REVİZYON VE DEĞİŞİM

7. OLAĞAN KONGRESİNİ BİR YIL ERKENE ALARAK 7 EYLÜL'DE BAŞLATACAK OLAN AK PARTİ, 2023 KADROSUNU KURMAK İÇİN ÇALIŞMALAR BAŞLADI. YENİ DÖNEMDE BÜYÜK ÇAPLI BİR REVİZYON VE DEĞİŞİM HEDEFLENİYOR

REVİZYON VE DEĞİŞİM
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın AK Parti’deki kongre sürecini erkene alma kararının ardında, “değişim” yatıyor. Son yapılan genel ve yerel seçimlerde önemli oranda oy kaybeden ve birçok büyükşehir belediyesini kaybeden Ak Parti, bu erimenin önüne geçmek ve 2023 kadrosunu kurmak için düğmeye basan Erdoğan, teşkilatlarda büyük bir değişim hedefliyor.

1 YIL ÖNE ÇEKİLDİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, sıkça eleştirilen ve kamuoyunda başarısız bulunan Hazine, Gıda- Tarım ve Orman, Milli Eğitim ve Kültür Bakanları başta olmak üzere kabinede ve parti yönetiminde değişime gitme beklentisi devam ederken, AK Parti’nin 2021 yılında yapılacak büyük kongresine ilişkin sürecin bir yıl erkene alınmasının, ‘değişim taleplerine’ verilen bir mesaj olduğu değerlendirmesi yapılıyor.

 Başkan Erdoğan, son yapılan AK Parti il başkanları toplantısında sürpriz bir çıkış yaparak, büyük kongre sürecini sonbaharda başlatacaklarını açıklamıştı. AK Parti, en son 18 Ağustos 2018 tarihinde kongre yapmıştı. Normal şartlarda 2021 Ağustos ayında yapılması gereken büyük kongre süreci de 2020’de başlatılacaktı. Ancak, Erdoğan’ın bu kararı ile birlikte kongre süreci bir yıl erkene alındı, eylül veya ekim ayı ile birlikte belde-ilçe kongrelerinin yapılacağı belirtildi. AK Parti yönetimi tarafından hazırlanacak kongre takvimi kısa süre içinde Erdoğan’a sunulacak.

BİR GECE ANSIZIN…

7 Eylül’de başlayacak büyük kongre sürecinden önce, kabine ve parti yönetiminde ‘küçük dokunuşlarla’ bir değişim yaşanacak. Ancak değişikliklerin özelikle damat tartışmalarının gündemden kalkmasından sonra olabileceğine dikkat çekiliyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın daha önceki uygulamaları gereği tartışmaların bitiminden sonra adım atarak bir gece ansızın değişime gideceği ifade ediliyor.

TEŞKİLATLARDA BÜYÜK DEĞİŞİM

Kongre öncesinde kabine ve partide geniş kapsamlı ve köklü bir değişim beklenmediğini ifade eden siyasi gözlemciler,  teşkilattan-parti yönetimine kadar olan tüm kademelerdeki asıl ve kapsamlı değişimin kongrelerle gerçekleşeceğini dile getiriyorlar.

BÜYÜK KONGRE HAZİRANDA

Büyük kongrenin önümüzdeki yıl mayıs veya haziran ayında yapılabileceği ifade edilirken, özellikle teşkilatlarda köklü değişiklikler yapılacağı ve AK Parti’yi 2023 seçimlerine taşıyacak kadroların getirileceği belirtiliyor.

RAPORLAR TUTULUYOR

AK Parti yönetimi, 24 Haziran 2018 milletvekilli seçimlerinden bu yana, teşkilatların performansı ile ilgili değerlendirme raporu tutuyor. Bu raporlara dayanarak da özellikle vatandaşla ilişkisini kesen, Erdoğan’ın deyimi ile  ‘Millete tepeden bakanlarla’ yollar ayrılacak.

Kongre süreçleri öncesinde mevcut yönetimlerin karnesi de çıkartılıyor. Yerel ve genel seçimlerdeki çalışmalardaki başarı oranları ve oy oranları bu değerlendirmede etkili olacak.

