Su Ürünleri Genetik Kaynakları Tescil Toplantısı Başladı

Tamer ÖREN - Elazığ Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü'nün ev sahipliğinde gerçekleştirilen Su Ürünleri Genetik Kaynakları Tescil Toplantısı başladı.

Su Ürünleri Genetik Kaynakları Tescil Toplantısı Başladı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

24-25 Ocak tarihleri arasında Akgün Otel’de Elazığ Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nün ev sahipliğinde başlayan toplantıya Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Hayvancılık ve Su Ürünleri Araştırmaları Daire Başkanı Dr. Ali AYAR, Balıkçılık ve Su Ürünleri Araştırmaları Koordinatörü Erdinç VESKE, Su Ürünleri Genel Müdürlüğünden Daire Başkanı Bayram SERTKAYA, Trabzon, Akdeniz, Eğridir ve Elazığ Su Ürünleri Araştırma Enstitü müdürleri ve uzman araştırmacılar katıldı.  Selamlama konuşmasına Zeytin Dalı operasyonunu icra eden ordumuza güç kuvvet, şehitlerimize de yüce Allah’tan rahmet dileyerek başlayan Elazığ Su Ürünleri Araştırma Enstitü Müdürü Özkan ÖZBAY, “Bu toplantıdaki amacımız tescil altına almayı düşündüğümüz türleri biyolojik, morfolojik ve ekonomik anlamda tanıtmak bundan sonra yapılacak toplantılara ışık tutmak, hangi türlerin tescil altına alınması açısından bir açıklama yapmak” dedi.

Sınırlarımız ötesinde ülkemizin şeref ve namusu için harekatta olan kardeşlerimizin dualarımızla yanlarında olduklarını hatırlatan Dr. Ali AYAR “ Biz madenlerimiz, petrollerimiz çok fazla yok. Ama; biz öyle bir coğrafyadayız ki  biyo çeşitliliğin büyük bir kısmının endemik olarak bulunduğu coğrafyadayız. Maalesef her zaman olduğu gibi bunun kıymetini kendi kendine bilmiş değiliz. Dünya da genetik kaynakların korunması, tescili ve insanların faydasına kullanıma amacıyla bazı kural ve tespitlere nispeten bizde onlara entegre olduk.  Dünya da şöyle bir yaklaşım var “ Tarım ve gıda için genetik kaynakların sürdürülebilir kullanımı” bunun için genetik kaynak olarak tanımadığımız bütün varlıklarımızın bir envanterinin tabiri caizse çıkarılması gerekiyor. Bu çiftlik hayvanlarında, yabani hayatta,  mikro biyolojik canlılar düzeyinde bütün genetik kaynaklar düzeyinde önce “neyimiz var” bunun bir tesbiti gerekiyor” diye konuştu.

Konuşmaların ardından konunun uzmanları eşliğinde  çeşitli sunumlar  yapılmasıyla toplantının ilk günü sona ererken; ikinci gününde ise genel değerlendirme ve teknik gezi yapılmasıyla  “Su Ürünleri Genetik Kaynakları Tescil Toplantısı” sona erecek.