Şikayetler Azaldı Mı?

Tüketici Hakları Derneği Elazığ Şube Başkanı Ahmet Muştak Akman, 2022 yılında vatandaşların kendi dernekleri ve Tüketici Hakem Heyetine yapılan müracaat sayısının  yaklaşık 9 bin olduğunu, çıkartılan kanun ve tüketicilerin bilinçli alışveriş yapmaları sebebiyle geçmiş yıllara oranla şikâyet sayısında düşüş yaşandığını dile getirdi.

Şikayetler Azaldı Mı?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Kübra Kabukçu/Son yıllarda özellikle internet üzerinden ya da mağazalardan alınan ürünlerde yaşanan sorunlar sebebiyle tüketicilerin şikâyetlerinin arttığı gözlemleniyor.

Kurumsal firma ya da internetten satış yapan ciddi kurumlarda ürün garantisi ve değişme hakkına rağmen konuda zorluk yaşayan tüketiciler soluğu illerde bulunan Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına bağlı Tüketici Hakem Heyetleri ile bu konuda faaliyet yapmak amacıyla kurulan Tüketici Hakem Derneklerine başvuruyorlar.

AKMAN: “MAĞDURİYET YAŞAYAN TÜKETİCİLERE YARDIMCI OLUYORUZ”

İlimizde görev yapan ve tüketicilerin yaşadığı sorunları çözme noktasında önemli hizmetleri hayata geçiren Tüketici Hakem Derneği Elazığ Şube Başkanı Ahmet Müştak Akman, gazetemiz Hakimiyet’e çalışmaları ve 2022 yılı müracaat sayıları konusunda açıklamalarda bulundu.

Derneklerinin kamu yararına çalışan bir sivil toplum kuruluşu olduğunu ifade eden Akman,  vatandaşlara haklarını arama konusunda yardımcı olduklarını, mevzuat hakkında bilgiler verdiklerini, Tüketici hakem heyetinde ve kent konseyinde tüketicileri temsil ettiklerini ifade etti.

 AKMAN: “ALIŞVERİŞLERDE MUTLAKA FATURA ALINMALI”

Tüketicilerin genelde elektronik cihazlar ve giyim eşyalarında çıkan sıkıntılar nedeniyle kendilerine başvuru yaptıklarını söyleyen Akman, “Vatandaşlarımız mutlaka yaptığı alışverişler de faturalarını alsınlar.”dedi.

“KARARLAR TÜKETİCİ LEHİNE ÇIKIYOR”

Tüketicilerin derneklerine genelde elektronik cihazlar ve giyim eşyalarında çıkan sorunların çözümü için müracaat ettiğini ifade eden Akman, “Telefonları arızalandığında satıcıdan yardım alamayınca bize başvuruyorlar. Biz de kanun, mevzuat ve kamu  vicdanı çerçevesinde müracaatı inceliyor ve  kim haklıysa kararı veriyoruz.  Kararların yüzde 80’i tüketici lehine çıkıyor. Vatandaş bize geldiğinde biz azami bir şekilde ilgileniyoruz. Vatandaşların mağdur olmaması için çalışıyoruz.” dedi.

3 KONUDA YOĞUN MÜRACAAT

Akman, sözlerine şöyle devam etti: “2022 yılında hatta 2021 yılı da dahil ekseri elektronik cihazlar ve giyim eşyaları üzerine şikayetler oldu. Ayrıca da finans kuruluşları var, ev falan veriyor onlarla ilgili başvurular var. Bu üç konu üzerinde yoğun müracaatlar var. Mesela vatandaşlar elbise almış ancak rengi erken solmuştur. İnternet üzerinden yapılan alışverişleri çözdük. En kısa süre de çözüme kavuşturuluyor. Ama çok az başvuru var. İnsanlarımız güvenmediği yerden bir şey almıyor.” dedi.

İNTERNET ALIŞVERİŞLERİNDEN ŞİKÂYET DÜŞTÜ

Elazığ’da internet alışverişlerinde eskisi kadar fazla şikâyet olmadığını ifade eden Akman,“Eskisi gibi internet alışverişlerinde çok şikâyet yok. Mesela 5 bin müracaat varsa 10 ya da 20 tanesi internet üzerinden yapılan alışverişlerdir. Kredi kartındaki aidat için başvurular artık olmuyor. Kalktı bu konu tamamen. Bir kanun çıktı ve aidat nedeniyle başvuru çok az geliyor. Ben de bir dernek başkanı olarak yönlendiriyorum ve sorun çözülüyor. Bu konuda yıl içerisinde  5-10 şikayet alıyoruz. Bu rakam da gösteriyor ki bu mecrada firmalar daha duyarlı hale geldi.” dedi.

VATANDAŞ,  MUTLAKA FATURA VE GARANTİ BELGESİNİ ALMALI

Başkan Akman,“Bir dernek başkanı olarak vatandaşlara tavsiyem, mutlaka yaptıkları alışverişlerin de faturalarını alsınlar. Garanti belgesini tasdik ettirsin. Şimdi elektronik fatura falan diyorlar ama sistemden çıkartılsın ve alsın. Vatandaş hakkını araması için fatura ve garanti belgesi mutlaka gerekiyor. Bir de vatandaşlar güvendikleri firmalardan alışveriş yapsınlar.”dedi.

KORSAN VE SAHTE ÜRÜN KONUSUNDA DİKKATLİ OLUNMALI

Korsan ürün ve sahte malzeme satan yerlerin olduğuna dikkat çeken Başkan Akman,” Giyim sektöründe bu çok yaşanıyor. Orijinal değil yan sanayi ürün satıyorlar. Mesela yan sanayi elbiseler üretiliyor. Vatandaşların  bu konuda dikkatli olması gerekiyor. Her zaman vatandaşlarımıza şunu söylüyoruz, hakkınızı aramak için mutlaka fatura ve garanti belgelerinizi  alın. Mağdur olmamak için bu iki belge çok önemli.” dedi.

FİYAT ARAŞTIRMASI YAPILMALI

Vatandaşların alışveriş yaparken piyasayı çok iyi kontrol etmesi ve mutlaka fiyatları araştırması gerektiğine vurgu yapan Başkan Akman, "Alışveriş için makul ölçülerde kalite ve çeşitli mal bulunduran, fiyat etiketleri ve malların teşhir şekli alışverişe yardımcı olan işyerlerini seçiniz. Aynı ürünü, malı satan en az 10 esnafı gezin. Kalitesine, fiyatına bakın öyle alın. Hemen karar verip alındığı zaman sorunlar çıkabiliyor. Mutlaka orijinal ürünler tercih edilmeli.” dedi.