Saadet'ten Üçüncü İttifak Sinyali

2023 seçimlerine geri sayım başlarken konuyla ilgili CHP ve İyi Parti, Saadet Partisi dışında kurdukları Millet İttifakı'nın genişletilmesi için Demokrat, DEVA ve Gelecek Partisi liderleriyle birlikte hareket etme kararı almıştı.

Saadet'ten Üçüncü İttifak Sinyali

Ancak geçtiğimiz günlerde yasalaşan yeni Seçim Kanunu ile 6'lı ittifak arasında dağılma mesajları gelmeye başladı.

Konuyla ilgili ilk sinyal  Saadet Partisi Lideri Temel Karamollaoğlu'ndan geldi.

Karamollaoğlu, yeni seçim kanunu ile şartların değiştiğini belirterek şu ifadeleri kullandı;
"İlle de birlikte hareket edeceğiz diye bir şey yok. Şu anda şartlar değişti. Seçim kanunu ile birlikte görüşlerimiz de değişti. 6'lı masa aslında muhalefetin diyalog ortamını oluşturuyor. İlle de her noktada birlikte hareket etme mecburiyeti yok. Zaten bu durum da çıkan kanunla ortadan kalkmış oldu. 6'lı masanın olması, meselelerin birlikte yürütülmesine fırsat veriyor. Bunun faydalı olacağını düşünüyorum. Ama üçüncü ittifak, yeni seçim kanunundan dolayı olabilir. Tek tek de girilirse, 3 partinin aldıkları oyu birlikte oldukları takdirde üst üste koysanız daha büyük çoğunluk elde edersiniz. Milletvekili çıkarma ihtimali artar. Veya böyle bir ortam oluştuğu takdirde bu bir yeni katılıma vesile olabilir."

Karamollaoğlu bu cümleleriyle 6’lı masadan çok da memnun olmadığını ve üçüncü bir ittifakın her an kurulabileceğini ifade etmeye çalışmış.

6’lı masanın dağılması ve üçüncü bir ittifakın kapısının aralanması CHP ve İyi Parti’nin de işine gelecek bir gelişme. Zira bu iki parti de biliyor ki ittifaka mensup partilerin oyları ile Cumhurbaşkanlığını  kazanmak mümkün değil. İttifakın yasal olmasa da ikinci turda desteğini beklediği parti HDP.

HDP de anahtar parti olmasının tüm avantajlarını kullanmak itiyor. İstanbul ve Ankara’da CHP’ye verdiği destekten umduğunu bulamayan HDP, bu seçimlerde işi garantiye almak ve açık-gizli bazı metinlerle sürece ve yönetime dâhil olmanın hesaplarını yapıyor.

Anlaşılan 3. İttifakla birlikte siyaset daha da hareketlenecek.