Sanki İçtim!

İstanbul'un Fatih ilçesinde yer alan, Osmanlı döneminden kalma tarihî bir camii. Adı 'Sanki Yedim Camii'

Sanki İçtim!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Rivayet odur ki,  Keçecizade Hayreddin adında orta hâlli bir esnaf, Osmanlı döneminde padişahların yaptırdığı Selatin camilerini görüp imrenip heves ederek kendisi de bir cami yaptırmayı diler ve bunun için para biriktirmeye başlar. 

Canı bir şey istediğinde, almayıp; sanki yedim (varsay ki yedim) diyerek parasını ayrı bir yere koyar. 20 yıl boyunca biriktirdiği paralarla küçük de olsa bir cami yaptırır ve caminin adı halk arasında Sanki Yedim Camii olarak anılmaya başlar.

Bu olayı yüzyıllar sonra hatırımıza düşüren sebep, benzer bir olayın şehrimizde de yaşanmış olmaları.

Elazığ'da yaşayan iki çocuk babası Yunus Saylan, 18 yıl boyunca içtiği sigarayı 4 buçuk yıl önce bırakmaya karar verdi. Bıraktığı sigara paralarını da biriktirmeye başlayan Saylan, canı  sigara çektiğinde “sanki içtim” diyerek 4 buçuk yılda biriktirdiği 38 bin lirayı geçen ay itibariyle Fırat Üniversitesinde okuyan öğrencilere ayda bir defa olmak üzere bin adet fiş dağıtmaya başladı. 

Bununla da kalmayan Saylan, biriktirdiği paralarla Mühendislik Fakültesinde bulunan Akademi Camide hayatını kaybeden uçak mühendisi Tarık Kesici, pandemi sürecinde hayatını kaybeden sağlık çalışanları ve şehitler için mevlit okutarak lokum ikramında bulundu.

Ne güzel ve hayırlı bir hizmet değil mi? Hem sağlığını koruyor hem de bu paralarla hayat pahalılığının tavan yaptığı günümüzde öğrencilere sıcak bir aş olmanın mutluluğunu yaşıyor.

Zararlı bir alışkanlığın terkedilmesinin güzel sonuçlar doğurmasına örnek olabilecek bu davranışın yaygınlaşması dileğimizi iletiyor, toplum içinde Yunus Saylan’ların artmasını diliyoruz.