Tek Sebep: Yönetememek

Durduğu yer ve hükümete bakışı itibari ile Sözcü Gazetesi'nin 'AKP'ye dokunan yanıyor' manşetiyle manipüle etmeye çalıştığı Elazığ Valisi Erkaya Yırık'ın görevden alınmasının sebebi ne siyasi ne de siyasilerin talebi. Asıl ve tek sebep, Yırık'ın yönetimsel anlamda yetersiz olması ve yıkımlarla ilgili usulsüzlük iddiaları karşısında cesur adımlar atamaması ve bu durumların TBMM'ye taşınacak derecede gündeme gelmesi.

Tek Sebep: Yönetememek
TAKİP ET Google News ile Takip Et

İlimizde 15 ay gibi kısa süre valilik yapmasının ardından Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile Mülkiye Başmüfettişliğine atanan Erkaya Yırık’ın görevden alınma sebepleri, değişik kaynaklar tarafından kendi durdukları yere ve iktidara bakılış açılarına göre farklı farklı yorumlanmaya devam ediyor.

Ak Parti ve hükümet aleyhine yayınları ile tanınan Sözcü Gazetesi, Pazar günü “AKP’ye Dokunan Yanıyor” manşetiyle çıkarak Vali Erkaya Yırık’ın Ak Parti İl başkanı Şerafettin Yıldırım ile yaşadığı polemik sonucu ve siyasilerin talebi üzerine görevden alındığını iddiasıyla manipüle  ederek olayı olduğundan çok farklı bir boyutta okurlarına duyurdu.

SÖZCÜ: “TARTIŞTI, GÖREVDEN ALINDI”

Her olayı ve gelişmeyi Ak Parti aleyhine döndürerek manipüle etme konusunda gazetecilik sınırlarını zorlayan Sözcü Gazetesi, Vali Yırık’ın görevden alınmasını okurlarına şöyle duyurdu.

“AKP İl Başkanının tepki gösterdiği Elazığ Valisi Erkaya Yırık, Cumhurbaşkanlığı Atama Kararı ile görevinden alınarak Merkez Valiliğine ve Mülkiye Başmüfettişliği'ne atandı.

Elazığ Valisi Erkaya Yırık'ın görevden alınmasının, Ocak 2020'de meydana gelen Sivrice depremi sonrası sürecin yönetilmesi konusunda AKP Elazığ İl Yönetimi ile Vali Erkaya Yırık arasında son zamanlarda yaşanan tartışmaların ardından gelmesi dikkat çekti.

Deprem sonrası durum ve bina yıkımları ihaleleri konusundaki toplantılara sadece iktidar mensubu parti il başkanlarının davet edilmesini eleştiren muhalefet partilerinin Elazığ İl Yöneticilerine cevap veren Vali Erkaya Yırık, “Bir davet söz konusu değil. Spontane gelişen bir durum söz konusu” demişti.

Bunun üzerine AKP İl Başkanı Şerafettin Yıldırım, “Valinin açıklaması akıl dışıdır. Devlet adamının böyle bir açıklama yapması düşünülemez. Deprem sonrası durumun görüşüldüğü koordinasyon toplantısı sayın valimizin ev sahipliğinde gerçekleştirilmiştir. Olay bu kadar açıktır. Vali Bey'in bizim toplantıya katılmamızdan haberinin olmama ihtimali yoktur. Devlet teamüllerini bilen herkes şunu iyi bilir ki: bir vali böyle bir açıklama yapmaz.  Valiler neyi temsil ettiklerini en iyi bilen devlet adamlarıdır. Bir devlet adamının böyle bir açıklama yapması ihtimal ve akıl dışıdır. Tartışmanın düzeyi siyasetimizin niteliğini de belirleyecektir” şeklindeki sözleri ve üslubu ile Vali Erkaya Yırık'ı ağır biçimde suçlamıştı.

