Site Yönetiminde Kriz Kapıda

Türkiye Kentsel Tesis Yönetim Derneği Elazığ İl Temsilcisi Ümit Tınarlı, Emlak Yönetim'in Elazığ'da 400 daireden az olan TOKİ konutlarından çekilmek istediğini belirterek, Emlak Yönetim'in site yöneticiliğini yaptığı konutlarda vatandaşın muhatap bulamamasından kaynaklı sorun yaşadığını dile getirdi.

Site Yönetiminde Kriz Kapıda

Ülke genelinde zaman zaman gündeme yansıyan site yönetimi sorunlarıyla alakalı Elazığ’daki durumu öğrenmek için bir araştırma yapan Hakimiyet Gazetesi önemli bilgilere ulaştı. Daha konforlu bir yaşam ve sorunsuz apartman hayatı için son zamanların gözde sektörü olan “site yönetimi” konusunda bir sorunlar yumağının doğmak üzere olduğu görüldü.

“SİTE YÖNETİMİ” ELAZIĞ’DA YENİ BİR SEKTÖR
Son yıllarda özellikle yeni imara açılan alanlarla birlikte modern hayatın yeni yaşam alanları olan siteler Elazığ’da da birçok noktada inşa edildi. Geçmişte yapılan sitelerin bu yeni alanların doğurduğu ihtiyaç sonrasında Elazığ’da birçok girişimci “site yönetimi” sektörüne yöneldi. 

Henüz Türkiye genelindeki diğer büyük sorunlar gibi bir olay patlak vermeyip yönetimin kat sakinlerinden topladığı ücretleri doğalgaz faturalarını yatırmamasından kaynaklı konutların gazları kesilmesini doğuran mağduriyetler yaşanmasa da Hakimiyet Gazetesi’nin edindiği bilgilere göre bu sektörde de ciddi sorunlar kapıda…

Site Yönetiminde Kriz Kapıda

TOKİ’NİN DEĞİŞMEZ TİCARİ BAKIŞI
Özellikle 24 Ocak 2020 ve 27 Aralık 2020 tarihlerinde Elazığ’da bugüne kadar 24 bin yeni konut inşa edildi. Site tarzında inşa edilen bu 24 bin konutun yönetimi ilk günlerde Emlak Yönetime  bırakıldı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve TOKİ başta olmak üzere kamu kurumlar ve özel kuruluşların uhdesinde bulunan konut, iş yeri ve arsaların müzayede ile satış organizasyonlarını da yapan bir kurum olarak dikkat çeken Emlak Yönetim, Elazığ’da yönettiği bazı sitelerin yönetimini ise zamanla yerel site yönetimi firmalarına devretti. 

Konuyla ilgili görüşlerini aldığımız Türkiye Kentsel Tesis Yönetim Derneği Elazığ İl Temsilcisi Ümit Tınarlı ise Emlak Yönetim’in Elazığ’da 400 daireden az olan TOKİ konutlarından çekilmek istediğini iddia etti. Tınarlı ayrıca Emlak Yönetim’in Elazığ’da ticari bir mantık güttüğünü ve Elazığ’da çoğu depremzede olan vatandaşların sorunlar karşısında muhatap bulamadığını söyledi. 

Site Yönetiminde Kriz Kapıda

EMLAK YÖNETİM’İN 400 TAKINTISI
Emlak Yönetim’in Elazığ’da 400 daireden az olan alanlardan bir an evvel kurtulmak istediğini söyleyen Tınarlı: “Emlak Yönetim şu anda Elazığ’da yönetim hizmeti vermiyor ve olaya ticari olarak bakıyorlar. Elazığ’da 400 daire ve üzerinde konut sayısı olan yerlere bakıyor ancak 400’ün altında konut olan yerleri bırakmak istiyor ve bir an evvel buralardan kurtulmaya çalışıyor. Emlak Yönetim buraları bırakınca yerel site yönetimleri devreye giriyor. Bugün bakıldığı zaman yerel site yönetimlerinin aldığı konutlardaki vatandaşlar daha memnun daha huzurlu çünkü karşılarında bir muhatap bulabiliyorlar” şeklinde konuştu. 

