Sorunlar Yumağı Elazığ

'Elazığ'ın en önemli sorunu nedir?' Anketinden geçim sıkıntısı, işsizlik, deprem konutları, eğitim ve siyasilerin ilgisizliği çıktı.

Sorunlar Yumağı Elazığ
TAKİP ET Google News ile Takip Et

İlimizin deprem ve pandemi sonrası yaşadıkları sorunlar ve vatandaşların en çok şikâyetçi oldukları problemler hakkında Fırat Araştırma, Danışmanlık ve Eğitim Merkezi tarafından yüz yüze yapılan anketle halka soruldu.

ŞEHRİN ÖNCELİKLİ PROBLEMLERİ NE?
27 Eylül ile 10 Ekim tarihleri arasında Elazığ’da 1020 kişi ile yüz yüze yapılan ankette vatandaşlara;  “Sizce Elazığ’ın En Önemli Sorunları Nelerdir?” sorusu soruldu.
 9 başlık altında seçenekler verilerek vatandaşlardan şehrin en önemli sorununun cevabı arandı.

Ankette vatandaşlara, Deprem Konutlarının Sorunları, Eğitimde Yaşanan Sıkıntılar, Ekonomik Sıkıntılar, İşsizlik Sorunu, Sivil Toplum, Siyasetçilerin İlgisizliği, Trafik Sorunu, Yüksek Ev Kiraları ve diğer şıkları verildi. 

EN ÖNEMLİ SORUN EKONOMİ 
Yapılan ankette Elazığ’ın en önemli sorunu, vatandaşların yüzde 15’inin seçtiği “Ekonomik Sıkıntılar” oldu. Özellikle son aylarda artan fahiş fiyatlar ve geçim sıkıntısı, vatandaşı en çok yıpratan birinci sorun olarak öne çıktı.

İKİNCİ SORUN İŞSİZLİK
Vatandaşların, ekonomik sıkıntılardan sonra en önemli sorun olarak gördükleri problem ise yüzde 14 ile işsizlik oldu. İşsizlik probleminin yaşanmasında pandemi sürecinde kapanan işletmelerin büyük payı olduğu ifade ediliyor.

SİYASETÇİLER İLGİSİZ
Yapılan ankette işsizlik sorunu ile yüzde 14 ile aynı oranda çıkan problemlerden biri de siyasetçilerin ilgisizliği oldu. Özellikle deprem süreci ve sonrasında vatandaşların yaşadığı problemlerin çözümü noktasında inisiyatif alamayan, olumsuz işleyen ve vatandaşın tepkisini çeken hiçbir konuda sorunu çözmeye yönelik herhangi bir adım atmamalarının anketlere yansıma oranı oldukça yüksek oldu.

DEPREM KONUTLARI HALEN SORUN
Ankette yüzde 12 ile şehrin en önemli sorunlarından biri olarak deprem konutlarının çıkması kamuoyunu şaşırtmadı. 

Sürecin başından beri konutlarla ilgili vatandaşların önerileri, eleştirileri ve tepkileri, yetkililer tarafından görmezden gelindi ve düzeltilmesi noktasında herhangi bir adım atılmadı.
Vatandaşların her fırsatta bakanlara, milletvekillerine ve ilgili bürokratlara sorunları dile getirmelerine rağmen, TOKİ bildiğini yaptı ve sürece hiçbir aktörü müdahil etmedi. Bu yaşanınca da vatandaşlarda memnuniyet beklenirken büyük bir memnuniyetsizlik oluştu ve bu sorun anketlere de yansıdı.

SİVİL TOPLUM ETKİSİZ
Ankette halkın sorun olarak gördüğü konulardan biri de sivil toplum kuruluşlarının görevlerini yeterince yapmadıkları oldu.

İlimizde yaşanan deprem ve pandemi süresince gönüllü olarak birçok yararlı çalışmalar yapmakla birlikle, özellikle şehrin önemli sorunlarının dile getirilmeyişi ya da siyasilerin tepkilerini almamak adına sessiz kalmaları sonucu vatandaşların bu yapılara güveni kalmamış görünüyor.

Sorunları dile getirmemekle birlikte kendi görev alanları ile ilgili herhangi bir proje geliştiremeyen ve bu yönde kamuoyu oluşturamayan bazı STK’ların, bir yerlere yükselme  nedeni  olarak kullanılması örnekleri de kamuoyundan tepki görmüş olacak ki anketlerde sorun olarak karşımıza çıkıyor.

SORUNLAR SANDIĞA YANSIR MI? 
İlimizin en önemli sorunları anketinden çıkan problemlerin, seçmen tercihlerine nasıl yansıyacağı da merak ediliyor. Ekonomik sıkıntı yaşayan kesimlerin ve özellikle en temel maddelere gelen aşırı zamların zor durumda bıraktığı insanların, sandıkta tepki oyları kullanacağı ve bu sebeple 2023 seçimlerinin ciddi sürprizlere neden olabileceği iddia  ediliyor.

MUHALEFETE GÜVENİLMİYOR
İlimizin sorunları anketinde çıkan sonuçların ülke geneli için hatta tüm dünya ülkeleri için de geçerli olduğunu ifade eden siyasi gözlemciler, ekonomik gidişattan memnun olmayan büyük bir kesimin, Millet İttifakını oluşturan partilerin de bu sorunları çözebileceğine inanmıyor.

KARARSIZLAR İKİNCİ PARTİ
Son zamanlarda yapılan siyasi anketlerde en dikkat çekici sonuç ise Ak Parti’den sonra en çok oy alan kesimin  kararsızlar olduğu gerçeği. 
Ak Parti’nin uygulamaları ve özellikle ekonomik sorunlardan kaynaklı seçmenler, muhalefete de güvenmediği için kararsız kalmış durumdalar. Kararsızların önemli bir kısmı sandığa gitmeyi düşünmüyor. Ancak kararsızların önemli bir bölümü de seçime birkaç gün kala, ülkenin birçok alanda başlattığı hamlelerin akamete uğramaması ve ülkenin kazanımlarının heba olmaması için gönülsüz de olsa yeniden Ak Parti’yi destekleme yönünde sandığa gidebilecekleri ifade ediliyor.