Sektörlerin Eleman Sorunu

 24 Ocak 2020 ve 6 Şubat 2023 depremlerinin ardından başta inşaat olmak üzere hemen her sektörde ciddi bir eleman sorun ve sıkıntısı yaşanıyor.  Özellikle inşaat sektöründe çalışan birçok ekip deprem bölgelerine yöneldiler. Bu durum ilimizde de ciddi bir usta ve eleman sıkıntısının yaşanmasın sebep oldu. 

Sektörlerin Eleman Sorunu
TAKİP ET Google News ile Takip Et

 24 Ocak 2020 ve 6 Şubat 2023 depremlerinin ardından başta inşaat olmak üzere hemen her sektörde ciddi bir eleman sorun ve sıkıntısı yaşanıyor. Özellikle inşaat sektöründe çalışan birçok ekip deprem bölgelerine yöneldiler. Bu durum ilimizde de ciddi bir usta ve eleman sıkıntısının yaşanmasın sebep oldu. 

Her ne kadar Suriyelilerin sektörde önemli bir yükü alarak işlerin durma noktasına gelmesine engel olsalar da genelde bir eleman sorunu yaşanıyor. Bu günlerde sektör eleman bulmakta büyük problem yaşarken usta ve eleman ücretlerinde yaşanan fahiş artışları da  vatandaşa yansıyor.

Bugünlerde bir sıvacı, kalıpçı ya da  demirci  ustasının günlük yevmiyesi 1.500 TL’den başlıyor. Normal işçinin bile  yevmiyesi  1.250 TL. Ve bu ücretlere rağmen eleman bulmak neredeyse imkansız.

Elemanlar ekip olarak TOKİ işi aldığı için vatandaşın şehirde ya da köyde yapacağı müstakil bir bina için usta bulması neredeyse imkânsız. Bu durumda başta devletin kurumları olmak üzere bazı derneklerin konuyu gündeme getirmeleri ve özellikle elinden iş gelen ve günlerini kahvelerde ve köylerde geçiren genç ve orta yaş insanlara çağrıda bulunması ve onların organize edilerek sektöre kazandırması gerekiyor.

Özellikle İŞKUR ve diğer ilgili kurumların böylesi önemli bir probleme yönelik adım atmaları ve iş arayanla eleman arayanları bir platformda buluşturması gerekiyor. Bu yapılmadığı takdirde yakın zamanda TOKİ inşaatlarının bile ilerleme şansı kalmayacak. Sorunu görmek kadar çözümü için de gayret gösterilmesi hem şehrimiz hem de ülkemiz adına önemli bir adım olacak.