Site Yönetiminde Kriz Kapıda

“VATANDAŞ MUHATAP BULAMIYOR”
Elazığ’da Emlak Yönetim’in sorumlu olduğu konutlarda oturan vatandaşların çoğunun depremzede olduklarını hatırlatan Ümit Tınarlı, vatandaşların sorunlar karışışında muhatap bulamadığını da şu sözlerle aktardı: “Emlak Yönetimle ilgili en büyük sıkıntı zaten muhatap bulunamaması. Bir tane müdür atamışlar, ona bir şey söylediğin zaman, “Bu konuya bakamam, benim Ankara’daki yöneticim bu konuyla ilgilenmedi, ben de emir kuluyum” diye cevap geliyor. Bu sorun yerel yönetimlere geldiği zaman sorunu olan kişi direk ofisimize gelebiliyor. Gelip yüz yüze sorununu anlatarak çözümünü isteyebiliyor.”

“YÖNETİM OLMADAN AİDATLARA ZAM YAPILIYOR”
Site yönetim firmalarının apartman sakinlerinden oluşan kişilerin de dahil edildiği bir yönetim oluşturulması ve bir apartman yöneticisi seçilmesi gerektiğini ancak Emlak Yönetim’in bunu yapmadığını söyleyen Tınarlı, açıklamasını şu ifadelerle sürdürdü: “Site yönetimi sektörü her geçen gün gelişen ve büyüyen bir sektör haline geldi. Şu anda 1 milyon kişi bu sektörden ekmek yiyor. Ancak bazen sorunlar da yaşanabiliyor. Örneğin şu anda Emlak Yönetimde olan yerlerde aidat artırımı yapılıyor. Yönetim kurulu var mı, yok ya da yöneticin var mı yok. Ama bir bakıyorsun 160 TL olan aidat 200 TL’ye yükseltilmiş. Emlak Yönetim’in apartmandan oluşan kişilerden oluşan bir yönetim oluşturması gerekiyor ama yok. Ben yaptım oldu mantığı ile yönetmeye devam ediyorlar. Yerel site yönetimlerinin aldığı yerlere bir düzen geldi. Vatandaşlar karşısında bir muhatap bulduğu için rahat rahat sorununu anlatıp çözüm bulabiliyor.”

Site Yönetiminde Kriz Kapıda

“VATANDAŞ DİKKATLİ OLMALI”
Site yönetim işinin birçok ilde mafyavari bir anlayışla yönetildiğini söyleyen Tınarlı, Emlak Yönetim’in bıraktığı yerlerde vatandaş firma seçerken dikkatli olmalı dedi. Tınarlı, açıklamasında son olarak: “Elazığ’da yaklaşık 30’a yakın site yönetim firması var. Ancak çok azı kurallara uygun bir şekilde sektörde faaliyet gösteriyor. Burada vatandaşlarımızın çok dikkat etmesi gerekiyor. Emlak Yönetimin bıraktığı yerlerde vatandaş daha da mağdur olabilir. O yüzden resmi belgesi olan, vergisini ödeyen, güvenilir yerleri tercih etmek önem arz ediyor” ifadelerine yer verdi.

SEKTÖRE DENETİM ŞART
Türkiye’nin birçok ilinde gündeme gelen tatsız olayların yaşanmaması ve bu sektörün de vatandaşı mağdur eden, denetlenemez ve sorunlu bir yapıya bürünmemesi için, işin en başından denetimlerin yapılması gerektiğini hatırlatan vatandaşlar, Elazığ Valiliği’nin bu konuda daha duyarlı ve öngörülü davranmasını istiyor.