Suçlu Bulundu…

Vaka sayılarındaki artış ve İçişleri Bakanı Soylu'nun 'yetkim var' diyerek sert uyarılarda bulunması İl Umumi Hıfzıssıhha Meclislerini de harekete geçirdi ve bir takım kararların alınmasına sebep oldu.

Suçlu Bulundu…
TAKİP ET Google News ile Takip Et

İlimiz Valisi Erkaya Yırık başkanlığında toplanan heyet, pandemiyle mücadele kapsamında yeni tedbir kararları aldı. Alınan karar doğrultusunda vatandaşların yoğun olarak kullandığı Gazi, Vali Fahri Bey ve Hürriyet Caddeleri ikinci bir emre kadar 09.00 ile 19.00 arasında araç trafiğine kapatıldı. Anında uygulamaya konulan karar çerçevesinde polis ve belediye ekipleri, cadde başları ile ara sokaklara barikatlar kurarak 3 caddeye bağlantıyı kesti.

Anlaşılan pandemi süreci karar alma mekanizmasındaki yetkililerimizi de epey yormuş olmalı ki bu tür kararlar çıkabiliyor. 

 Alınan kararların sonucu ve salgının seyrine etkisi yerine farklı algıların peşine düşülmüş sanki.

Nasıl mı? İşte konu ile ilgili valilik açıklamasından bir bölüm: “Sosyal izolasyonu temin, sosyal mesafeyi koruma ve gereksiz sokağa çıkmaların önüne geçerek kalabalık görüntülerin ortaya çıkmasını engellemek amacıyla belirtilen caddelerin geçici bir süreliğine kolluk kuvvetlerince belirlenen noktalardan araç trafiğine kapatılmasına”
Araçların izolasyonu ve sosyal mesafeyi korumayı geçtik, “sosyal mesafeyi koruma ve gereksiz sokağa çıkmaların önüne geçerek kalabalık görüntülerin ortaya çıkmasını engellemek amacıyla” cümlesini nasıl yorumlamak lazım.

Nereden bakılsa çelişki ve sonuç değil süreç düşünülmüş bir karar.

Araçların caddelerden geçişinin yasaklanması salgının seyrini nasıl azaltacak çok anlaşılamadı. İkincisi ve en önemlisi kalabalık görüntülerin ortaya çıkması mı önemli yoksa salgının ateşinin düşürülmesi mi? Anlaşılan o ki açıklamada zaman zaman medyaya düşen kalabalık cadde ve sokak görüntüleri sorun olmuş. Eğer sorun buysa araçların ne günahı vardı. Sorun insanlar, cezalandırılan araçlar. 

Özellikle toplu ulaşım araçlarının da güzergâhı değişince vatandaş mecburen ve zorunlu olarak daha çok yürümek ve kalabalığa karışmak zorunda kalacak. Araçlarını uzak mesafelere bırakıp şehrin ticaretinin kalbinin attığı bu üç yasaklı caddeye ulaşacak ve aynı güzergâhtan geri dönecekler.

Desene biz bir yıldan beri sokağa çıkıyor ve virüsü yayıyorlar diye boşuna 65 yaş üstü insanlarımızın yüklenmiş ve günahını almışız. Asıl suçlu şu demir yığını görünümlü her gezdiği yerde egzozundan virüs  yayan araçlarmış da haberimiz yokmuş. Sizi gidi gâvur icadı  arabalar. Yerli ve milli arabamız çıkmayana kadar bunları sokmayın caddelerimize…

İroni bir tarafa da karar almak için karar almak yerine sonuca etki edecek kararlar almak daha isabetli olur ve vaka sayılarını azaltabilir. Araç değil de yaya yasağı getirilirse esnaf tepkilerine rağmen bunun bir izahı ve mantığı olabilirdi. Ancak araçların yasaklı hale getirilmesi sonuç değil süreç ağırlıklı bir karar diye düşünüyoruz.