'Sizin Oraların Nesi Meşhur?'

Antalya Ticaret Borsası öncülüğünde Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin (TOBB) desteğiyle 'Sizin Oraların Nesi Meşhur' sloganıyla organize edilen Antalya 12. YÖREX Yöresel Ürünler Fuarı'nda Fırat Kalkınma Ajansı da katılmış ve kayısı, kayısı ürünleri, bal, fasulye, üzüm, orcik, Ağın leblebisi, peynir, kavurma ve diğer birçok yöresel ürünün tanıtımı gerçekleştirmiş.

'Sizin Oraların Nesi Meşhur?'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

YÖREX, yıllardan beri yapılır ve başta resmi kurumlarımız olmak üzere önemli düzeyde katılım sağlanır. Bu yılki YÖREX’e sadece FKA katıldığına göre demek ki diğer kurum ve kuruluşlar bu fuarın çok da faydasını görememişler.

İllerin kalkınması, ekonomisinin büyümesi için şehirlerin bir ya da iki ürünle öne çıkmasına bağlı. Bir şehir birçok ürünle öne çıkmaya çalışırsa hiç birinde başarılı olamaz ve kendisiyle anılan markalaşmış bir değere sahip olamaz.

“Sizin oraların nesi meşhur” sloganında bile bir tekillik var. “Nesi” denmiş “neleri” denmemiş çünkü.  Bir ürünle öne çıkın mesajı veriliyor şehirlere.  Çok değişik ürünleriniz olabilir ama birinde zirve olun deniyor. Elazığ olarak bizim neyimiz meşhur sorusuna cevap gelecek yığınla ürün sayarız ama bunların hiç biri Elazığla anılmaya ve markalaşmaya varan konuma yükselmemiş.

Bizler Elazığlılar olarak orciği de pestili de Ağın leblebisini, kurutmalıkları da biliriz ve çok severiz ama İstanbul’un bir semtindeki süpermarkete giden birinin “Elazığ orciği var mı?” dediğine şahit olmuşluğumuz ne yazık ki yok.

Buna rağmen ülkenin en ücra marketinde her ne kadar bizim topraklarımızda ve  Şavaklıların ürettiği ama Erzincan’ın markalaştırdığı  tulum peynirini isteyene de çoğu Baskil ilçemizde üretildiği halde Malatya kayısısı isteyenlere çok rastlamışızdır.

Bu gerçeklerden hareketle Elazığ bir ürünü öne çıkarmalı ve onunla markalaşmalı. Yoksa biz bize tandır ekmeği yer, orcik üzerine çedene kahvesi içmeye devam ederiz.