TEK GÜNDEM İŞSİZLİK

NE KANAL İSTANBUL, NE KURULAN YENİ PARTİLER NE DE ERKEN SEÇİM. VATANDAŞIN TEK GÜNDEMİ SAYILARI 5 MİLYONU BULAN İŞSİZLİK. İŞSİZLİK KONUSUNDA YAŞADIĞI SORUN, ULUSAL BASINDA KONU OLAN EVLİ VE BİR ÇOCUK SAHİBİ DENİZ TAZE 'BANA PEÇETE SAT' ÖNERİLERİNE İSYAN ETTİ.

TEK GÜNDEM İŞSİZLİK
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Bugünlerde başta Kanal İstanbul olmak üzere birçok konu gündemi işgal ederken vatandaşın gerçek gündemi ve en büyük problemi işsizlik.

Ulusal medyaya yansıyan evli ve bir çocuk sahibi olan Elazığlı Deniz Taze; uzun zamandır iş aradığını, siyasetçilerden  yardım talep ettiğini, ancak kimsenin sesine kulak vermediğini söylemesi dikkatleri bir kez daha işsizlik sorununa çekilmesine sebep oldu.

 

HERGÜN DAHA ARTIYOR

Türkiye genelindeki işsiz sayısı 2019 yılı Eylül döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 817 bin kişi artarak 4 milyon 566 bin kişi oldu. İşsizlik oranı 2,4 puanlık artış ile yüzde 13,8 seviyesinde gerçekleşti. Genç işsizlik oranı ise 4.5 puan artışla yüzde 26.1 olarak gerçekleşti. İşsiz sayısında bir yılda yaşanan artış 55 ilin nüfusunu geçti.

 

EN BÜYÜK İŞSİZLİK GENÇLERDE

Aynı dönemde; tarım dışı işsizlik oranı 2,9 puanlık artış ile %16,4 olarak tahmin edildi. Genç nüfusta (15-24 yaş) işsizlik oranı 4,5 puanlık artış ile %26,1 olurken,15-64 yaş grubunda bu oran 2,4 puanlık artış ile %14,1 olarak gerçekleşti.

 

İSTİHDAMDA AZALMA

İşsizlik sayısı hızla artarken istihdam sayısında da önemli oranda düşüş yaşandı. İstihdam edilenlerin sayısı 2019 yılı Eylül döneminde, bir önceki yılın aynı dönemine göre 623 bin kişi azalarak 28 milyon 440 bin kişi, istihdam oranı ise 1,7 puanlık azalış ile %46,1 oldu.

 

TARIM ÇÖKÜYOR

Bu dönemde, tarım sektöründe çalışan sayısı 108 bin, tarım dışı sektörlerde çalışan sayısı 516 bin kişi azaldı. İstihdam edilenlerin %19,3’ü tarım, %19,5’i sanayi, %5,5’i inşaat, %55,7’si ise hizmet sektöründe yer aldı. Önceki yılın aynı dönemi ile karşılaştırıldığında tarım sektörünün istihdam edilenler içindeki payı 0,1 puan, hizmet sektörünün payı 1,4 puan artarken sanayi sektörünün payı 0,1 puan, inşaat sektörünün payı 1,4 puan azaldı.

KADINLARIN İŞGÜCÜNE KATKISINDA ARTIŞ YOK

İş gücü, 2019 yılı Eylül döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre 193 bin kişi artarak 33 milyon 6 bin kişi, iş gücüne katılma oranı ise 0,5 puanlık azalış ile %53,5 olarak gerçekleşti. Aynı dönemler için yapılan kıyaslamalara göre; erkeklerde iş gücüne katılma oranı 0,9 puanlık azalış ile %72,6, kadınlarda ise değişim göstermeyerek %34,9 olarak gerçekleşti.

 

ELAZIĞ YİNE ULUSAL MEDYADA

Elazığ'da işsiz ve bir  çocuk babası olan Deniz Taze’nin siyasetçilerden  iş istemesi üzerine verilen cevaplar ulusal medyada geniş yer buldu. Türkiye’nin en çok takip edilen ensonhaber.com adlı sitenin haberine göre şahsa peçete satması önerilmiş.

İşte o haber:

Elazığ'da yapılan röportajda Deniz Taze isimli bir vatandaşın sitemi, büyük yankı uyandırdı.

"PEÇETE SAT DİYORLAR"

Eve ekmek götüremediğini, aylardır iş aramasına rağmen İŞKUR'un da istihdam yaratmadığını söyleyen Taze, "Bana peçete sat diyorlar. Herkes her mesleği severek yapmalı. Mecburiyetten, açlıktan yapmamalı. Sosyal Güvenlik Kurumu'na gidiyorum sırtımı sıvazlıyor, oraya gidiyorum sırtımı sıvazlıyorlar. İntiharın eşiğine gelmişim. Cebimde 16 lira para kalmış. Ne yapayım eşimden mi ayrılayım. Kızım var. Evladımın gözlerine bakamıyorum." diye konuştu.