Suriyeli mültecilere 1000 Euro ile geri dönüş desteği verilecek

Almanya'da Hristiyan Birlik Partileri, Suriyeli mültecilerin ülkelerine gönüllü olarak dönmelerini desteklemek amacıyla 1000 Euro ödeme ve charter uçuşları düzenlemeyi önerdi.

Suriyeli mültecilere 1000 Euro ile geri dönüş desteği verilecek
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Suriyeli mültecilere 1000 euro ile geri dönüş desteği verilecekSuriye'deki Beşar Esad rejiminin sona ermesinin ardından, yurtdışındaki Suriyeli mültecilerin geri dönüş süreci tartışılmaya başlandı. Almanya'da 23 Şubat'ta yapılacak erken seçimlerin galibi olması beklenen Hristiyan Birlik Partileri (CDU/CSU), geri dönmek isteyen Suriyelilere 1000'er euro ödemeyi önerdi.

SURİYELİ SIĞINMACILAR GERİ DÖNÜŞ İÇİN DESTEKLENMELİ

CDU/CSU Meclis Grup Başkanvekili Jens Spahn, Suriyeli sığınmacıların ülkelerine dönmelerinin desteklenmesi gerektiğini belirterek, Alman hükümetinin Suriye'ye dönmek isteyenler için charter uçuşları düzenlemesi ve her birine 1000 euro ödemesi teklifini sundu. Spahn, Almanya'nın 2025'in başlarında Avusturya, Türkiye ve Ürdün ile birlikte "yeniden imar ve mültecilerin geri dönüşü" temalı bir konferans düzenlemesini önerdi. Spahn, istikrara kavuşmuş bir Suriye'de geri dönüşün beklenebileceğini, ancak bunun kısa vadede değerlendirilemeyeceğini ifade etti.

YENİ YAŞAM KURMADA YARDIMCI OLMA

Birlik Partileri'nin Meclis Grup Sözcüsü Alexander Throm, Suriye'deki durumun Esad rejiminin devrilmesiyle değiştiğini vurgulayarak, sığınmacıların koruma statülerinin gözden geçirilmesi gerektiğini söyledi. Throm, gönüllü geri dönüşlerin desteklenmesi gerektiğini belirtti. CDU dış politika uzmanı Jürgen Hardt, koruma statüsüyle ilgili karar vermek için henüz erken olduğunu, ancak pek çok sığınmacının kendi isteğiyle geri dönmek isteyeceğini ve bu kişilere yeni bir yaşam kurma sürecinde yardımcı olunması gerektiğini söyledi.

"TÜRKİYE'DEKİ GEÇİŞ SÜRECİNDE DESTEK VERİLMELİ"

Başbakan Olaf Scholz'a, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile acil bir görüşme yapması çağrısı yapıldı. Hardt, silahlı muhaliflerin kontrolündeki bölgelerden göç hareketliliğinin olmadığını belirterek, Türkiye'deki geçiş sürecine aktif şekilde destek verilmesi gerektiğini söyledi.

Alman göç uzmanı Gerald Knaus ise Esad'ın devrilmesini tarihi bir dönüm noktası olarak nitelendirerek, Suriye'deki istikrar sağlandığında Avrupa'ya olan göçün azalacağını, Suriyeli sığınmacıların ülkelerindeki durumun güvenli olup olmadığını hızla değerlendirebileceğini ifade etti.