Tersine Göçe Hazır mıyız?

İçerisinde Elazığ'ın da olduğu ancak daha çok Malatya, Adıyaman gibi komşu illerimiz ile çevre ilerimizi etkileyen yıkıcı depremlerden sonra ilimize ciddi bir göç yaşandığını ve bunların bir kısmının kalıcı olacağını biliyoruz.

Tersine Göçe Hazır mıyız?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Bugün özellikle Baskil ve Keban ilçelerimiz, kendi nüfuslarının katbekat fazlası göç aldılar. Ama asıl göç, beklenen büyük İstanbul depremi sonrası bu ilden şehrimize yaşanacak tersine göç olacak. Çevremizden ve sosyal medyadan öğrendiğimize göre İstanbul’dan ilimize göçler başladı.

Yaşanan göçle birlikte ilimizde bir nüfus artışı yaşanacak. Ancak bu göçle birlikte istihdam gibi bir sorunu da yaşayacağız. 

Ancak bu sorun iyi yönetilebilir ve doğru planlanabilirse ilimiz için büyük imkân ve fırsatları da beraberinde getirebilir.

Öncelikle deprem sonrası ilimize yönelik yaşanacak göç, geçmişte aldığımız göçlerin aksine nitelikli ve vasıflı bir göç. Zira İstanbul’dan olası deprem sebebiyle ayrılıp  kendi şehrine dönen birçok hemşerimiz, belirli bir meslek sahibi, alanlarında uzman ve hatta birçoğu yeni iş sahaları açmak gibi bir düşüncesi olan varlıklı insanlardan oluşuyor.

Bu süreci iyi bir şekilde planlamak ve yönetmek konusunda Elazığ Valiliği’ne önemli bir görev düşüyor. Her ne kadar bu konu ETSO, OSB gibi istihdamla ilgili ticari oluşumları ilgilendirse de bu planlamayı yapmak ve göçü iyi yönetmek valilik tarafından oluşturulacak ve tarafların da katılımlarını sağlayacak bir komisyon marifetiyle yapılmalı.

Geçtiğimiz gün ETSO başkanı İdris Alan tarafından tanıtımı yapılan ve Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası bünyesinde hizmet verecek olan “Kariyer ve İstihdam Seferberliği”  bu konuda önemli bir boşluğu doldurarak, ilimize göç eden kalifiye elamanların istihdamına katkı sağlayacak, zamanlaması mükemmel bir proje olarak imdadımıza yetişti.

Bu proje ile işverenler, sisteme internet üzerinden ücretsiz üye olarak ve firmalarının tanıtımını yaparak iş ilanlarını yayınlarken, iş arayanlar da sisteme internet üzerinden başvurabiliyorlar.

ETSO tarafından yapılan  bu proje ile il dışından gelen  fakat Elazığlı iş insanlarının da çoklukla bulamadıkları kalifiye elemanlar, şehir üretimine katkıda bulunacaklardır.