Sağlıklı Bir Cilde Sahip Olmak İçin Neler Tüketmeliyiz?

Başak MERAL GÜNDÜZ/Besinler cilt sağlığını bu kadar etkiler mi?Cilt sağlığı için nasıl beslenmeliyiz?Hangi vitamin eksikliği hangi cilt sorunlarını meydana getirir?Tüm bu soruların cevabını Diyetisyen Duygu Yüce bizlere anlattı.

Sağlıklı Bir Cilde Sahip Olmak İçin Neler Tüketmeliyiz?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Duygu Yüce,” Sağlıklı görünmek için ilk kural sağlıklı bir cilde sahip olmaktır. Doğru besinler tercih ederek, sağlıklı ve düzenli beslenerek sağlıklı bir cilde sahip olmak mümkün. Günlük ihtiyacımız kadar makro ve mikro besin öğelerini tüketmek sağlıklı bir cilde sahip olmak için asıl şarttır. 

İşte cildi yenileyen, sağlıklı görünmesini sağlayan besinler…

Balık 

Omega-3 içeriği yüksek olan balık, cilde elastikiyet kazandırarak yaşlanmayı geciktirir.

Avokado

Avokado; E, C vitamini ve omega-3 yönünden zengindir. Antioksidan vitamin içeriği yüksek olduğu için cilt için zararlı etkenlerin vücuttan atılmasını sağlar.

Yeşil Çay

İçerisinde bulunan epigallokateşin isimli bileşen yüksek antioksidan kapasiteye sahiptir. Cildi sıkılaştırıcı etkisi bulunmaktadır aynı zamanda ciltte kızarıklık oluşumunu engeller. 

Nar

Narda bulunan polifenoller cildi serbest radikaller olarak isimlendiren zararlı maddelerden korur. Kan akışını düzenleyip genişlemiş damar görüntüsünü azaltarak cildin canlı ve sağlıklı görünmesini sağlar 

Portakal-Mandalina

C vitamini içeriği kolajen yapımını sağlar cilde esneklik kazandırarak kırışıklık oluşumunu engeller.

Yumurta

Yüksek kalite protein içeriği için ‘anne sütünden sonra en kaliteli protein’ denilmektedir. Bulundurduğu biotin, B12 vitamini ve çinko cildin yenilenmesini, sağlıklı görünmesini sağlar. 

Ananas

Ananasta bulunan ‘bromelain’ doğal bir hidroksi asit kaynağıdır. Ciltteki pul pul dökülmeleri önler. Cildi sıkılaştırıcı ve nemlendirme etkisi bulunan ananas cildi zararlı maddelerden (serbest radikal) korur ve cilt kalitesini artırır. 

Ceviz

Balık gibi omega-3 kaynağı olan ceviz cildin elastikiyetini artırarak kırışıklık oluşumunu engeller. Daha pürüzsüz bir cilde sahip olmanızı sağlar 

Badem-Fındık

Badem ve fındıkta bol miktarda bulunan E vitamini hücre yenilenmesini ve korunmasını sağlar. Toksinlerin hücreye girişini engelleyerek hücre bütünlüğünü korur. Ayrıca içerdikleri bakır kolajen yapımına destek olarak daha sıkı, pürüzsüz bir cilde sahip olmanızı sağlar.

Uzak Durmanız Gereken Besinler 

-Yağlı ve şekerli hamur işleri
-Asitli içecekler
-Hazır paketli ürünler (cips, çikolata, bisküvi, kraker vb.)
-Salam, sosis, sucuk, pastırma, jambon gibi şarküteri ürünler
-Mayonez 
-Kızartma yöntemi ile pişmiş yemekler
-Aşırı kafein ve alkol alımı
 Genel Beslenme Önerileri

-Günlük su tüketiminize dikkat edin 2 litrenin altında su tüketmeyin
-Öğünlerinize salata eklemeyi alışkanlık haline getirin 
-Lifli besinlerin tüketimini artırın 
-Tam tahıllı ürünler tercih edin, beyaz unlu gıdalardan uzak durun 
-Kızartma yöntemi yerine haşlama, ızgara, fırın pişirme yöntemlerini tercih edin”dedi.