Tercihler Değişiyor mu?

Hakimiyet Gazetesi, Ak Parti seçmeninin değişen siyasi tercihlerini araştırdı. Seçilmişler ve bürokratların tavırları, ekonomik sorunlar ve depremden kaynaklı sorunlar, Ak Parti seçmenini farklı partilere itiyor

Tercihler Değişiyor mu?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Şehrimiz ile ilgili sorunları cesurca dile getiren ve çözüm önerilerini sunan Hakimiyet Gazetesi, ilimiz seçmenlerinin değişen siyasi tercihlerinin izini sürdü.

Bir önceki genel seçimlerde Ak Parti’ye oy veren Elazığlı seçmenin yapılacak ilk seçimlerde oy verme davranışının ölçüldüğü dev anketimize 2.848 kişi katıldı.

31 Ekim-4 Kasım tarihleri arasında sosyal medya üzerinden yapılan ankette “Bir Önceki Genel Seçimlerde AK PARTİ'YE OY VEREN ELAZIĞLI seçmene soruyoruz: Önümüzdeki ilk seçimlerde HANGİ PARTİYE oy vereceksiniz?” sorusu yöneltildi.

İşte geçen seçimlerde Ak Parti’ye oy veren seçmenin yapılacak ilk seçimlerdeki parti tercihleri:

TOPLAM KULLANILAN OY: 2. 848

YENİDEN REFAH PARTİSİ: 1.295 - YÜZDE: 45,47
AK PARTİ: 690 - YÜZDE: 24,22
CHP: 375 - YÜZDE: 13,16 
MHP: 151-  YÜZDE: 5,30
İYİ PARTİ: 137 - YÜZDE: 4,81
DEVA PARTİSİ: 69 - YÜZDE: 2,42
HİÇBİRİ: 48 - YÜZDE: 1,68
SAADET: 20 - YÜZDE: 0,70
HÜDAPAR: 16 - YÜZDE: 0,56
BBP: 16 -  YÜZDE: 0,56
HDP: 14 - YÜZDE: 0,49
KARARSIZ: 12 - YÜZDE: 0,46
DİĞER: 5 - YÜZDE: 0,17 


YRP’YE BÜYÜK YÖNELİŞ 

Geçmişte Ak Parti’ye oy verenlerin önemli bir kısmının en çok tercih edilen yeni partisi, Fatih Erbakan’ın genel başkanlığını yaptığı Yeniden Refah Partisi.
Ak Parti seçmeninin önemli bir kesiminin Yeniden Refah Partisi’ne oy verecek olmasının en önemli sebebinin ise Ak Parti’nin kuruluş felsefesinden uzaklaşması ve parti içinde yaşanan yolsuzluk, usulsüzlük ve bazı söylemlerin olduğu iddia ediliyor. 

Ak Parti seçmeninin, oy verdiği partisinin eksikliklerine bakıp kendisine yakın olarak Yeniden Refah Partisi’ni görmesindeki bir başka etken de siyasette yeniden 94 ruhuna dönülmesi arzusu ve bunun da ancak YRP kadrolarında gerçekleştirileceğini düşünüyor olması.

Ak Parti seçmenini YRP’ye yönelten ön önemli sebeplerden biri de YRP İl Başkanı ve Yönetiminin şehrimiz sorunlarına duyarlılığı, sorunları dile getirmedeki başarıları ve sorunlara dair çözüm önerileri.

AK PARTİ’NİN SADIK SEÇMENİ YÜZDE 24
Yapılan en son seçimde Ak Parti’ye oy veren seçmenlerin yüzde 45’i yapılacak ilk genel seçimlerde YRP’ye oy vereceğini belirtirken, yüzde 24,22 partisine sadık kalarak yeniden Ak Parti’ye oy vereceğini belirtti.

CHP,  AK PARTİ’DEN OY ALIYOR
Yapılan ankette en ilginç ve çarpıcı sonuç ise geçmişte Ak Parti’ye oy veren seçmenin yüzde 13’ünün  CHP’ye oy veriyor olması. 

Bu sonuçlarda en büyük etken CHP’nin genel politikaları ve Kılıçdaroğlu’nun söylemleri değil,  CHP Milletvekili Gürsel Erol’un şehrin sorunlarını dile getirme yönündeki performansı ve her kesimi kucaklayan siyaset dilinin olduğu ifade ediliyor.

Ak Parti seçmeni yanında birçok parti seçmenleriyle de olan diyalogları ve değişik vesilelerle düzenlenen programlarda her siyasi görüşten insana verdiği değer Erol’u öne çıkarıyor. 

Ak Parti gibi muhafazakâr değerlere bağlı bir seçmen kitlesinin CHP’ye olmasa bile CHP Milletvekili Erol ve söylemlerine ilgi duyması ve oy verecek olması, Erol’un insanları önceleyen siyaset tarzı yanında Ak Partili bazı seçilmişler ve yöneticilerinin duyarsız davranışlarından da kaynaklandığı ifade ediliyor.

MHP’YE GİDEN OY
Ak Partili seçmenlerin yapılacak ilk yerel seçimde yüksek derecede oy verecekleri partilerden biri de MHP. Millet İttifakında ortak olunması sebebiyle diğer partilere oy vermek istemeyen Ak Partililerin yüzde 5.3’ü MHP’ye oy veriyor. Bu tercihin en önemli sebebi ise ülkenin geleceğini düşünmek ve kalkınma sürecinin aksamasına izin vermemek. 

SAADET’E OY GİTMİYOR
Ak Partili seçmenlerin farklı bir partiye oy verme tercihlerinde en son sıralarda Saadet Partisi’nin olması dikkatlerden kaçmıyor.

Ak Parti’yi de ortaya çıkaran Milli Görüş geleneğinin ana damarı olan Saadet Partisi’nin, küskün, dargın ve kızgın olsa dahi Ak Parti seçmeninden oy alamamasının en önemli sebebi Genel Başkan Temel Karamollaoğlu’nun söylemleri, duruşu ve açıklamaları. 

Parti tabanının genel isteği ve onayına rağmen Cumhur İttifakı yerine, yıllarca Milli Görüş geleneğine ve onun lideri Erbakan’a hakaret eden siyasi oluşumlarla aynı çizgide olması ve bu ittifak içinde yer alması, hem kendi hem de Ak Parti tabanından tepki görüyor. 

Bu yaklaşım da Saadet Partisi’nin tercih edilebilirlik oranını düşürüyor. Hem kendi tabanı hem de Ak Parti tabanının belki de ilk gideceği ve tercih edeceği parti olmasına rağmen tercih sıralamasında en sonlarda yer alması anlamlı bulunuyor.