Ticaretin Merkezinde Doğalgaz Ayıbı

Elazığ'ın en önemli ticaret merkezlerinden biri olmakla birlikte marka değerimiz olan Kapalı Çarşı'da bulunan 150 esnaf, doğalgaz olmadığı için elektrikle ısınmaya çalışıyor. Elazığ Belediyesi'nin yaptığı restorasyon çalışmaları ile cazibe merkezi haline gelen Kapalı Çarşı'da doğalgaz olmaması şehrin ayıbı olarak nitelendiriliyor.

Ticaretin Merkezinde Doğalgaz Ayıbı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Kübra Kabukçu/Elazığ'ın en önemli ticaret merkezlerinden biri olan Kapalı Çarşı'da bulunan 135 esnaf, doğalgaz olmadığı için tüp kullanmaya devam ediyor. Anlaşılmayan sebeplerle yıllardan beri çarşıya verilemeyen doğalgaz yüzünden müşteri kaybı da yaşayan esnaflar, hem iş olmadığı için hem de doğalgaz olmaması nedeniyle tükenmek üzere.

Ticaretin Merkezinde Doğalgaz Ayıbı

ESNAF DERTLİ 

Elazığ’ın en önemli alışveriş merkezlerinden olan Kapalı Çarşı’da bulunan iş yerlerine doğalgaz verilmemesi hem esnafları hem de müşterileri olumsuz etkiliyor. Dondurucu soğuklarda tüp, elektrikli ısıtıcı ve mangal ateşinde ısınmaya çalışan kapalı çarşı esnafı, yaz aylarında ise tüp kullanarak hizmet veriyor.

HAKİMİYET GÜNDEME GETİRMİŞTİ 

Kapalı Çarşının yaşadığı doğalgaz problemini defalarca gündeme getiren Hakimiyet Gazetesi, geçen zaman içinde bu konuda herhangi bir gelişme olmadığını bizzat yerinde bir kez daha gördü. Elazığ’ın en önemli ticaret merkezlerinden biri olan Kapalı Çarşı’nın böyle bir sorun yaşaması daha önce kamuoyu tarafından da gündeme getirilmiş ancak bir çözüm bulunamamıştı.

Ticaretin Merkezinde Doğalgaz Ayıbı

NET BİR AÇIKLAMA YOK 

Elazığ’ın bütün mahallelerinde doğalgazın olmasına rağmen şehir merkezinde  bulunan Kapalı Çarşı’da henüz doğalgazın kullanılmaması sadece Elazığlıları değil, ilimize gelen yerli ve yabancı turistlerin de dikkatini çekiyor. Doğalgaz firmasının daha önce Kapalı Çarşı esnaflarına yaptığı açıklamada, çarşının ahşap olmasından dolayı doğalgazın verilemediği ifade edilmiş ve alternatif bir çözüm önerisinde de bulunulmamıştı.

Ticaretin Merkezinde Doğalgaz Ayıbı

BENZER YAPILARA DOĞALGAZ VERİLİYOR

Doğalgaz yetkililerinin ahşap olduğu gerekçesi ile doğalgaz hattı çekmedikleri kapalı çarşı ile aynı yapıda ve özellikte olan farklı şehirlerdeki binalara doğalgaz verilirken ilimiz Kapalı Çarşı’dan bunun esirgenmesine bir anlam verilemedi. İstanbul, Gaziantep, Kahramanmaraş, Şanlıurfa, Diyarbakır ve Erzurum illerinde benzer yapı özelliklerine sahip tarihi çarşılara verilen doğalgazın, Elazığ Kapalı Çarşı’ya verilmemesi doğalgaz şirketlerinin farklı uygulamalarının olduğunu da ortaya çıkardı. 

Ticaretin Merkezinde Doğalgaz Ayıbı

ELAZIĞ BELEDİYESİ ÜZERİNE DÜŞENİ YAPTI

Şehrimizin ticaretinin nabzının attığı tarihi Kapalı Çarşı bünyesindeki 116 dükkânın dış cephesinde tek tip ahşap kaplama gerçekleştirildi. Restorasyon çalışmaları 100 günde tamamlanarak çarşıya yepyeni bir kimlik kazandırıldı. 

