TEK BİR KOLON

TEK BİR KOLON
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Küçük bir detay ya da basit gibi görünen bir ayrıntının aslında nasıl hayati bir önem taşıdığına örnek gösterilen atalar sözüne kulak verelim:

“Sakın bir çiviyi küçümseme. Bir çivi bir nalı, nal bir atı, at bir komutanı, bir komutan bir orduyu, bir ordu koca bir ülkeyi kurtarır.”

Eskilerin deyimiyle bu sözün mefhum-u muhalifinden çıkan sonuç, eğer o çivi zamanında ve gerektiği durumda çakılmazsa, onun yokluğunun zincirleme yansıması ve tecellisi olarak bir ordu mağlup olur ve ülke yıkılır.

Depremler ilimizi ve son İzmir depremiyle birlikte ülkemizi ciddi anlamda sarsıyor. Yitip giden canlarımız, yıkılan evlerimiz, kış ve soğuğun kapıda olduğu bir dönemde yaşanacak sıkıntılar. Bunlarla birlikte zaten ekonomik anlamda zor durumda olan insanlarımızın çektiği çile ve bunun ülke ekonomisine yansımaları…

Tüm bunlar bir çiviyi çakmamamızdan ya da yapıyı yaparken belki  bir çivi kadar maddi değeri olan az bir bedelden kaçma zafiyetimiz…

Bu satırlardın yazılma sebebi,  Abdullahpaşa Mahallesinde bulunan ve 24 Ocak’ta meydana gelen depremde ağır hasar alan Batı Sitesi’ndeki bir apartmanın yıkım görüntüsü oldu.

Yıkımı yapan iş makinası çok uğraşmadı ve sadece evin bir beton kolonuna yöneldi. Birkaç darbe ile kolon kırılınca koca apartman yerle bir oldu.

Aslında kırılan ya da darbe alan sadece bir kolondu. Diğerleri yerinde duruyordu. Yani bir kolonun olmaması binayı yerle bir etmeye yetti. İşte o kolon atasözündeki çiviydi. Bir çivinin olmaması hezimet getirdi. 

Az bir bedelden kaçarak çok ağır faturalar ödememek için çiviyi küçümsememek ve ihmal etmemek gerekiyor.

Umarız her konuda olduğu gibi bu önemli konuda da nisyanla malul olan hafıza-yı beşerimizi şaşırtmaz.

Şimdilerde yıkılan evlerini müteahhitlere vermek için değişik görüşmeler yapan ve pazarlık eden kat sahiplerine de âcizane tavsiyemiz şudur ki; daha az para istiyor diye bilmediğiniz ve geçmişte yaptığı işler ile kamuoyunda güven oluşturmamış isimler yerine işini sağlam yapan ve sizlere huzur içinde yaşayabileceğiniz güvenlikli bir bina ve hayat sunacak isimlere yönelin.

Her olayda stratejik davranan ve yüzyıllar sonrasını hesap eden İngiliz aklı bakın ne demiş bu konuda: “Ucuz mal alacak kadar zengin değilim”

Ucuz mal ile ilgili daha çok söz var ama hiç biri yıkılan bir binanın ve yiten canları yerine getirmiyor. Aman dikkat, çiviyi ihmal etmeyin.