TABELA DİKMEK DE Mİ ZOR?

GEÇTİĞİMİZ AYLARDA VALİ ÇETİN OKTAY KALDIRIM TARAFINDAN BULUNUP TANITIMI YAPILAN KARALEYLEK VE SAKLIKAPI KANYONLARINA GİTMEK İSTEYENLER, YOLU BULAMADIKLARI İÇİN O GÜZELLİKLERİ GÖREMEDEN GERİ DÖNÜYORLAR

TABELA DİKMEK DE Mİ ZOR?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Elazığ Valisi Çetin Oktay Kaldırım  tarafından bulunarak ilimiz turizminin gelişmesine katkı olarak tüm dünyaya tanıtımı yapılan Karaleylek ve Saklıkapı  kanyonlarını merak edip de o güzellikleri görmek isteyenler, yolu bulamadıkları için zorlu arazi şartlarında araçlarıyla macera yaşadıktan sonra mutsuz bir şekilde evlerine dönüyorlar.

NEREDEN GİDİLECEĞİ BİLİNMİYOR

Keban Barajı ve Karakaya Baraj Gölü üzerinde bulunan kanyonlara özel araçlarla nasıl gidileceği, Keban ya da Baskil’den mi gidileceğine yönelik herhangi bir bilgilendirme yapılmadığı için vatandaşlar, oldukça merak ettikleri bu güzelliklere ulaşmanın oldukça zahmetli ve yorucu gayretini veriyorlar.

Bu konuda hiçbir resmi ve özel sitede bilgi bulunmamasından şikâyet eden vatandaşlar, coğrafi  işaret alınmadığı için navigasyondan da istifade edemiyorlar.

 

BASKİL’DEN GİTMEK GEREKİYOR

Kanyonlara gitmek isteyen vatandaşlar, o bölgeye nasıl gidileceğine dair soru soracakları bir birim ve ofis olmadığı için kendi imkânları ile bu konuda bilgi sahibi olduklarına inandıkları yakınlarını arayarak bilgi sahibi oluyorlar.  Baskil ilçesinden gidiliyor bilgisi dışında yeterli bir malumata sahip olamayan vatandaşlar, bu bilgi ile yola çıkıyorlar.

Baskil yolundan Aydınlar köyü istikametine giden yoldan sonra herhangi bir tabelandırma ve yön bilgileri olmadığı için birçok vatandaş ya bölgede kayboluyor ya da hedefine ulaşmadan geri dönüyor.

YÖNLENDİRME TABELASI ÇOK MU PAHALI?

Hemen her projede ödenek yokluğundan yakınan kurumların, böylesine önemli bir coğrafi değerin ve tabiat harikası mekâna ulaşmak için gidilecek yönü ok işareti ile gösteren basit tabelalar yapmaktan bile yetersiz olduğuna dikkat çeken vatandaşlar, bu basit yönlendirme aparatlarının maliyetlerinin çok cüzzi olacağını ifade ediyorlar.

 

SORA SORA DA BULUNMUYOR

Bütün zorluklarına rağmen Vali Kaldırım’ın çağrısına kulak vererek kanyonları görmeye karar vermiş insanların sora sora bulmayı düşünmelerinin bile sonuç vermediğini belirten vatandaşlar, yol güzergâhındaki köylerde mevsim itibarı ile halkın da bulunmadığını ifade ederek soracak birilerinin olmadığından yakınıyorlar.

Köylülerden sorulsa bile tarif edilen güzergâhta önlerine değişik yollar ve sapaklar çıktığını ifade eden vatandaşlar, hangi yoldan gideceğini kesin olarak bilmedikleri için sayısız denemelerinde başarısız olduklarını ve yolun bir noktadan sonra bittiğini belirtiyorlar.

TARLALARDAN GEÇİLİYOR

Kanyonlara gitmek için asfalt yolun bitiminden sonra bir yere kadar iş makinalarıyla bıçak vurulduğunu ancak köylülerin bu alanları sürdürdükleri için yolun zaman zaman kesintiye uğradığını belirten vatandaşlar, bu yolların da ham toprak olması sebebiyle de toz bulutu içinde ilerlemeye çalıştıklarını,  mevsim itibari ile azıcık bir yağmur yağması halinde bu yollardan araçların çıkmasının asla mümkün olamayacağını ifade ediyorlar.

 

YOLLARIN TEMEL MALZEMESİ SERİLMELİ

Mevsim itibariyle  mevcut yolun iki aracın karşılıklı geçebileceği şekilde ıslah ve rehabilite edilmesi, ardından da yakın bir mevkide bulunacak bir ocaktan taşınacak temel malzemenin zemine serimi yapılarak sıkıştırılması ve bir kış sezonun geçmesi ile zeminin oturmasının sağlanması gerektiğini ifade eden vatandalar, bu işlemlerin ardından bahar ayları ile birlikte yolun en azından sathi kaplama asfalt yapılarak ulaşımın kolay hale getirilmesinin şart olduğunu belirtiyorlar.

KAPADOKYA MANZARASI

Kanyonlara giden yolların sıkıntılı durumunun çözülmesinin ardından Kapadokya’daki peri bacalarının andıran kayalıkların bulunduğu coğrafyanın da ilgi çekeceğini ifade eden vatandaşlar, bölgede bulunan ve alanı seyir tepesi ve otopark yapmaya elverişli olan alanda sosyal tesisler ve ağaçlandırma yapılması halinde çok sayıda ziyaretçi alacağını ifade ediyorlar.

 

ÖNÜMÜZDEKİ YIL TURİZME AÇILMALI

Kanyonlara gitme güzergâhının Baskil merkezden başlayarak varış noktasına kadar tabelalarla yönlendirilmesi, mevcut yolun bir turizm mekânına yakışır hale getirilmesi, hem Baskil’de hem de kanyon bölgesinde teknik bilgileri içeren tabelaların yerleştirilmesi, giden vatandaşların araçlarını park edip kanyona inmeleri, tekne için rıhtım yapılması, kaptanı bizzat bu işle görevlendirilmiş ve kişi başı ücretleri belirlenmiş tekne turları ile önümüzdeki sezon önemli bir tanıtım yapılacağını ifade eden vatandaşlar, bunun kış sezonunun iyi değerlendirilmesi gerektiğini ifade ettiler.

 

ÖZEL SEKTÖRE DE DEVREDİLEBİLİR

Bu alanda yapılacak düzenleme ve tekne turlarının, Halfeti ve Eğil örneklerinde olduğu gibi özel işletmelere de verilebileceğini ifade eden vatandaşlar, bu konuda yöre balıkçılarında teklif götürülebileceğini belirtiyorlar.