Son Uyarı

Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO) Genel Sekreteri Prof. Petteri Taalas, iklim değişikliğiyle ilgili açıkladığı yeni rapora ilişkin BM Cenevre Ofisi'nde basın toplantısı düzenledi.

Son Uyarı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

İklim değişikliği nedeniyle sel ve kuraklık gibi suyla ilgili tehlikelerin arttığını vurgulayan Taalas, "Artan sıcaklıklar, küresel ve bölgesel yağış değişiklikleriyle sonuçlanıyor. Bu durum da yağış biçimlerinde ve tarım mevsimlerinde kaymalara yol açarak gıda güvenliği, insan sağlığı ve refahı üzerinde büyük bir etki oluşturuyor." dedi.

Taalas, dünyadaki su kaynaklarının yönetimi ve iklim politikalarının geliştirilmesi için acil eylem planına ihtiyaç duyulduğunu da vurguladı.

Dünyanın seferber olduğu su kaynakları ve iklim politikaları konusunda bu işin uzmanı olan DSİ’nin projelerinde dikkate alınmaması ve içme suyu gibi hayati konularda bunun göz ardı edilmesi ise ülkemizin bürokratik sorunu.

Bu olumsuzluklara rağmen her birimize düşen önemli görevler var. Öncelikle suyu, elde edilme zorluğu yanında olmadığı zaman yaşadığımız zorlukları düşünerek kullanmalı ve asla israf etmemeliyiz.

Hayat, elektriksiz ve doğalgazsız devam eder ancak susuz asla devam edemez. Susuz hayat, nefessiz kalmak ve yaşamın sona ermesi demektir ki bu durumla kimse karşılaşmak istemez.

Bir yardım ve hayır kuruluşu himayesinde su kuyusu açmak amacıyla Afrika’ya gidip dönen bir dostumuzun  beyanı aynen şöyle olmuştu. “Afrika’da suya ulaşma konusundaki zorlukları ve sıkıntıyı görünce suya bakışım ve suyu tüketme alışkanlığım değişti. Bir damla bile israf edersem kendimi suçlu hissediyorum”

Bu bilincin oluşması için hepimizin  Afrika’ya gitmesine gerek yok. Her birimiz bu bilinci yaşamalı ve ona göre davranmalıyız. 

Yerel yönetimler de bu konuda vatandaşlarımızda bilinç ve duyarlılık oluşturulmasına yönelik kamu spotları ve açık hava reklamlarını kullanacak bir seferberlik başlatmalı ve konuya dikkat çekilmelidir. Bu değişen dünya ikliminin ve tabiatın bize son çağrısı olabilir.