TAM KAPANMA YOLDA

ARTAN VE BİR TÜRLÜ ÖNÜNE GEÇİLEMEYEN VAKA SAYILARINI DÜŞÜRMEK İÇİN HAFTA SONU SADECE BELİRLİ SAATLER İÇİN GETİRİLEN KISITLAMALAR ÇÖZÜM OLMAYINCA YASAĞIN TÜM HAFTA SONUNU KAPSAYACAK TAM KAPANMAYI GÜNDEME GETİRDİ.

TAM KAPANMA YOLDA
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Dünya ile birlikte ülke ve şehrimizi etkileyen Covid 19 salgını, alınan tüm önlemler ve kısıtlamalara rağmen etkisini artırarak devam ettiriyor.

Son haftalarda günlük vaka sayılarının 8 bin sınırına, vefat haberlerinin de 200 sınırına dayanması karşısında alınan hafta sonu kısıtlamaları, yüz yüze eğitime son verilmesi ve lokantaların kapatılması da salgını durduramayınca yeni önlemler gündeme geldi.

 

“YENİ ÖNLEMLERE MECBURUZ”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçtiğimiz Cuma günü namaz çıkışında koronavirüs vakalarındaki artışa değinerek “Vatandaşlar dikkatli davranmıyor. Yeni tedbirler almaya mecburuz ve alacağız” açıklamasında bulunmuştu.

GÜNDEM YENİ YASAKLAR

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu açıklamasının ardından Sağlık Bilim Kurulu’nda yeni önümüzdeki birkaç gün içinde vaka sayılarında azalma olmazsa söz konusu tedbirleri sıkılaştırma temayülü oluştu.

Bu tedbirlerin başında ise sokağa çıkma yasağı geliyor. Hafta sonları 20.00 ila 10.00’da uygulanan yasağın, hafta içini de kapsayacak şekilde genişletilmesi düşünülüyor.

HAFTA SONLARI TAM KAPANMA

Vaka sayılarındaki artış sebebiyle mevcut kısıtlamalara ilaveten hafta sonları tam gün sokağa çıkma sınırlaması da gündemde.

 65 yaş ve üzeri ile 20 yaş altına getirilen sokağa çıkma sınırlamasının süresinin uzatılması da düşünülen tedbirler arasında.

Salgında yüksek risk oluşturan bu yaş gruplarının her gün dışarı çıkabildikleri üç saatlik dilimin azaltılması ya da sadece hafta sonunda dışarı çıkabilecekleri şeklinde yeni düzenlemelerin yapılması planlanıyor. Pazar yerlerine de HES koduyla girilmesi üzerinde çalışılıyor.

SEYAHAT YASAĞI GELEBİLİR

Havaların soğuması sebebiyle seyahat olmayacağı ön görülerek iller arası sınırlama geçtiğimiz kararlarda devreye alınmamıştı. Önümüzdeki günlerde ise virüsün seyrine bağlı olarak şehirlerarası yolculuğa da yasak gelebilir. Özellikle vaka sayılarının yüksek olduğu şehirlerden dışarı çıkılmasına izin verilmeyebilir.

KARANTİNA KAÇAKLARI İÇİN E-BİLEKLİK

Bu önlemlerin yanı sıra özellikle hastalığı sebebiyle karantinada olması sebebiyle evlerinde izole olması gereken vakaların ve temaslıların dışarı çıkmalarını engellemek amacıyla Kırıkkale’de başlatılan elektronik bileklik uygulamasının ülke genelinde devreye alınması gündemde.

HES kodu uygulamasına da yeni özellikler eklenerek, hasta takibinin kolaylaştırılmasına yönelik farklı adımlar atılacak.

YOĞUN BAKIM ÜNİTESİ ARTIRILACAK

Olası vaka sayılarındaki artışlar düşünülerek, hastanelerde ve sağlık sistemi üzerindeki yükü azaltmak için çalışmalar da yürütülüyor.

 Bu çerçevede, hastanelerdeki yoğun bakım yatak sayılarının artırılması planlanıyor. Acil olmayan ameliyatların durdurularak uygun yerlerin yoğun bakıma dönüştürülmesi üzerinde çalışılıyor. Hastanelerde bu süreçte kalabalıkların oluşmaması gerektiğini belirten uzmanlar, acil olmayan sebeplerle acil servislere başvurulmaması gerektiği ve temaslıların test yaptırmak için beş altı gün izole olmuş vaziyette beklemesi gerektiği konusunda uyarıyor.

OTEL VE LOKANTALARA YENİ SINIRLAMALAR

İçişleri Bakanlığının yayınladığı genelgeye göre otellerdeki restoranlar sadece otel müşterilerine hizmet verecek, paket servis yapamayacak. Bu yerlere yönelik denetimler artırılacak. Tesislerde yemek yiyenlerin otel müşterisi olup olmadığı kontrol edilecek. Bu tesislerde. 22.00’den sonra hiçbir surette müzik yayını yapılamayacak.

İLİMİZDE ÖNLEMLER TAMAM

Vaka sayılarının artması, ilimiz Pandemi Kurulunca da hassasiyetle takip ediliyor. Salgının artma riski yüksek alanlarda denetimler sıklaştırıldı. Toplu ulaşım araçları ile pazar yerlerindeki denetimler artırıldı.

Elazığ Valisi Erkaya Yırık ile Pandemi Kurulu üyesi kurum ve kuruluş yöneticileri yanında muhtarlar ve STK yöneticileri de halkımızı uyarma ve tedbirlere uymaları noktasında hem denetim hem de bilgilendirme çalışmalarını sürdürüyor.

HALKIMIZIN DUYARLILIĞI AZALDI

Vaka sayılarındaki hızlı artışa rağmen vatandaşlarımızın önlemler ve tedbirler konusunda geçmiş aylara nazaran daha bir dikkatsiz ve özensiz davrandığını ifade eden yetkililer, yeni dönemde çemberin daha da daraldığını belirterek, önlemlere devam edilmesi gerektiğine dikkat çekiyorlar.

AŞI RAHATLIĞI MI VAR?

Vatandaşların önemli bir bölümünün, sadece gönüllüler üzerinde uygulanmaya başlanan ve en erken Nisan ayında uygulanmaya başlanacak aşının rehavetine kapılarak daha özensiz ve dikkatsiz davrandıklarına vurgu yapan uzmanlar, aşının ülkemize, ilimize ve bizlere kadar ulaşmasının çok uzun süre alacağını ifade ederek bu beklentiye güvenmemeleri gerektiğini belirtiyorlar.