TAVAN FİYAT UYGULAMASI ARAÇ SİGORTASINDAKİ KARIŞIKLIĞI ÖNLEDİ

Ali ÖZTÜRK/Uzun süredir beklenen araç sigortalarında tavan fiyat uygulaması vatandaşın kafasında oluşan belirsizliği ortadan kaldırdı

TAVAN FİYAT UYGULAMASI ARAÇ SİGORTASINDAKİ KARIŞIKLIĞI ÖNLEDİ
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Ali ÖZTÜRK/Uzun süredir beklenen araç sigortalarında tavan fiyat uygulaması vatandaşın kafasında oluşan belirsizliği ortadan kaldırdı. Bu uygulamayla birlikte kaza yapmayan sürücüler daha az sigorta pirimi öderken kaza yapan sürücüler daha fazla sigorta pirimi ödeyecek. Yapılan bu değişiklikle birlikte oluşan kazaların minimum seviyeye indirilmesi amaçlanıyor konuyla alakalı bilgi aldığımız Akide Sigorta işletmecisi Ercan Kavan, tavan fiyat uygulamasının sigorta şirketleri ve vatandaşların arasında oluşabilecek belirsizliği ortadan kaldırarak belirli bir fiyat aralığının oluştuğunu belirtti.

Ercan Kavan konuyla ilgili şu şekilde konuştu;“Tavan fiyat uygulaması her basmak için örneğin kamyonet grubu ticari taksi grubu otomobil grubu gibi bu grupların hasar ve hasarsızlıklarına göre oluşturulmuş 7 basamak var ve fiyatların üst sınırı tavan fiyatlardır. Yani devlet tarafından fiyatların belli bir üst sınır koyularak sabitlenmesi anlamına geliyor. Yeni giriş dediğimiz örneğin otomobil kamyonet grubu gibi gruplarda kişi adına ilk kez araç alan bizim tabirimizle yeni kayıt dediğimiz sigorta yaptırmak isteyen müşteriye uygulanan tavan fiyat şuan 807 TL. Bize gelen yönergede otomobil grubu 807 TL, kamyonet grubu 1055 TL minibüs grubu 1418 TL, kamyon 2258 TL ile sınırlandırılmış daha önce otomobil grubunda üst fiyat sınırlandırması yoktu sigorta şirketi istediği fiyattan trafik poliçesini belirleye biliyordu. Örneğin A şirketi 500 lira ile belirlerken B şirketi 400 lira olarak belirleyebiliyordu ama artık devlet bunu sınırlandırdı.

 Bizim anlayacağımız kazasız olan ve aynı aracı 4 yıldır kullanan bir müşteriye fiyat Elazığ için 430 TL. Bu uygulamanın müşteri açısından avantajlarında en belirleyici olanı fiyatların sabit olması yani aslında bu tavan fiyat olarak örneğin otomobil grubunda 807 olarak belirlenmiş durumda sigorta şirketleri bu fiyatı istedikleri gibi belirleyebilir ama bizim yaptığımız hesaplamalara göre tahmini olarak söylüyorum bütün sigorta şirketleri hemen hemen ücretleri tavan fiyat olarak belirleyeceklerdir.  Bu durumda aslında müşterinin o fiyat arama durumunu acaba farklı bir şirketten daha uygun fiyat alabilir miydim acaba bana doğru fiyat verildi mi gibi aklındaki soruları ortadan kaldırdı. Müşteri açısından bir değer avantajı ise bizim yeni giriş dediğimiz ilk defa sigorta yapılan araçlarda 2000 TL ve 2500 TL gibi fiyatlar belirleniyordu eskiden bu uygulama bu durumu ortandan kaldırarak müşteriye avantaj sağladı. Genelleme yapmamak kaydıyla bazı gruplarda yüzde 50, yüzde 80 gibi indirimler yapılmış durumda.

Sektör açısından baktığımızda bu işin dezavantajları araç parça maliyetleri, kaza maliyetleri sigorta şirketinin giderleri bunlar belirli bir şekilde geçen yıllarda büyük bir sorundu sigorta şirketleri için zaten en büyük sorun kazalarda oluşan maliyetlerdi ve fiyatların yükselmesine ’de etki ediyordu. Yani bu oluşan maliyetler ve belirlenen fiyatlarla sigorta şirketleri kar eder mi ne kadar sürdürülebilir bu fiyatlar bu gibi durumular bu işin dezavantajı. Sigorta şirketleri bu uygulamadan zarar ederlerse hazine müsteşarlığına gidip bu fiyatların yeniden değerlendirilmesini isteyeceklerdir. Bu fiyatlara baktığımız zaman Türkiye standartlarına göre ne yüksek ne de çok düşük orta seviyede olduğunu söyleye biliriz.  Araç sıralamaları şu şekilde belirleniyor örneğin ilk defa araç sigortası yapacak kişi 4. Basamaktan başlıyor bu basmakta herhangi bir kazasız yıldan dolayı indirim alma veya kaza geçirdiğiniz yılan dolayı indirim almama durumu olmadığı için sıfır olarak kabul edilir. Örneğin bir yılı kazasız geçirdiğiniz zaman 5.basamktan yüzde 15’lik indirim alırsınız daha sonra 6. basamakta yüzde 30 ve en son basamak olan 7. basamakta yüzde 45 ‘lik bir alırsınız. Kaza yapmadığınız her yıl için bir basmak atlar ve yüzde 15 indirim alırısınız. Birde bu durumun tam tersi var örneğin 4.basmaktan başladınız bir yıl için kaza yaptınız ertesi yıl bir basamak gerileyerek 3. Basamağa düşersiniz yıl içinde bir kaza daha yaparsanız eğer ertesi yıl bir basamak daha gerileyerek 2. Basamağa düşer siziniz ve en son olarak 1.basmağa düşülür bu da en fazla sigorta ücreti alınan ve sigorta şirketlerinin sevmediği müşteri profilidir.  Bu durumda yüzde 150’lik bir artırımlı sigorta ücreti olarak yansır müşteriye ama bu çok karşılaşılan durum değildir. Bu uygulamanın yeterli olup olmadığını bekleyip göreceğiz çünkü yeni bir uygulama olduğu için hem sigorta şirketleri açısından hem de müşteri açısından ne gibi yarar ve zarar getireceği iler’ ki zamanlarda belli olacak. Bu uygulamada yapılması gereken değişik bütün sigorta şirketleri ve vatandaşların şikayetçi olduğu sahte hasar raporlarını önüne geçilmesi lazım şuanda yüzde 30 civarında anlaşmalı kaza tutanağı dediğimiz gerçek dışı beyanlarla oluşturulan zararın sigorta şirketlerine ödetilmesinin mutlak olarak engellenmesi lazım ve insanların bu kazalarla alakalı bilinçlendirilmesi lazım gerçek dışı beyanlarla sigorta şirketlerinin mağdur edilmemesi lazım.”