Sadece Elazığ'da Değil Türkiye'de de Tek

Gerek ülkemizde gerekse şehrimizde farklı sanat dallarını icra eden birçok sanatçımız bulunmaktadır fakat Elazığ'da yaşayan Harun Taşdemir bakır Rölyef sanatı icra eden tek sanatçıdır ve yarım asırdır bakıra hayat vermektedir. Bakır rölyef dediğimiz çalışma: belirlenen formda yüzey üzerine yapılan yükseltme ya da çökertmelere denir. Alçak, orta, yüksek gibi farklı derinliklilerle gerçekleştirilen rölyef, koyu ve açık olarak tonlanıp yüzeyde kabartı formu olarak ortaya çıkar.

Sadece Elazığ'da Değil Türkiye'de de Tek

“İNSANLARIN BOYUTLU RESİMLERE DEĞER VERMESİ DE ÇOK HOŞUMA GİTTİ”

Yaptığı çalışmalarla akıllarda kalan usta isim Harun Taşdemir: “ Elazığ'da doğdum. İlk ve orta tahsilimi Elazığ'da tamamladım. 1978'de de Eskişehir Anadolu Üniversitesi Açık öğretim Fakültesinden mezun oldum.  Uzun süre resim öğretmenliği yaptıktan sonra emekli oldum. Uzun yıllar yağlı boya ve sulu boya çalışmaları yaptım, daha sonra bakırla çalışmaya karar verdim. Bakır Rölyef’in daha güzel olduğunu ve kişilerin daha çok hoşuna gittiğini fark ettim ve bu sanata yöneldim. İnsanların boyutlu resimlere değer vermesi de çok hoşuma gitti, aslında bu sanata yönelmemin en temel nedeni de budur.

Sadece Elazığ'da Değil Türkiye'de de Tek

“TÜRKİYE’NİN TESCİL EDİLEN TEK RÖLYEF SANATÇISIYIM”

53 yıla yakındır bakır üzerine Rölyef yapıyorum.  Türkiye’nin tescil edilen tek Rölyef sanatçısıyım. Benzetme tekniği olarak, bakır üzerine verilen görseli çekiç yardımıyla şekil vererek işlem yapıyorum. Tamamen kişi özel tasarımlar yapıyorum ve kişinin istediği boyutta oluyor. Çok hassas ve ince vuruşlar isteyen bir işlem olduğu için haliyle bende özenle ucu farklı olan çekiçlerle günlerce vurarak şekillendiriyorum.  Forumuna uygun vurmak gerekiyor yoksa istediğimiz sonuç elde edilemeye bilir. Birebir aynısını yapıyorum. Dönemin başbakanı Süleyman Demirel’den şahsi bir tebrik mektubu da aldım.

Sadece Elazığ'da Değil Türkiye'de de Tek

Toplam da 24 tane sergim oldu. Elazığ’da hiç sergim olmadı ben bu durumu yöneticilere bağlıyorum.  İnsanın kendi şehrinde sergisini yapamamış olması çok üzücü. Yurt içi ve yurt dışında sergilerim oldu bunlardan, 1 tanesi Paris’te 1 tanesi Almanya’da 20 tanesi İstanbul’da 1 tane İzmir’de 1 tanede Ankara‘da olmak toplamda üzere 24 tane sergim oldu.

Sadece Elazığ'da Değil Türkiye'de de Tek

25-30 yıldır çarşı merkezde bulunan bu dükkanım da bir çok insana ulaştım ve talepleri doğrultusunda boyutlandırmak istedikleri fotoğrafları elimden geldiğince yaptım. Çalışma alanımın çok küçük olmuş olması çırak ya da kalfamın olmamasına neden oluyor. Birini yetiştirememek, bu sanatın devam edememesi benim için bir hayal kırıklığı.

Sadece Elazığ'da Değil Türkiye'de de Tek

“İLGİ DUYDUĞUM HER ALANDA MUHAKKAK ÇALIŞMALARIM OLDU”

Rölyef dışında ahşap çalışmalar da yapıyorum,  şuan da kullanmış olduğum udu ve kemanı kendim yaptım. Yakında bir kanun çalışması yapacağım. İlgi duyduğum her alanda muhakkak çalışmalarım oldu. Rölyef sanatının yanı sıra sedefkarlık, Vitray'ın bütün çeşitleri, cam süsleme sanatının diğer dalları olan sablaj ve jivre, savat çalışması, ağaç oymacılık, kakmacılık, resim, heykel gibi alanlarda da çalışmalarım oldu.” Diyerek düşüncelerini bizimle paylaştı.

Sadece Elazığ'da Değil Türkiye'de de Tek

 

Sadece Elazığ'da Değil Türkiye'de de Tek