13 aylık bir süre içinde tamamlanması hedeflenen 7’nci olağan kongrede daha önceki kongrelerde olduğu gibi yüzde 50 ile 60 arasında bir yenilenme oranı bekleniyor.

BELLİ KİŞİLERİN HAKİMİYETİ VE GRUPLAŞMALARI SIKINTI GETİRDİ

AK Parti kurmayları, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sadece milletvekilleri ile yaptığı istişare toplantıları ile yetinmeyip, hem STK’lar hem de diğer bazı toplum kesimlerinin görüşünü alarak, partideki değişim konusunda hazırlık yaptığını dile getiriyor.

Büyük kongre takviminin erkene alınması ile birlikte, teşkilatlarda bir canlanma yaşanacağına dikkat çeken siyasi gözlemciler 10 milyonun üzerinde üyesi olan ancak bu muhteşem sayı içerisinden sadece 5 bin üyenin aktif olarak çalıştığını ifade ediyor.  Buna sebep olarak da teşkilatlarla uzun zamandır belli aynı kişiler ve grupların hakimiyeti olduğunu ifade eden siyasi gözlemciler, teşkilatların geriye kalan üyeleri harekete ve dava düzlemine çekemedikleri ya da bunu zaten istemedikleri için seçim süreçlerinde bile çalışmaları dışardan izlemek durumunda kalan çok sayıda partiliyi de teşkilatlara alarak bu üyelerin daha aktif çalışmasını sağlayacak şekilde değişimlerin olması hedeflendiğini ifade ediyorlar.

ELAZIĞ KONGREYE HAZIRLANIYOR

Ak Parti’nin 7 Eylül’de başlatacağı kongre süreciyle önce belde, ardından ilçe, en sonda il kongrelerinin yapılması planlanıyor. Ak Parti Elazığ teşkilatı da bu takvimi başlatacak adımları atmaya hazırlanıyor. 7 Eylül’de başlayacak kongre sürecinde beldelerin kongreleri yapılacak.

Belde ve ilçe kongrelerinde il teşkilatı genel merkezin hassas olduğu konularda ciddi ve itinalı bir çalışma yapacak. Belde ve ilçe teşkilatları oluşturulurken halkın güvenine ve sevgisine mazhar olmuş, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın deyimiyle Ömer gibi saygın isimlerden oluşması yönünde çalışma yapılması bekleniyor.

İl teşkilatının, belde ve ilçelerde kongre öncesi yapılacak isim tespitinde, belde ilçelerden sorumlu yönetim kurulu üyesinin raporuyla yetinilmeyeceği, her bir belde ve ilçenin önde gelen isimleriyle ve kanaat önderleriyle istişare yapıldıktan sonra karar verileceği bir sistemle çalışmalarını yürütecek.

İL BAŞKANLIĞI YARIŞI

Belde ve ilçe kongrelerinin ardından son olarak muhtemelen bahar mevsiminin sonuna doğru il kongreleri yapılacak. Bu amaçla kongrede aday olmak isteyen isimlerin de sahadaki çalışmaları devam ediyor.

Elazığ’da il başkanlığı için şimdiden çalışmalarına başlayan çok sayıda aday olduğu biliniyor. Mevcut Ak Parti İl Başkanı Ramazan Gürgöze, yeni dönemde de aday olacak. İl başkanlığı döneminde geçirdiği seçimlerde elde ettiği başarılar ile teşkilatçılığı, Gürgöze’nin en önemli referansı olacak.

Gürgöze’nin dışında eski milletvekilleri Tahir Öztürk ve Ejder Açıkkapı,  Eski İl Başkanı Mahir Sönmez, Eski Belediye Başkanı Süleyman Selmanoğlu, Dr. Cihan Telo, eski refah partisi merkez ilçe Başkanı Osman Elçi, Av. Aziz Dinç ve Avukat İbrahim Gök’ün adaylık düşündükleri ve bu konuda istişareler yaptıkları biliniyor.

Milletvekili ve belediye başkanının da bu süreçte ortak tavır belirleyip, genel merkezin de kriterlerini göz önünde bulundurarak bir ismi destekleyebilecekleri ifade ediliyor.