TERÖRE FIRSAT YOK

Terör örgütlerinin son zamanlarda kiralık araçlar ile düzenlediği eylemler nedeni ile  Rent A Car işletmeleri,  araçlarını kiralayacak kişilerin kimlik b

TERÖRE FIRSAT YOK
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Terör örgütlerinin son zamanlarda kiralık araçlar ile düzenlediği eylemler nedeni ile  Rent A Car işletmeleri,  araçlarını kiralayacak kişilerin kimlik bilgilerini Emniyet Müdürlüğü’ne bildirerek olası bir tehlikenin önüne geçiyor.

 

‘’KİMLİK BİLDİRME KANUNU’NDA DEĞİŞİKLİK YAPILDI’’

 

‘Kimlik Bildirme Kanunu’nda yapılan değişiklikle, otomobil kiralayan kişinin kimlik bilgileri ile kiraladıkları araç bilgisini eş zamanlı olarak güvenlik güçlerine bildirilme zorunluluğu getirildi. Böylece şüpheli bir durumu olan, terör örgütleriyle bağlantılı olabilecek kişiler daha kolay tespit edilecek.

 

‘’ARAÇ KİRALAYANLAR GBT’YE TABİ TUTULACAK’’

Araç kiralama şirketleri, bundan sonra kiraladıkları aracın ve kiralayan kişinin tüm bilgilerini emniyete bildirecekler. ‘Kimlik Bildirme Kanunu’nda yapılan değişiklikle, firmalar, otomobil kiralayan kişinin kimlik bilgileri ile kiraladıkları araç bilgisini eş zamanlı olarak güvenlik güçlerine bildirilme zorunluluğu getirildi. Böylece, araç kiralayanların bilgileri oluşturulan bilgi bankasına anında yansıyacak. Bilgiler, Genel Bilgi Taraması’na (GBT) tabi tutulacak; şüpheli bir durumu olan, terör örgütleriyle bağlantılı olabilecek kişilere anında müdahale edilebilecek.

5 YIL SİLİNMEYECEK
Ancak araç kiralayanın kamu kurum veya kuruluşu olması halinde sadece kamu kurum veya kuruluşuyla yapılan sözleşme ile araç bilgileri sisteme kaydedilir. Veriler 5 yıl süreyle muhafaza edilir. Sistemdeki kayıtlar 5 yıl sonunda sistemden otomatik olarak silinir. Araç kiralama şirketleri tüm kayıtlarını İçişleri Bakanlığı’nın tespit edeceği bir bilgisayar programında tutmak ve bilgisayar termindigererini genel kolluk kuvvetlerinin kurulan bilgisayar termindigererine bağlamak zorundadırlar.  Şartları yerine getirmeyen işletmelere mülki idare amirlerince 10 bin lira para cezası verilir. Bu fiilin tekrarı halinde işletme ruhsatları iptal edilir.

‘’ARAÇLAR 24 SAAT TAKİP EDİLECEK’’

Kiralanan araç ve kiralayan kişi bilgilerinin saklanması ve entegresi için Emniyet, özel bir yazılım hazırladı. Yeni sistem ile birlikte kiralık araçlar, 24 saat takip edilebilecek ve kiralayan kişinin bilgilerine anında ulaşılabilinecek. Bu amaçla Emniyet’te özel birim oluşturuldu. Bu birimde Terör, Asayiş ve Bilişim Suçlarla Mücadele ekipleri ortak çalışma yürütüyor. Sistemle birlikte araç kiralama şirketleri, aracı kiraladıkları kişilerin bilgilerini sisteme yüklendikleri anda Emniyet, bilgi sahibi oluyor.

 

‘’ELAZIĞ’DA BULUNAN RENT A CAR FİRMALARI OLDUKÇA DUYARLI’’

 Türkiye’de son zamanlarda artan terör olaylarında kiralık araçların kullanılması kiralık araç şirketlerinin de daha dikkatli olmasını sağladı. Bu nedenle Elazığ’da bulunan Rent A Car firmaları, araçlarını kiralayacak kişilerin bilgilerini anında Emniyet Müdürlüğü’ne bildirerek duyarlı bir davranışa imza atıyor.