Riskli Alanlardan Hak Sahibi Olanlar Dikkat!

ELSAD Başkanı Kentsel dönüşüm ve Kamu hukuku Uzmanı Avukat Murat Erdoğan, 24 Ocak 2020 tarihinde meydana gelen deprem sonucunda riskli alan ilan edilerek kentsel dönüşüm kapsamına alınan mahallelerden hak sahibi olan vatandaşlar için uyarıda bulunarak yapılması gerekenleri tek tek sıraladı.

Riskli Alanlardan Hak Sahibi Olanlar Dikkat!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Av. Murat ERDOĞAN  yaptığı açıklamada şunları kaydeti:

"Elazığ Valiliği tarafından; Elazığ’da kentsel dönüşüm alanlarında taşınmaz konut ve işyerleri için fiyatların belli olduğu hak sahiplerinin sözleşme yapmaları için duyuruda bulunmuştur. Vatandaşların hak kaybına neden olunmaması için şu hususlara dikkat edilmesinde fayda bulunmaktadır. 

1- Valiliğin yazısı ile konut ve işyerleri bedelleri bağımsız birimlerin toplam bedelidir. Hak sahiplerinin ödeyeceği borçlanma miktarı, enkaz bedelleri düşülerek belirlenecektir. Denilmiştir. 

Bu durumda vatandaşlar sözleşme imzalayacağı zaman  menfaatlerine uyacak şekilde hareket etmelerini öneriyoruz. Vatandaş burada taşınmazının değeri ile kendisine verilen taşınmazın değeri arasında bir oranlama yaparak kendisine teklif edilen bedeli kabul etmelidir. Kısaca kar zarar dengesi kurmalıdır.  

2-Ayrıca kendilerine verilen evi kabul etmeyen vatandaşlar açısından da taşınmazların güncel değerleri hesaplanarak ödeme yapılacaktır. taşınmazlarının güncel değerlerini mutlaka kontrol edilmelidir. Eski değerlerden asla kabul etmemelidirler. Değeri düşük verilen taşınmaz sahiplerinin  dava açma hakları vardır.

3-Ayrıca Enkaz bedelleri kısmına dikkat etmelidir ki;

Yıkılan evlerinin ENKAZ bedeli kaç tl dir. ENKAZ bedeli nasıl hesaplanmıştır. vatandaşlar bu hususta da enkaz bedelini dava yolu ile isteme hakları vardır. 

Mahallelerde belirlenen Konut Borçlanmalarıyla ilgili fiyatlar ise şu şekilde olacak;

 Abdullahpaşa Mahallesi 
1. Etap: 201 Bin 692 Lira 
2.Etap: 243 Bin 685 Lira
3.Etap: 260 Bin 273 Lira
4.Etap: 211 Bin 876 Lira

Dilek/Petek Siteleri: 159 Bin Lira
Güneş Sitesi: 241 Bin Lira 

Rüstempaşa Mahallesi 
1. Etap: 202 Bin Lira 
2. Etap: 203 Bin Lira

Sivrice ilçesi

1. Etap: 261 Bin Lira
2. Etap: 276 Bin Lira

Mustafapaşa Mahallesi 

1. Etap: 259 Bin Lira
2. Etap: 227 Bin Lira
3. Etap: 231 Bin Lira
4. Etap: 199 Bin Lira 

Açıklanan konut ve işyeri bedelleri bağımsız birim fiyatı ve  toplam bedeli olup bizce yüksek değildir hatta piyasa değerlerinin altında  görülmüştür.

Bu konuda Resmi gazete yayınlanan Mimarlık Ve Mühendislik Hizmet Bedellerinin Hesabında Kullanılacak 2022 Yılı Yapı Yaklaşık Birim Maliyetleri Hakkında Tebliğ' de belirtilen fiyatlar göz önüne alındığında konut bedellerinin düşük görülmektedir. 

Verilen konutu kabul etmeyen yine kentsel dönüşüm riskli alanda gayri menkulü bulunan kişilere düşük fiyat verilirse bu durumda daha güncel ve yüksek fiyat alma haklarının olduğunu bildirmek isteriz. Bu durumda vatandaşların kamulaştırmasız el atma davaları açarak taşınmazlarının daha çok bir değere sahip olacağını dava tarihinden itibaren geçerli olacak taşınmaz değerleri ile haklarını arayabilirler.

Konutlar borçlanma bedellerinin geri ödenmesi 216 ay 18 yıl 0 faiz ve eşit taksit, Ticarethanelerde 84 ay 7 yıl  yıllık %4 faiz oranlarıyla ödenecektir. Denmektedir. İş bu durum da taksitlerin uzun vadelere yayılması itibariyle yerinde olmuştur.

Örnekle açıklayacak olursak vatandaşın evinin 200 bin tl olduğu, kendisine teklif edilen evin değerinin de 380 bin tl olduğu düşünüldüğünde, aradaki fark miktarı olan 180 bin tl nin 18 yılda sabit bir şekilde ödendiğinde aylık 833 tl ye denk geleceği görülmektedir.

Gördüğümüz kadarıyla ortalama 750 tl ile 1250 tl arası bir ödeme dengesi görülecek olup vatandaşlar açısından olumlu bir durum gibi gözükmektedir."