Suriye Bataklığı Bitiyor mu?

Baştan beri hata olan ve bunun bedelini maddi olarak ağır ödediğimiz, seçimlerin kaderine de önemli oranda etki edecek Suriye politikasında bir değişim olma ihtimali dahi geniş bir ilgi uyandırdı.

Suriye Bataklığı Bitiyor mu?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Suriye ile görüşme sinyalini ilk olarak Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun "Muhalefetle Suriye'deki rejimi bizim bir şekilde anlaştırmamız lazım. Aksi takdirde kalıcı bir barış olmaz, bunu hep söylüyoruz" ifadelerinin ardından, AK Parti'nin 21. yılının kuruluşu nedeniyle katıldığı bir televizyon programında AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı, Suriye ile olası görüşme ihtimali üzerine açıklamalarda bulundu. 

Yazıcı, "Bakın sorunları çözmenin birden çok faktörü olabilir. Ama uluslararası ilişkilerde sorun çözücü en önemli faktör diyalog kanalıdır. Ya doğrudan veya en direkt" ifadelerini kullandı.

Yazıcı olası görüşmelere ilişkin konuşmasını şöyle sürdürdü: "Bugüne kadar sınırlı ölçüde endirekt yürütülüyordu. Bugün biraz daha seviyenin yükselmesi, inşallah ileride o trendin daha da yükselmesi süreciyle oluşacak ortamın, 11 yıldan bu yana yaşadığımız Suriye'deki bu bataklığın sona ermesine vesile olur inşallah."

Ak Partili bu iki önemli ismin açıklamalarının ardından bir açıklama da Vatan Partisi'nden  geldi. Genel Başkan Doğu Perinçek öncülüğündeki heyetin Şam'a giderek Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'la görüşeceği duyuruldu.

Partinin Genel Sekreteri Özgür Bursalı; "Önümüzdeki 10-15 gün içerisinde parti heyetimiz Genel Başkanımız Sayın Doğu Perinçek başkanlığında Suriye'yi ziyaret edecek ve Sayın Beşar Esad ile görüşecek. Heyetimizde Ethem Sancak ve yine partimizden yetkililer, önemli isimler de yer alacak. Ayrıntılı takvimi önümüzdeki günlerde açıklayacağız." açıklamasında bulundu.

Devlet Bahçeli’nin de destek verdiği bu çalışmalar umarız sonuç verir ve hem ülkemiz ciddi bir ekonomik yükten  kurtulur hem de Suriyeliler can güvenliği tehlikesi ortadan kalktığı için memleketlerine dönerler.

Bu noktaya uzun yıllar ve kayıplardan sonra gelinmesi belki gecikmiş bir karardı ama şimdiden tek yol devletlerarası görüşme ve diplomatik çözümdür. Buna en çok da Ak Parti’nin ihtiyacı var. Zira seçimler göçmen politikaları zemininde yürüyecek ve seçimin sonuçlarına etki edecek.