Tek Sorun Usulsüzlükler

Seçimlere kısa bir süre kala devamlı yapılan anketlere bir yenisi daha eklendi.

Tek Sorun Usulsüzlükler
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Oy oranı Mayıs 2022’de yüzde 45,3 seviyesinde bulunan AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, o tarihten itibaren her alanda yapılan hizmet ve özellikle milli savunma sanayi, enerji, doğalgaz, petrol rezervlerinin bulunmasıyla istikrarlı bir çıkış yakaladı. 

Araştırma şirketi Areda Survey, 26 ilde 25-30 Kasım tarihleri arasında gerçekleştirilen ve 2 bin kişiyle yapılan anket sonuçlarını açıkladı.
Anket sonuçlarına göre; AK Parti Mayıs ayından beri yükselişini sürdürürken İYİ Parti’deki düşüş dikkat çekiyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın şahsi oy oranının ise yüzde 49,9’a yükseldiği görüldü.

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Aralık ayında yüzde 5,7 olan oy oranını yüzde 15,7’ye kadar çıkardı. Aynı tarihlerde oy oranı yüzde 31,3 olan CHP’li Mansur Yavaş’ın Kasım ayına gelindiğinde yüzde 15.3’e kadar düştüğü görüldü. Kılıçdaroğlu, Erdoğan’dan sonra ikinci sırada yer alırken Yavaş, üçüncü sıraya düştü.

Anketlerinde sorulan “Bu Pazar bir genel seçim olsa hangi partiye oy verirsiniz?” sorusuna cevap veren vatandaşların yüzde 39,4’ü AK Parti, yüzde 23,7’si CHP, yüzde 11,3’ü İYİ Parti, yüzde 10,7’si HDP ve yüzde 9,6’sı MHP cevabını verirken 6’lı masanın diğer bileşenlerinden DEVA Partisi yüzde 0,8, Gelecek Partisi yüzde 0,1, Saadet Partisi yüzde 0,6 oranında olması dikkat çekti. Bu oy oranlarıyla birlikte 6’lı masanın yüzde 36,7 oy oranına sahip olduğu görüldü. Yeniden Refah Partisi ise Saadet’i ikiye katlayarak 1.2 bandında yer alıyor.

"Sizce hükümet değişse Türkiye’deki ekonomik sorunlar çözülür mü?" sorusuna cevap veren vatandaşların yüzde 41'i 'çözülür' cevabını vermiş. Katılımcıların yüzde 59'u ekonomik sorunların hükümet değişimiyle çözülemeyeceği görüşünü dile getirmiş.

Bu anket de gösteriyor ki vatandaş, sorunları yine Ak Parti’nin çözeceğine inanıyor. Ülkeyi, karanlık ve dışardan atanan kişilere  teslim etmek istemiyor. Lakin bu yapılan atılımları da yeterli görmüyor. 

Ak Partiyi başarılı bulan büyük bir kesim, bu başarıyla birlikte bir çok kurum ve kuruluşlarda yaşanan yoksuzluk, usulsüzlük, kişiye göre imtiyaz, özel isimlere adrese teslim ihaleler, belli kesimlere  sunulan imkanlar, kamudaki israf ve lüks düşkünü bürokratları görüyor ve içi soğuyor.

Cumhurbaşkanı şehir şehir gezip mega projelerini açıklarken gurur duyan büyük bir kesim, yine siyasiler, bürokratlar ve özel  kişilere tanınan imtiyazlardan ciddi rahatsızlık duyuyor.

Bunun çözümünü de yine Erdoğan’da görüyor. Milli savunma hamlesi alanında attığı radikal ve keskin adımların, en çok eleştiri alınan yolsuzluklar ve usulsüzlüklerin önlenmesi için de  atılmasını bekliyor yüzde 10’luk bir kesim.

Seçimin kaderi de bu kesimin vicdanen rahatlatılmasına bağlı. Ak Parti’nin bu gerçeği hala görmezden gelmesi ve adım atmaması,  bu kesimi alternatif partilere  yöneltebileceği gibi sandığı protesto şeklinde de kendini gösterebilir.