SERTAÇ YILMAZ: '500 BİN EUROYA KADAR HİBE DESTEĞİ VEREBİLİRİZ'

SERTAÇ YILMAZ: '500 BİN EUROYA KADAR HİBE DESTEĞİ VEREBİLİRİZ'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Erol Kara/ TKDK İl Müdürü Sertaç Yılmaz, Yaklaşık 500 bin Euroya kadar olan yatırımlarda bu hibe desteğini sağlayacaklarını belirterek, “5  çağrı döneminde çok ciddi bir bütçe ayrıldı. Yaklaşık 170 milyon Euroluk bir bütçe, hayvancılık tedbirine 80 milyon Euroluk bir bütçede işleme tedbiri olmak üzere Türkiye genelinde 42 ile ayrılan toplam bütçe tutarı 250 milyon Euro civarında olan projenin ilimizde daha etkin, daha faydalı bir şekilde kullandırılması amacıyla çalışmalarımıza devam ediyoruz.” dedi.

 TKDK İl Müdürü Sertaç Yılmaz, “Bu tarih bizim için önemli, bundan tam 7 yıl önce 2012 yılının Nisan ayında Elazığ’a ilk hizmetimizi vermeye başladık. O günden bugüne kadar neler yaptığımızı kısaca özetleyecek olursak şimdiye kadar Elazığ’da yaklaşık 300 projeye destek verdik” diye konuştu.

 

5. ÇAĞRIYA ÇIKTIK, HEDEF 450 MİLYON HİBE TUTARI

TKDK İl Müdürü Sertaç Yılmaz hibe desteği hakkında bilgi vererek, “Bu 300 projede ödediğimiz toplam hibe tutarı bugün itibariyle yaklaşık 215 milyon lira. Bu hibe karşılığında da ilimize yaklaşık 375 milyon liralık yatırım kazandırılmasına vesile olduk. 2019 yılı içerisinde de inşallah 35 milyon gibi bir rakam ödeyerek, ödediğimiz hibe tutarını 250 milyona ve kazandırdığımız yatırım tutarında yaklaşık 450 milyona çıkarma hedefindeyiz. 16 Şubat tarihinde sayın bakanımız ve Elazığlı hemşerimiz sayın bakan yardımcımız Hadi Tunç beyefendinin eşliğinde Aydın’da yapılan bir programla 5. çağrı ilanına çıkmış bulunuyoruz. Bu 5. çağrı kapsamında da yeniden ilimize yatırımların kazandırılması Avrupa Birliği Fonlarının etkili kullandırılması amacıyla basına büyük iş düşüyor. Biz ilçe tanıtım toplantılarımızı yaptık, STK’ları gezdik, iki hafta içerisinde bütün bu tanıtım programlarımızı planladık ve hayata geçirdik. Bundan sonra köy köy kimler bu projeyi yapabilir diye hedef odaklı bir çalışma içerisindeyiz. Biz bu 5. çağrı ilanı kapsamında 101 diye tabir ettiğimiz tarımsal işletmelerin fiziki varlıklarına yönelik yatırımlar kapsamında hayvancılığa destek vereceğiz.

Hayvancılık içerisinde küçükbaş, büyük baş, süt, kanalı. Kanatlının içerisinde tavuk ve hindi desteklerine yüzde 40 ile yüzde 70 arasında değişen oranlarda hibe desteğimiz olacak. Yaklaşık 500 bin Euroya kadar olan yatırımlarda bu hibe desteğini sağlayacağız. Bunun yanı sıra da 103 diye tabir ettiğimiz sucuk, sosis işleme tesisleri gibi veya süt işleme gibi süt, ayran, yoğurt, peynir tarzı yatırımlar, meyve sebze soğuk hava depolarının yapılması, su ürünlerinin işlenmesine destek vereceğiz. Bunlar da yüzde 40 ile yüzde 50 arasında değişen oranlarda hibelerimiz olacak.” dedi.

 

CUMHURİYET TARİHİNİN EN BÜYÜK YATIRIMLARI YAPILACAK

5. çağrı dönemine çok ciddi bir bütçe ayrıldığına dikkat çeken Yılmaz, “Yaklaşık 170 milyon Euroluk bir bütçe, hayvancılık tedbirine 80 milyon Euroluk bir bütçede işleme tedbiri olmak üzere Türkiye genelinde 42 ile ayrılan toplam bütçe tutarı 250 milyon Euro civarında olan projenin ilimizde daha etkin, daha faydalı bir şekilde kullandırılması amacıyla çalışmalarımıza devam ediyoruz. Çağrı ilanı kapsamında da bahsettiğimiz gibi ilçe tanıtım programlarımızı yaptık, STK buluşmalarını gerçekleştirdik. Şimdi daha sonuç odaklı, hedef odaklı köylere gidip bu projeyi yapabilecek insanlarla görüşmeye çalışıyoruz. Bu noktada çok paydaş kurumlarımız var; Tarım İl Müdürlükleri, ilçe müdürlükleri çok ciddi manada destek sağlıyorlar sizlerin aracılığıyla da bir kez daha bu kurumlarımıza teşekkür ediyorum. Bu bölgede özellikle Bingöl’de bir firmanın ulusal ve uluslararası bir firmanın çok ciddi yatırımı söz konusu.  Yaklaşık 170 milyon dolarlık bir yatırım yapılacak. Cumhuriyet tarihinin Doğu ve Güneydoğuya yapılacak en büyük yatırımlarından olduğu bahsediliyor. Bu firmada yaklaşık burada bin ton süt işlenecek ve bölgede gerçekten çok ciddi manada süt ve et üretimine ciddi katkısı olacağını düşünüyoruz.” diye konuştu.

 

YATIRIMCI İÇİN BÜYÜK FIRSAT

 Sütçülüğün bu bölgede gelişeceğini belirten Yılmaz; “Yaklaşık iki, üç sene içerisinde bizim tahminlerimize göre bu bölgede en az 50 küçük başlı ahırlar kurulacak ve sütçülük sektörü çok gelişecek” dedi.

Yılmaz, “Bunu bir fırsat olarak yatırımcımıza anlatmaya çalışıyoruz. Eğer bu fırsatı iyi değerlendirebilirsek iki sene sonra oluşabilecek talepleri karşılayamayabiliriz. Bundan dolayı insanlarımıza ciddi manada hizmet vermeye çalışıyoruz. Çevre illerde de incelendiği zaman bu sektörden en fazla faydalanacak, gelişim kaydedilecek bölge ilimiz olarak gözüküyor. Ondan dolayı süt inekçiliği noktasında vatandaşlarımıza bir çağrı yapmak istiyoruz. Çünkü bu çağrı döneminde çeşitli beklentilerden dolayı 42 ilde çok fazla proje geleceğini öngörmüyoruz. Daha önce uygulanan sıralama kriterleri bu dönem uygulanmayabilir. Bundan dolayı gelen projeler en az otuz puan sıralama kriterini sağlamak kaydıyla bütün projeler uygun olabilecek diye düşünüyoruz. Bunu da yatırımcı için bir fırsat olarak görüyoruz. Bu fırsatı da daha iyi değerlendirebilmeleri adına projeyi içeriye teslim etmeden önce her aşamasına hakim olarak, bütün aşamalarıyla 17 Mayıs’a kadar ön incelemeye almamız gerekiyor. Bütün çiftçilerimize, üreticilerimize bu projeleri önceden bizlere getirmeleri, bizlerle muhakkak irtibat halinde olmalarını tavsiye ediyoruz.” dedi.