AKP Elazığ İl Başkanı Şerafettin Yıldırım, geçtiğimiz hafta içinde de  doğrusu Kanal Fırat katıldığı bir programda, deprem sonrası, hasar gören ve yıkılması gereken kamu binaları için yapılan ihalelerde usulsüzlük yapıldığını belirterek, bu konuda yetki kullanması gereken makamların görevlerini yapmadığını söylemiş ve “Vicdanım rahat değil” ifadesini kullanmıştı.”

KARAR SİYASİ DEĞİL

Vali Erkaya Yırık’ın merkeze alınması sebebi her ne kadar Sözcü Gazetesi tarafından Ak Parti İl Başkanı Şerafettin Yıldırım ile yaşanan polemik olarak gösterilse ve Kanal Fırat ekranlarında yapılan açıklamayı Kanal 23’te yapılmış olarak gösterse de gerçek tam tersi.
İlimiz siyasileri ve Ak Parti üst düzey yöneticileri ile yakınlığı ile bilinen Vali Erkaya Yırık, göreve geldiği ilk haftalarda Ak Parti teşkilatının düzenlediği ve milletvekillerinin de katıldığı Kızılay mahallesi toplantısına katılmış, siyasi Parti tarafından  düzenlenen toplantıya ilin valisinin katılmasının yanlışlığı Hakimiyet Gazetesi tarafından dile getirilmişti. Bu eleştiri ve tepki üzerine mahalle toplantılarının Valilik bünyesinde ve organizesinden devam edeceği açıklanmış, ancak Yıldızbağları Mahallesi toplantısından sonra bu çalışmaya da son verilmişti.

SİYASİLERLE ANKARA ZİYARETLERİ

Vali Erkaya Yırık, 15 aylık görev süresi içerisinde Ak Parti Milletvekilleri, Belediye Başkanları, İl Başkanı ile uyum içerisinde çalışmış ve birlikte Ankara’ya giderek bakanlık ziyaretlerinde bulunmuştu.

AK PARTİYE YAKIN VAKIF  VE DERNEKLERE ZİYARET

Vali Erkaya Yırık, Ak partili siyasiler kadar, Ak partiye yakın vakıf, dernek ve oluşumlara her zaman yakın olmuş ve sık sık bu dernekleri ziyaret etti. İlim yayma Cemiyeti, İlim ve Hayra Hizmet Vakfı, TÜGVA ve diğer dernekleri ziyaret eden Vali Erkaya Yırık, bu derneklerin desteğini de arkasında hissediyordu.

TALİHSİZ AÇIKLAMA VE DOĞAL TEPKİ

Vali Erkaya Yırık ile Ak Parti İl Başkanı arasında başlayan ve kısa süre sonra giderilerek tatlıya bağlana polemik ise Valilikte yapılan toplantılara neden sadece Ak Parti İl Başkanının davet edilmesi sorusu ile başlamış, “Bir davet söz konusu değil. Spontane gelişen bir durum söz konusu”  gibi devlet teamüllerini çok iyi bilen ve davetsiz hiç kimsenin toplantıya icabet edemeyeceğini herkesin bilmesine rağmen, bir valinin söyleyemeyeceği bir cevap üzerine, Ak Parti İl başkanı Şerafettin Yıldırım; haklı ve yerinde bir tepki göstererek, “Valinin açıklaması akıl dışıdır. Devlet adamının böyle bir açıklama yapması düşünülemez.” açıklamasında bulunmuştu. 

GÖNÜLLER ALINDI

Bu polemiğin ardında bir kaç gün Ak Parti İl Başkanı Yıldırım ile Vali Yırık arasında bir soğukluk yaşansa da birkaç gün içerisinde siyasilerin de ara girmeleri ile uzlaşı sağlanmış ve konu tatlıya bağlanmıştı.

Bu konuda Ak Parti İl Başkanı Şerafettin Yıldırım da Kanal Fırat’ta yaptığı konuşmada Vali ile herhangi bir problemlerinin olmadığını, olmasının da mümkün olmadığını belirtti.

YIKIMLAR, YIKIMI OLDU

Vali Erkaya Yırık’ın merkeze alınmasında en  önemli etken, yönetim formasyonu noktasında yetersiz olduğu ve özellikle ağır hasarlı kamu ve şahıs binalarının yıkımında 2888 Sayılı DİK yerine, depremin ardından 20 ay geçmesine rağmen acil iş bağlamında değerlendirip doğrudan temin yöntemi ile yıkımla ilgisi olmayan kişilere verilmesi konusunda gerekli adımlarının atmadığı iddia ediliyor. 

