TAMİR USTASI, ENGELLİ VATANDAŞLARIN HAYATLARINI KOLAYLAŞTIRMAYA DEVAM EDİYOR

Ahmet Çöteli/ Elazığ'da yaşayan tamir ustası Mehmet Güleç, engelli vatandaşların hayatlarını kolaylaştırmaya devam ediyor. Son olarak tansiyon hastası olan omurilik felçli bir vatandaş için kendi tasarladığı aletle kişiyi ayakta tutuyor.

TAMİR USTASI, ENGELLİ VATANDAŞLARIN HAYATLARINI KOLAYLAŞTIRMAYA DEVAM EDİYOR
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Elazığ'da 40 yıldır tamir ustası olarak çalışan, aynı zamanda 8 yıldır Zihinsel Yetersiz Çocukları Yetiştirme ve Koruma Vakfı (ZİÇEV) başkanlığını yapan, biri engelli 3 çocuk babası Mehmet Güleç(61), engelli vatandaşların hayatlarını kolaylaştırmaya devam ediyor.

 

Engelli bireyler için kişiye özel tasarladığı 30'un üzerinde aletin ardından son olarak tansiyon hastası olan omurilik felçli Oğul Yıldırım(49) için kolları sıvadı. Akülü ve elektrikli motorlarla çalışan bir mekanizma tasarlayan Güleç, kişiyi ayakta tutarak tansiyonunun normalleşmesini, 

vücut direncinin artmasını ve çıkan yaraları engellemeyi hedefliyor. 

 

Engellilerin hayatını kolaylaştırmak için projeler geliştirip ürünler yaptığını belirten Mehmet Güleç, konuşmasında şunları söyledi: "Bu ürün kişiye özel tasarlandı. Akülü ve elektrikli motorlarla çalışıyor. Amacı kan dolaşımını hızlandırmak, vücuttaki direnci artırmak ve çıkan yaraları engellemek için biraz olsun insanı havada tutmak. Ben yıllardır engellilerle ilgili çalışma içerisindeyim. Elazığ'da da ZİÇEV başkanıyım. Engelli çocuğum da var. Hayatımızı onların hayatını nasıl kolaylaştıracağımıza adadık ve bu konuda başarılı da olduk. Kişiye özel ürünler yapıyoruz. İnsanlarımız gelip dertlerini, isteklerini anlatıyor. Bizde onlara göre tasarlayarak fikir alışverişi yapıp özgün bir üretim ortaya çıkarıyoruz. Bu mekanizma bir arkadaşımız omurilik felçli olduğu için ayağa kalkması gerektiğini bize anlattı. Çeşitli yerlere bakarak buna benzer neler var diye baktık. Mekanik olanlarını gördük, ama biz mekanik olmasını istemedik çünkü ikinci bir kişiye ihtiyaç oluyordu. İkinci kişiyi ortadan kaldırmak için elektrikli ve kumandalı yaptık. İstediği gibi kendisini kucağın içerisinde ayağa kaldıracak, kendine göre hareketlerini yapıp tekerlekli sandalyeye binecek. Engelli araçlarının motorlarıyla bunu yaptık. Şu an maliyeti 2000-2500 lira civarında"

 

 

30 yıldır omurilik felçli olan Oğul Yıldırım, "Ustamıza böyle bir mekanizma tarif ettim. Ustamız söylediğimiz şeylerin aynısını yaptı. 30 yıl sonra ilk defa ayağa kalkacağım. İnşallah başarabilirim. Bacaklarımda erime oldu. Akım gelmesi ve kilo almak için bu cihazı kullanacağım" dedi.