Temayül mü Ritüel mi?

Ak Parti, geçmiş seçimlerde yaptığı ancak dikkate almadığı temayül yoklamasını bu seçimde de yapacak. Tüm illerde olduğu gibi Elazığ'da da geçmiş dönemlerde yapılan temayül yoklamasında ilk sıralarda yer alan isimlerin milletvekili listesinde kendine yer bulamadığı yönünde iddialar gündemde yerini korurken, halkın temayül yoklamasına çok inanmadığı ve sürekli son sözü genel merkezin söylediği ifade ediliyor.

Temayül mü Ritüel mi?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Kübra Kabukçu/AK Parti Elazığ milletvekili aday adayları için 19 Mart Pazar günü Yakup Kılıç Spor Salonu'nda dijital ortamda temayül yoklaması yapılacak. 
14 Mayıs tarihinde Türkiye’de seçim gerçekleştirilecek. Gerçekleştirilecek olan seçim öncesinde siyasi partiler adaylarını belirliyor. Bu kapsamda AK Parti Genel Merkezi Seçim İşleri Başkanı Ali İhsan Yavuz’un açıklamalarının ardından AK Parti Elazığ İl Teşkilatı tarafından Elazığ milletvekili aday adaylarının  aday adaylık başvuruları için dijital ortamda temayül yoklaması yapılacak.

Temayül mü Ritüel mi?

5 İSİM BELİRLENECEK 

19 Mart Pazar günü Yakup Kılıç Spor Salonu’nda saat 10.00’da başlayacak olan temayül yoklaması akşam saat 17.00’da sona erecek. Düzenlenecek olan temayül yoklamasında teşkilat üyeleri Elazığ’da milletvekili adayı olarak görmek istedikleri adaylar için sandık başına gidecekler. 

AK Parti İl Teşkilatı yapılacak olan temayül yoklamasının sonuçlarını genel merkeze gönderecek.

KİMLER OY KULLANACAK?

Temayül yoklamasında AK Parti Elazığ İl Teşkilatının çeşitli kademelerinde görevli kişiler oy kullanacak. 

AK Parti İl Yönetim Kurulu üyeleri, Kadın Kolları, Gençlik Kolları Yönetim Kurulu Üyeleri, Merkez İlçe Yönetim Kurulu Üyeleri, tüm ilçelerin yönetim kurulu üyeleri, kadın - gençlik kolları yönetimi ile birlikte, Beldelerin Yönetim Kurulu Üyeleri, Kadın Kolları, Gençlik Kolları Başkanları sadece. Tüm il ve ilçe Belediye Meclis üyeleri, İl Genel Meclis üyeleri, Belediye Başkanları, yeniden aday adayı değillerse eski Milletvekilleri ve  eski İl Başkanları, köy temsilcileri ve mahalle başkanları oy kullanabilecek.

YAKLAŞIK BİN KİŞİNİN GÖRÜŞÜ ALINACAK

Ak Parti’nin Elazığ’da yapacağı temayül yoklamasında yaklaşık bin teşkilat görevlisi ve seçilmiş isim oy kullanacak.

Elektronik ortamda yapılacak oylamada teşkilat mensupları milletvekili görmek istedikleri beş ismi işaretleyebilecek. Bu sayının üstünde bir seçenek olmadığı için bu sayının üzerinde oy verilemeyecek.

TEŞKİLATIN HAVASI YERİNDE

Pazar günü yapılacak temayül yoklamasında oy kullanacak teşkilat mensupları ile il ve genel meclisi üyelerinin telefonları susmuyor. Daha önce ilçe ve beldeleri ziyaret ederek destek talep eden az sayıda milletvekili aday adayına karşın, birçok aday adayı bu ziyaretleri yetiştirmediği için telefonla arayarak destek talebinde bulunuyor.

İlçe ve belde teşkilatlarındaki yönetim kurulu başkanlarının aday adaylarına randevu vermekte ağır davrandığı, telefonlarına çıkmadığı ve ziyaret yapılmasına sıcak bakmadığı ifade ediliyor.

Parti teşkilat çalışmalarında yetersiz olan ve ilçelerinde ciddi bir çalışma yapmayan yöneticilerin, milletvekili aday adaylarına olan soğuk yaklaşımlarının seçimlere olumsuz etki edeceğine dikkat çeken siyasi gözlemciler, Ak Parti’nin ruhunda ve mayasında olan aynı davaya inanmış bir büyük aile misyonuna zarar veriliyor.

Temayül mü Ritüel mi?

SONRA MÜLAKAT…

AK Parti'de  14 Mayıs seçimleri öncesi yapılacak temayül yoklaması bittikten sonra mülakat aşaması başlayacak. Parti teşkilatlarının katıldığı temayül yoklamaları bittikten sonra AK Parti'de milletvekili aday adaylarıyla mülakat süreci başlayacak. Seçim İşleri Başkanlığı ve Genel Sekreterlik tarafından organize edilecek  mülakat çalışmalarında, randevuyla parti genel merkezine çağrılan AK Parti Elazığ Milletvekili aday adaylarıyla yaklaşık 5-10 dakikalık  görüşme yapılacak. 

GÜVENLİK SORUŞTURMASI 

Mülakat sürecinin ardından ön elemeyi geçenler, güvenlik soruşturmasının ardından Genel başkan yardımcıları tarafından hazırlanacak raporla Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'a sunulacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan, listeleri inceledikten sonra son kararı verecek ve adaylar belirlenecek. 

TEMAYÜL YOKLAMASI NE KADAR ETKİLİ? 

Tüm illerde olduğu gibi Elazığ’da da geçmiş dönemlerde yapılan temayül yoklamasında ilk sıralar da yer alan isimlerin milletvekili listesinde kendine yer bulamadığı yönünde iddialar devamlı gündeme gelmiş ve kamuoyunda tartışmalar yaşanmıştı.  Temayül yoklamasının göstermelik olduğu ve “teşkilat üyelerinin de görüşü alınıyor” gibi bir algı oluşturmaktan  öteye geçmediği, bu konuda son sözü devamlı genel merkezin söylediği sürekli gündeme gelmiş ve yoklamada birinci olarak çıkan isimlerin listede kendilerine yer bulamadıkları ifade edilmişti. 

Temayül mü Ritüel mi?

HATIR-GÖNÜL AĞIR BASIYOR

Teşkilat mensuplarının kullandığı oylarla belirlenen temayül yoklamasında objektif ve vicdani kanaatlerle ilimizi en iyi temsil edecek ve sorunları çözecek bir isme oy verme yerine hatır-gönül için ya da birilerinin arzu ve isteği ile oy kullanıldığını ifade eden siyasi gözlemciler, buna rağmen birçok teşkilat mensubunu dayatma ve baskılara gelmeyip gönlünden geçen ve ilimize faydası olacak isimlere oy kullandıkları biliniyor. Ancak bu oylar ne yazık ki genel merkez tarafından teşkilat mensuplarını da yalanlarcasına dikkate alınmayıp yok sayılıyor.

HALKA SORULMALI 

Ak Parti’nin halkın hissiyatı ve beklentilerine karşılık gelecek birkaç ekonomik adım, bir de küskün ve dargınları yeniden yuvaya döndürecek siyasi ve idari adım atması ve milletvekili listelerini halkın isteğine göre belirlemesi halinde 2023 seçimlerinden zafer ile ayrılma ihtimali oldukça yüksek. Bu nedenle temayül yoklaması ile değil halkın destek verdiği isimlerin listede yer alması gerekiyor.