TAŞERONA KADRO MÜJDESİ

Ak Parti, 1 Kasım seçimlerinde halkımıza verdiği sözlerden birini daha yerine getirerek taşeron işçilerin kadroya alınması yönündeki ilk adımı attı

TAŞERONA KADRO MÜJDESİ
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Ak Parti, 1 Kasım seçimlerinde halkımıza verdiği sözlerden birini daha yerine getirerek taşeron işçilerin kadroya alınması yönündeki ilk adımı attı.

Taşeron işçi olarak çalışan yüz binlerce işçinin uzun süreden beri  beklediği kadroya geçme umudu mutlu sonla noktalandı. 1 Kasım seçimlerinin ardından kurulan hükümetin bu konuda nasıl adımlar atacağı merak konusuydu. Hemen hemen tüm siyasi partilerin üzerine düştüğü konulardan biri olan taşeron işçi meselesinin çözümü konusunda beklenen açıklama Başbakan Ahmet Davutoğlu'ndan geldi.

MÜJDE BAŞBAKAN DAVUTOĞLU’NDAN

Taşeron işçilere kadro müjdesi bizzat Başbakan Davutoğlu'ndan geldi. Ak Parti grup toplantısında konuşan Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Yardımcı işlerde çalışan kardeşlerimiz için de müjdeli kararımızı bildirmek istiyorum. Asli işlerde çalışan işçilerimizi kamuya alıyoruz.” dedi.

YARDIMCI İŞÇİLERİ DE KAPSIYOR

Vaatleri arasında olmamasına rağmen adalet ve eşitlik gereği bir karar daha aldıklarını ifade eden Başbakan Davutoğlu, “Adalet, eşitlik gereği ayrıca yardımcı işlerde çalışan işçileride kamuya almayı kararlaştırdık. İster asıl iş olsun, ister yardımcı iş olsun, dışarıda kalan tek bir taşeron işçisi kalmayacak inşdigerah. Biz söz verdik mi böyle söz veririz." dedi.

LİSTE DIŞINDAKİLER ALINMAYACAK

Yasal düzenlemenin ardından kamuda asıl işi yapan taşeron işçiler kadroya alınmaya başlayacak. Belirlenen koşulları taşıyan işçiler incelemenin ardından 3 ay içinde kadroya alınacak.

1 KASIM SONRASINA YOK

Kadroya alınacak işçilerin 1 Kasım 2015 tarihi öncesinden itibaren taşeron olarak çalışmış olması gerekiyor.

BELİRSİZLİK KALKACAK

Başbakan Davutoğlu’nun açıklamasından sonra asıl ve yardımcı personel ikilemi de kaldırılarak bazı işçiler kamu görevlisi ve geçici personel statüsüne geçirilecek. Memur eliyle yürütülen işlerin neler olduğuna yönelik belirsizlik yapılacak mevzuat düzenlemeleri ile ortadan kaldırılacak. Yapılması zorunlu olan atölye, bahçe, bakım işlerinde çalışan taşeronlar kamu işçisi statüsüne kavuşacak.

KİMLER ASIL İŞİ YAPIYOR?

Ülkemizde 650 bin taşeron işçi bulunuyor. Bu işçilerden 200 bini asıl işlerde çalıştırılıyor. Asıl işlerde çalışan 200 taşeron, aslında devletin kadrolu işçisi veya memurunun yapması gereken işi yapıyor. Öte yandan iş yasasına göre ise taşeron işçilerin yalnızca yardımcı işlerde çalıştırılabiliyor olması gerekiyor. Bu açıdan kamuda kadrolu çalışan memurların ya da işçilerin yapması gereken işlerde hizmet veren taşeron işçilerin kadroya alınması bekleniyor.

ASIL İŞ – YARDIMCI İŞ NE DEMEK?

Kamuda asıl iş yapanlar ile yardımcı işleri yapanların ayrımı yapılacak. Hastanelerde taşeron firma üzerinde sağlık personeli olarak görev yapan ve asıl işi yapanlar kadroya alınacak. Yine karayollarında taşeron firma üzerinden yol işçisi olarak görev yapanlara kadro verilecek. Bir örnekle açıklayacak olursak, hastanelerde laboratuar birimlerinde taşeron firma üzerinden sağlık personeli olarak asıl işi yapanlar kadroya alınacak.

ÖZEL GÜVENLİKLER MAĞDUR EDİLMEYECEK

Başbakan Davutoğlu, özel güvenlik elemanlarıyla ilgili olarak: ''Özel Güvenlik Elemanı olarak görev yapanların hiçbirisi mağdur edilmeyecek. Çok kritik kamu alanlarında, adliyede, havaalanında   eğer kamu tarafından bunun üstlenilmesi gerekiyorsa, bunların bir kısmını belki kadroya alabiliriz ya da burada görevli olanlara mağdur edilmeyecek alternatif modeller gerçekleştireceğiz.''dedi.

KADRO NE GETİRECEK?

İZİNLER ARTACAK:

Yapılan çalışma kapsamında öncelikle çalışma şartları iyileştirilecek, yıllık izinlerde de düzenlemeye gidilecek. Esas işte taşeron çalıştırılamayacak. Yardımcı işler hizmet alımı yoluyla yapılacak.

EMEKLİ OLMAMA ŞARTI:

Kadroya alınması için işçinin herhangi bir sigortalılıktan emekli olmaması gerekiyor.

KPSS SORUNU ÇÖZÜLÜYOR:

Kamuya geçiş için zorunlu olan KPSS sorunu ortadan kaldırılırken, düzenlemenin kapsamı geniş tutulacak.

BELEDİYELERİ KAPSIYOR MU?

Belediyeler, il özel idarelerinin en yüksek karar organının talebiyle belediyelerde çalışanlar da kadroya geçiş yapabilecek. Belediyelere ait şirketlerde ihale yoluyla çalışanlara kadro verilmeyecek.