'Sigorta'mız Atıyor!

Zorunlu trafik sigortasına son aylarda gelen zamlar nedeniyle, ödemede güçlük yaşayan sürücüler oldukça zor günler geçiriyor.

'Sigorta'mız Atıyor!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Kübra Kabukçu/Sık sık ve periyodik olarak gelen zamlar nedeniyle araçlarının trafik sigortalarını ödemekte zorlanan vatandaşları en fazla zorlayan konu ise ödemeler de kredi kartı ile taksit yapılmaması. Ödemeler kartlardan tek çekim ya da peşin olarak yapılıyor. 

500 TL OLAN SİGORTA 2.300 TL OLDU

Konu ile ilgili Hakimiyet Gazetesine açıklamalarda bulunan Sigorta Tower Şube Müdürü Arif Biçerer, “Zorunlu trafik sigortaları gecen yıla göre çok zam aldı. Geçen yıl 500 lira olan sigorta şuan 2300 liradan aşağı değil. Yüzde 300’den fazla artış var. Zamlar devam edecek ve her ay yüzde 5 zam gelecek. Resmi gazetede yayınlandı.”dedi.

'Sigorta'mız Atıyor!

TAKSİT İMKÂNI YASAL OLARAK KALKTI

Zorunlu trafik primlerine 2022 Eylül ve Haziran ayların da yüzde 30 ve yüzde 40 zam yapıldığına dikkat çeken Biçerer, “Mesela bugün 2 bin 300 liraya  yapılan bir araç sigortasına hiç zam yapılmasa da bir yılın sonunda yüzde 60 zam gelecek. Araçları olan vatandaşlar zorlanıyor. Mecbur fiyat ne ise vatandaş ödemek zorun da ama çok zorlanıyorlar. Mesela taksit imkânı yok. Fiyatların yükselmesine rağmen taksit imkanı yok. Karttan ya tek çekim ya da peşin ödeniyor. Önceden 9 taksit yapabiliyorduk ama artık tek çekim yapılıyor.”dedi.

İLK DEFA ARAÇ ALAN 4 BİN 200 LİRA ÖDÜYOR 

Trafik sigorta poliçeleri için hiçbir bankanın taksit yapmadığını ifade eden Biçerer, “Trafik sigortalarını zamanında yaptırmak en iyisi. Fiyatlar çok yükseldi. Hayatında ilk defa bir araç alacak vatandaş, 4 bin 200 lira ödeyecek. Trafik sigortası 4’ncü basamaktan başladığı için fiyatı 4 bin 200 lira. Birçok sigorta da fiyat vermiyor. Fiyat vermeyince rekabette yok. Bu firmalar zorunlu trafik sigortasını zarar ettiği bir sigorta olarak gördüğü için çoğu fiyat vermiyor.”dedi.

'Sigorta'mız Atıyor!

SİGORTA ZAMANINDA YAPILMALI

Araç sahiplerinin sürekli gelen zamlar sebebiyle sigorta primlerini yatırmakta zorlandığını dile getiren Biçerer, “Gelen zamlar nedeniyle artık düşük fiyat ortada kalmadı. Fiyatlar oldukça yüksek. Zorunlu trafik sigortası yaptıracak vatandaşların, zamanında yaptırmaları gerekiyor. Zaman geçtikçe gelen zamlar ile ödemeleri daha da yükselir.”dedi.

TRAFİK CEZA ORANLARI AÇIKLANDI 

Öte yandan Ekim ayı enflasyon oranının açıklanmasıyla beraber Yeniden Değerleme Oranı da (YOD) belli oldu. Yeniden değerleme oranı yüzde 122,93 olarak gerçekleşti. Trafik cezaları da bu oran seviyesinde artacak.

'Sigorta'mız Atıyor!

2023 TRAFİK CEZALARI

Engelli otoparkını işgal: 329 TL'den 874 TL'ye yükselecek. Ruhsatsız araç kullanma: 166 TL'den 370 TL'ye çıkacak.

Emniyet kemeri takmamak ve park yasağını ihlal etmek: 196 TL'den 436 TL'ye yükselecek. Seyir halinde cep telefonu kullanmak, kırmızı ışık ihlali ve muayene yaptırmamanın cezası ise 427 TL'den 952 TL yükselecek.

2023 HIZ SINIRI CEZALARI

Hız Sınırını %10-30 Aşmak: 951 TL

Hız Sınırını %30-50 Aşmak: 1979 TL

Hız Sınırını %50'den fazla aşmak: 4068 TL

ALKOLLÜ ARAÇ KULLANMANIN CEZASI 4000 TL'YE ÇIKIYOR

Kış lastiği taktırmamak:1,137 TL'den  2.534 TL'ye yükselecekken, Alkollü araç kullanmanın cezası 1823 TL'den 4.064 TL 'ye yükselecek.

2023 YILI MTV ÜCRETLERİ
Cumhurbaşkanı Erdoğan indirim yetkisini kullanmazsa, silindir hacmi 1300’ün altında olan sıfır otomobillerde en düşük vergi bin 313 liradan 2 bin 927 liraya çıkacak.