SUS PAYI MI VERİLDİ?

Kamuoyunda aylarca konuşulan ve gerek yerel gerekse ulusal basında sıkça yer bulan usulsüz yıkım konusunda yapılan uyarıların dikkate alınmaması,  ilgili kurumların gerek Ankara’dan gerekse ilimizden bazı şahıslara yönelik adrese teslim olarak yıkım işlerinin verildiği iddiaları İçişleri Bakanlığı ile Külliye’de medya takip biriminin dikkatini çekmiş ve rapor halinde Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sunulduğu iddia edilmişti. 

İlimizdeki bazı yıkım çalışmalarının özellikle muhalefet eden ve yıkım işleriyle hiçbir alakası olmadığı halde komisyonunu alıp, işi asıl yıkım şirketine taşere eden bazı gazeteci, seçilmiş siyasiler, siyasette kendine önemli rol biçme ve Ankara’ya yakın gösteren kesimleri memnun etmek ve sus payı vermek amacıyla yıkımların veriliyor iddiaları ve bu iddialara karşı  Vali Yırık’ın gerekli adımları atmaması görevden alınmasının en büyük sebeplerinden oldu.

AFAD BAŞKANININ RAPORU

Vali Yırık’ın merkeze çekilmesinde en önemli faktörlerden birinin de  geçtiğimiz hafta ilimizdeki çalışmaları yerinde incelemeye gelen AFAD Başkanı Yunus Sezer’in gözlemleri ve  Ankara’ya verdiği rapor olduğu iddia ediliyor. 

Daha önce siyasilerin talepleri karşısında böyle bir tasarrufu olamayacaklarını ve mini valililer kararnamesinin sadece iki vali ile sınırlı olacağını ifade eden İçişleri Bakanı Soylu; AFAD Başkanı Yusuf Sezer’den aldığı Elazığ raporu ile kararnameye Elazığ’ı da ekleyerek Vali Yırık’ın görevden alınması yazısını ekleyerek üç valilinin değiştirilmesi yazısını Cumhurbaşkanı Erdoğan’a gönderdiği iddia edildi.

TEK SEBEP YÖNETİM ZAAFİYETİ

Vali Erkaya Yırık’ın görevden alınması ile ilgili birçok senaryo konuşulsa ve Sözcü Gazetesi olayı Ak Parti’ye bağlasa da gerçek olan tek şey, şehrin yönetilememesi, sorunların çözülmesi için gerekli adımların atılmamasıydı.

Vali Erkaya Yırık’ın özünde iyi bir insan olmasına rağmen vali olarak bazı konular da cesur adımlar atamaması ve sorumluluk alması gereken konular da yetersizliği nedeniyle  yapılan bu değişimlerin haklı ve yerinde değişimler olduğunu ifade eden vatandaşlar, son yıllarda yapılan birçok bürokrat atamalarında bu yanlışlıkların görüldüğünü belirtiyorlar.

SİYASETİN RAHATSIZLIĞI 

Her ne kadar siyasi bir karar ya da taleple görevinden alınıp başmüfettişliğe atanmış olmasa da birçok yapılan yanlışlıklar ve usulsüzlükler konusunda cesur adımlar atamayan  Yırık, siyasilerin bu konudaki uyarılarını da dikkate almamış ve farklı kesimlerin etkisinde kalarak yanlışta ısrar etmişti.

Elazığ’ın depremden kaynaklı birçok problemini avantaja dönüştürme konusunda çok yetersiz kaldığını, bunda siyasiler kadar il yöneticilerinin de rolü olduğunu ifade eden vatandaşlar, bugünden sonra yeni vali ile birlikte şehrin üzerindeki her türlü kara bulutların dağılarak, yerini güneşlik, aydınlık günlere ve güzel hizmetlere bırakmasını  beklediklerini belirtiyorlar.