Şiirsiz Beş Yıl

Elazığ'a bir dizi ziyaretlerde bulunmak üzere gelen Elazığ eski Valisi Muammer Muşmal 'Hazar Şiir Akşamlarının yapılmadığını öğrendim. Bu beni gerçekten üzdü. Hazar Şiir Akşamları ilk Sivrice'nin kenarında başlatılmış, ona destek veren tüm idarecileri, tüm sivil toplum örgütlerini, Elazığlıları ben baştan kutluyorum bir kere. Ama son 5 yıldır da hiç yapmayanları da birazcık eleştiriyorum. Devletin yapması gereken bir faaliyeti Elazığ yıllarca yaptı.'diyerek görüşlerini ortaya koymuş.

Şiirsiz Beş Yıl
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Öncelikle Hazar Şiir Akşamları’nın beş yıldan beri yapılmaması büyük bir eksiklik. Hadi 2020 depremi ve sonrasında yaşanan pandemi dönemini mazur gördük diyelim. Ancak önceki 3 yıl yapılamayan uluslararası bir etkinliğin sukut etmesi ve şiirlerin nefesinin kesilmesinin izah edilecek bir yönü olmasa gerek.

Hazar Şiir Akşamları şehrin kültür sanat camiasının en uzun soluklu bir etkinliği idi. İlk olarak Fırat Şiir Akşamları olarak başlayıp sonrasında Hazar Şiir Akşamları adını alan ve çoğunlukla Hazar Gölü kıyısında ve yakamozlar eşliğinde gerçekleştirilen etkinlikler sayesinde Elazığlılar bir çok şairi birebir dinlemek ve kendileriyle sohbet imkanı etme imkanını buldular.

Bu güzelliklerine rağmen, sürekli aynı şairlerin ve aynı çevrenin şairlerinin getirilmesi bu etkinliğe olan ilgiyi de azalttığını da söylemek çok yanlış olmaz. Son yıllarda yapılan etkinliklerin kendi kendini tekrar eden bir sarmala dönmesi zaten şehirde bir heyecan kırılması yaşatmış ve ilgiyi sıfırlamıştı. Hatta yöneticiler, Hazar Gölüne gelmeyen halkın etkinliğe katılmasını sağlamak amacıyla Hazar Şiir Akşamlarını Fırat Üniversitesi AKM’de yapmak gibi bir tasarrufta bulunmayı bir formül olarak devreye sokmuş lakin bunda da çok başarı sağlanamamıştı.

Söylememiz o ki; Hazar şiir Akşamları bu yıl yeniden yapılacaksa  ki valilik bu konuda geçtiğimiz günlerde açıklama yapmıştı.Yeni bir format, yeni bir anlayış ve yüzü gerçek şairlere dönük bir etkinlik olarak yeniden şiir severlerle buluşması gerekiyor. Böyle bir yenilik getirilmezse eğer, etkinlikler ölü doğar ve yeniden itibar kaybı yaşar.