ELAZIĞ’IN CAZİBE MERKEZİ OLDU 

Restorasyon çalışmaları kapsamında tarihi çarşı bünyesindeki 116 dükkanın dış cephesinde tek tip ahşap kaplama gerçekleştirilerek kaldırımlar yenilendi, çatı tadilatı ve aydınlatma çalışmaları gerçekleştirildi. Görüntü kirliliğinin giderildiği tarihi çarşı, kaldırım yenileme, çatı tadilatı ve aydınlatma gibi çalışmalarla güçlendirildi, 7 adet kapısıyla 7/24 güvenli konuma getirildi. Turistlerin ilgi odağı olan Kapalı Çarşı, yenilenen yüzüyle şehrimizin önemli cazibe merkezlerinden biri haline geldi.  

DOĞALGAZ YOK  

Elazığ Belediyesi tarafından tarihi kapalı çarşının restorasyonu 100 gün gibi kısa bir sürede tamamlanıp hizmete girerken, yıllardır çarşıya doğalgaz verilmemesi kafalarda soru işareti oluşturmaya devam ediyor. Şehir merkezinde bulunan tarihi çarşıya doğal gaz verilmemesinin nedenini merak eden vatandaşlar, bu sorunun çözümü için yetkililerden destek bekliyor. 

YARGIÇ: “BELEDİYE SÖZÜNÜ TUTTU” 

Konu ile ilgili Hakimiyet Gazetesine açıklamalarda bulunan Kapalı Çarşı Derneği Başkanı Hasbi Yargıç Demir, “Doğalgaz konusu ile ilgili herhangi bir gelişme yok. Yıllardır aynı şekilde devam ediyor. Elazığ Belediyesi çarşımızın restorasyonunu  yaptı ve güzel bir çalışma oldu. Elazığ Belediyesi çalışmalar yaparken biz tekrar müracaat ettik doğalgaz için ama yine bir sonuç alamadık.” dedi.

150  İŞYERİ DOĞALGAZ BEKLİYOR 

Esnafların zor durumda olduğunu ifade eden Başkan Yargıç, “Merkezi bir yer olmamıza rağmen doğalgaz sorununu çözemiyoruz. Yaklaşık çarşımızda 150 tane dükkân var ama doğalgazı yok. Doğalgaz firmasının bize neden böyle yaptığını bilmiyoruz.” dedi.

“2022 YILINDA TÜPGAZ KULLANIYORUZ” 

Başkan Yargıç,“Alt sokağımızda doğalgaz var. Ama çarşımızda yok. Bu nasıl bir projedir anlamıyoruz. Defalarca başvuruda bulunduk ama hat yok diyorlar. Kısacası çarşımızın dört bir etrafında doğalgaz var ama içinde yok. Dükkanlarımız halen 2022 yılında tüp kullanıyor. 150 esnaf perişan. Belediye çalışmaya başlarken başvurduk doğalgaz verin diye ama yine red ettiler.”dedi.

ESNAF NASIL AYAKTA KALACAK? 

Yetkililer ile görüştüklerini ama bir çözüm bulamadıklarını ifade eden Başkan Yargıç, “Doğalgaz firmasının  bu tavrını bir türlü anlamıyoruz. Yetkililer ile görüştük. Dilekçe verdik. Siyasilerimiz ile görüştük. Yine bir sonuç alamadık. Çarşımız da bulunan kadayıfçılar halen tüp kullanıyor. Tüp fiyatlarını hepimiz biliyor. Esnaf nasıl ayakta kalacak? Bu sorunun çözülmesi lazım. Yetkililerden destek ve yardım bekliyoruz.”dedi.

ÇAY OCAĞI VE LOKANTALAR TÜP KULLANIYOR 

150 tane esnafın mağdur olduğunu ifade eden Demir, “Çarşımız da yaklaşık 150  tane dükkân var. Bu dükkânlar kışın tüplü sobalar ya da elektrikli sobalar ile ısınıyor. Çay ocakları ve lokantalarımız tüp kullanıyor. Kış ayına girdik, yine esnafımız aynı zorlukları yaşayacak. Elektrik fiyatlarının da ne kadar arttığını biliyorsunuz. Bu gerçeklerden dolayı esnafımız da zaten alışverişlerin durma noktasına geldiği bir ortamda tüp ve elektrik yakmakta maddi olarak zorlanıyor. Isınmayan dükkâna müşteriler de gelmiyor.” dedi.