOKİ, Dereli ve Doğankent’te projelerini de bitirme aşamasına geldi” ifadeleri yer aldı.

“YAZIKLAR OLSUN”
Mustafapaşa Mahallesi’ndeki teslim aldığı konuttan video çekerek sosyal medyadan paylaşan ve vatandaşlar arasında Gakgo Dayı olarak bilinen bir vatandaş ise tepkisini şu sözlerle ifade etti: 
“Konutlar hiç iyi değil. 3+1 dairesi olana 2+1 daire vermişler. Bu dairede 6 nüfus nasıl oturacak? Eşyası da sığmaz. Böyle adaletsizlik olmaz. 1+1 dairesi olana 3+1, 3+1 olana da 2+1 vermişler. İnsanlar bu evlerde nasıl yaşayacak. Mutfak olarak büyüklüğü idare eder ama şu oturma odasına bakın. Bu yatak odasına eşyalar nasıl sığacak, böyle adaletsizlik olmaz. Ben Elazığlı bir vatandaş olarak sesleniyorum gidin Malatya’yı görün. Orada ahırlı evler yapılmış 2 katlı. Yazıklar olsun. Bana da deprem konutu çıktı yaptırmadım köyde neden? Çünkü ahırı yok, nasıl yaptıralım.”

YİNE MALATYA ÖRNEĞİ
Geçtiğimiz günlerde yine İbrahim Akbulut adlı bir vatandaş Malatya Köy Evleri ile Elazığ Köy Evlerini karşılaştırdığı video binlerce kişi tarafından paylaşılmış ve izlenmişti. Malatya’da yapılan 2 katlı evlerle Elazığ’da yapılan tek katlı köy evlerinin net bir şekilde görüldüğü video büyük ilgi görmüştü

TOKİ’NİN DEDİĞİ NE GERÇEKTE OLAN NE?
TOKİ ile ilgili ulusal medyada yer alan haberler ve Elazığlı vatandaşların sosyal medyadaki tepkileri yan yana koyulduğunda ise ‘TOKİ’nin söylediği, gerçekte olan’ durumu ortaya çıktı.

Vatandaşların sesine kulak vermeyen ve belirli kişilerden açıklama alan haber ajanslarına eleştiride bulunan vatandaşlar TOKİ’nin teslim edilmediği halde ‘yapıldı ve teslim edildi’ şeklinde haberlerine ise tepkililer.

Yine geçtiğimiz günlerde ‘Elazığ’da 24 bin 83 konut yapıldı ve teslim edildi’ şeklindeki haberler üzerine Elazığ Valisi Erkaya Yırık ulusal bir haber ajansına yaptığı açıklamayla güncel durum hakkında yanlış bilgiyi düzeltmişti. Vali Yırık, 24 bin 83 konuttan 15 bininin teslim edildiğini açıklamıştı. 
Bu durum üzerine bugün yine Elazığ’daki konutların tamamının teslim edildiği şeklindeki haberlere, Elazığlı vatandaşlar Yemişlik ve Zafran’da toplu kura yöntemiyle kurası çekilen konutların hala teslim edilmediği, Kızılay Mahallesi ile  Mollakendi Beldesinde  temellerin yeni atıldığı, yapılan konutlarla ilgili sorunlar yaşandığı gerçekleri üzerinden tepki gösterdiler.