Tabiatla Kumar Olmaz: Elazığ'da 100 Milyon Liralık Zarar

Keban Baraj Gölü havzasında risk alarak ekin eken yüzlerce çiftçinin ektiği alanlar su altında kaldı. Köylülerin milyonlarca lirası boşa giderken ekonomiye zararı ise yaklaşık 100 milyon lira olduğu tahmin ediliyor.

Tabiatla Kumar Olmaz: Elazığ'da 100 Milyon Liralık Zarar

Keban Baraj Gölünün Palu ilçesi sınırları içerisinde kalan ve yöre halkının  Haşmişat olarak adlandırdığı Örencik, Baltaşı, Balkaya, Keklikdere, Kara Salkım ve Gömeç Bağları ve Kovancılar ilçesine bağlı Yarımca ve Muratbağı  köylerine sınırları olan baraj yatağında 3-4 yıldır baraj yatağının dolmaması nedeniyle  ekin ekip hasat yapan  köylüler bu yıl büyük bir hayal kırıklığı yaşadı. Binlerce dönüm ekili arazi suyun altında kalırken ekonomiye  zararı yaklaşık 100 milyon lira olduğu ifade ediliyor. 

Tabiatla Kumar Olmaz: Elazığ'da 100 Milyon Liralık Zarar

“BÖLGENİN HUZURU İÇİN ÇÖZÜM ŞART”

Köyleri sınırları içerisinde yer alan baraj yatağını başka köylerden gelen kişiler tarafında ekildiğini söyleyen Yarımca köyü muhtarı Rasim SÜRÜCÜ “ Geçen yıl Kovancılar Kaymakamlığı tarafından baraj yatağında ekim yapmanın yasak olduğunu belirten yazı gönderdiler. Biz Yarım köyü sakinleri olarak bir dönüm yer ekmedik. Kovancılar’dan çevre köylerden gelip gece ekim yaptılar. Biz gerekli şikayetlerde bulunduk. Yaklaşık 2 bin 500 dönümlük alan ekildi ve bunların büyük bir kısmı şuan su altında. Bu konuda DSİ Genel Müdürlüğü’ne bile dilekçe yazıp gönderdim. Bu konuda bir önlem alınsın diye. Geçen yıl baraj yatağı ekme meselesi nedeniyle Yeniköy’de silahlı yaralanma oldu. Bu adam ölseydi değer miydi toprak için. İnşallah her yıl su doldurur barajı bu dargınlık, küskünlükler olmaz.  Köylerimizde huzur kalmadı. Her yıl köylerde tartışmalar kavgalar oluyor. Komşu komşuya küstürdüler. Devletimiz bu  konuya el atsın. Her köyün arazisini belirlesinler. Muhtarlar aracılığıyla ya da kendileri bölüp icara versinler. Bölgenin huzuru için bu konunun çözümü gerekiyor” dedi. 

Tabiatla Kumar Olmaz: Elazığ'da 100 Milyon Liralık Zarar

“EKİNLER SU ALTINDA KALDI”

Köylülerinin ekmiş olduğu 2 bin dönümlük ekili arazinin su altında kaldığını belirten  Baltaşı Köyü muhtarı Erdem KAHVECİOĞLU “ Köyümüzün arazi yaklaşık 10 bin dönüm ve biz buna eş değer bir alanı kaybettik. Çünkü baraj yatağı bereketli bir toprak ve dönüme ortalama 600 kg buğday, arpa alıyorduk.  Çiftçimizin zararı çok büyük. Geçen yıl arpa ticareti yaptım baraj yatağında ekili arazilerin mahsulleriyle. Baltaşı, Balkaya, Keklikdere köylülerinden 8 milyon tutarında  tahıllarını aldım. Zararı bu yılla kıyaslarsak hesabını siz düşünün. Sadece bizim köy değil  civardaki köyler suyun diğer tarafı Yarımca, Yeniköy, Muratbağı  arazilerini de hesaba katarsak 12-13 bin dönümlük ekili araziden bahsediyoruz. Seçim dönemlerinde köyümüze gelen milletvekili adaylarına sorunu söyledik. Baraj kapakları açılsın ekinler su altında kalmasın diye. Ama gelinen noktada ekinlerimiz su altında kaldı” diye konuştu. 

Tabiatla Kumar Olmaz: Elazığ'da 100 Milyon Liralık Zarar

“EKİM YAPMADIK, ZARARDAN KURTULDUK”

Örencik Köyü muhtarı Zülfü TAŞ ise “ Birkaç yıl önce baraj alanlarını bizde ekmiştik. Son iki yıldır köylüler olarak anlaşamıyorduk. Geçen yıl Palu Kaymakamlığı tarafından gönderilen yazıda baraj yatağının ekimin yasak olduğuna dair yazıya istinaden Örencik köylüleri olarak baraj yatağını sürmedik.  Ekin zamanı üzüntümüz, şimdi sevince dönüştü. Ev başına en az  100-150 bin paramız boşa gitmemiş oldu.  Kaymakamlığın göndermiş olduğu yasağa uyan köyler oldu uymayanlarda. Bunun devlet eliyle çözümü gerekiyor. Baraj yatağı nedeniyle köylerde yaşanan kavgalar, küslükler bitsin” diye kaydetti. 

“EKONOMİK KAYBIMIZ ÇOK BÜYÜK”

Yaklaşık 100 dönümlük şeker pancarı ve arpasının sular altında kaldığını söyleyen Baltaşı Köyünden Hakan YAŞAR ise “ Yaklaşık 100 bin lira zararım oldu. Ekonomik olarak kaybımız daha büyük.  Su tam olarak da gelmedi baraj yatağı tamamen dolmadı ama; geldi ürünlerimizi telef edip gitti” ifadeleri kullandı. 

AĞUSTOS AYINDA KOYUNLAR OTLUYORDU, SULAR ALTINDA KALDI

2022 yılında hasat kaldırıldıktan sonra koyun sürülerinin otlatıldığı baraj yatağını o günlerde kayıt altına almıştık. Dün kameramıza yansıyan görüntülerde ise bu alanın tamamen sular altında kaldığı görülüyor. İşte o anlar: