'Resmi Kurumlar Felç'

Yüz yüze eğitimin başlaması için Türkiye'nin büyük bir mücadele verdiğini belirten MEMUR-SEN VE EĞİTİM-BİR-SEN Elazığ İl Temsilcisi İbrahim Bahşi, eğitimde bugüne kadar verilen aranın Elazığ için bir imkân olduğunu ancak bunun fırsata çevrilemediğini ve resmi kurumların işleyişinin ise tam anlamıyla felç olduğunu söyledi.

'Resmi Kurumlar Felç'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Ömer Enes YILAR/ Hakimiyet Tv’nin “şehrin kalbi” programına katılan MEMUR-SEN VE EĞİTİM-BİR-SEN Elazığ Temsilcisi İbrahim Bahşi, hem eğitim hem de diğer resmi kurumların işleyişleri hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

YÜZYÜZE EĞİTİM BAŞLIYOR
24 Ocak depremiyle birlikte eğitime ara verilen Elazığ’da, pandeminin baş göstermesiyle birlikte günümüze kadar gelen uzun bir aksama süreci meydana gelmişti. 
Türkiye’de, Eylül 2021’de yüz yüze eğitimin başlatılması için canhıraş bir mücadele verilirken, Elazığ’da özellikle yeni yerleşim bölgelerindeki okul ihtiyaçları dikkat çekmeye başladı. 

BAKAN DEĞİŞTİ, KARAR DEĞİŞMEDİ
Geçtiğimiz günlerde görevden affını isteyen Eski Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, okulların açılması ve yüz yüze eğitimin başlaması için büyük bir gayret ortaya koyduklarını ve bunun gerçekleştirilmesi için ne gerekiyorsa yapılacağını söylemişti. Ardından görevden affını isteyen Selçuk’un talebi Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından kabul edilmiş ve yerine Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Mahmut ÖZER göreve getirilmişti.

ÖĞRENCİ VE AİLELERİN BEKLEDİĞİ KARAR
Milli Eğitim Bakanlığında yaşanan bu değişim ve son günlerde vaka sayılarında yaşanan artış ‘acaba’ dedirtse de yeni bakanın göreve gelir gelmez yaptığı açıklama okullarına kavuşmak için gün sayan öğrenciler ve ailelerin yüreklerine su serpti. 

ELAZIĞ NE KADAR HAZIR?
Sadece pandemiyle değil yaşanan depremlerle de birçok eğitim kurumunda hasar meydana gelen Elazığ’da aynı zamanda yapılan TOKİ konutlarıyla yeni yerleşim alanları da oluştu.

Bu alanlarda konutlarla birlikte okul planlanmamasından kaynaklı sorunlar ortaya çıktığını Hakimiyet TV canlı yayınında değerlendiren Memur-Sen ve Eğitim-Bir-Sen Elazığ İl Temsilcisi İbrahim Bahşi, şunları kaydetti: “Milli Eğitim Müdürlüğümüz okulların hazır olduğumuzu söylüyor ancak biz de onlar kadar okullarımızı, şehrimizi geziyoruz ve alana hakimiz. Özellikle yeni konutların yapıldığı yaklaşık 3 bölgede yeni yerleşim alanları oluştu. Bu bölgelerde maalesef Çatalçeşme Bölgesi hariç hiçbirinde okul planlanmamış.” 

İMARDA OKUL ALANI YOK
TOKİ tarafından yapılan yeni yerleşim alanlarında uygulanan ve yine TOKİ tarafından yapılan imar planında okul yeri ayrılmadığını belirten Bahşi, şunları söyledi: “Okul yapılmamış demek ayrı, planlanmamış demek çok ayrı şeyler. Bunun nedeni ise eğer buraların imar planlaması yapılırken okul yeri bırakılsaydı burada okullar hızlı bir şekilde yapılabilirdi. Ama okul planlanmadığı için bu alanlarda boş alan bulup okul yapılması zorlaşıyor. Bu yerleşim alanlarının dışına okul yapmak zorunda kalacağız ve eğitim açısından çok büyük sıkıntılar yaşayacağız.”

“HASARLI BİNALARIN YETİŞMESİ MÜMKÜN DEĞİL”
Yeni yerleşim alanlarında planlanmayan okulların getirdiği sorunların yanında hasarlı okul binalarının da yetişmesinin mümkün olmadığını söyleyen Bahşi şunları söyledi: “İlimizde hayırseverler tarafından birçok okul yapıldı ancak özellikle hasarlı Mesleki Teknik Anadolu Liselerimiz eski adıyla sanat okullarımızın yetişmesi mümkün değil. Eğitimin telafisinin olmayacağını defalarca söyledik.” 

“SÜRECİ FIRSATA ÇEVİREMEDİK” 
Pandemiyle eğitime verilen aranın yeni okulların yapılması ve hasarlı okulların hasarlarının giderilmesi için bir fırsat olduğunu ancak bu sürecin fırsata çevrilemediğini belirten Memur-Sen Elazığ İl Temsilcisi Bahşi, “Deprem ve pandemi süreçlerini bizler yeni okulların yapım sürecinde ve hasar onarım süreçlerinde fırsata çevirebilirdik ancak çeviremedik. İlk günlerden beri biz bu konuda uyarılarda bulunduk ama maalesef dikkate alınmadı. Şuanda kimsenin umurunda değil ve kimse bu konuda duyarlılık göstermiyor. Biz seferberlik başlatılmasını istedik ama başlatılmadı” dedi. 

ÖĞRETMENEVİ ÇIKMAZA GİRDİ
Elazığ’ın
çevresindeki birçok ilde tam donanımlı yeni öğretmenevleri yapıldığını ancak Elazığ’da hem öğretmenevi hem de Milli Eğitim Müdürlüğü idari binası sorunlarının devam ettiğini belirten İbrahim Bahşi, şunları kaydetti: “Bizim çevre illerden bir eksiğimiz yok. Biz Elazığlılar olarak görevimizi en iyi şekilde yapıyoruz ancak çevre illere layık olanı Elazığ’a da layık görüyoruz. Çevre illere yapılmasın demiyoruz ama Elazığ’da bunu hak ediyor. Örneğin Tunceli’de çok güzel bir öğretmenevi yapıldı, Diyarbakır’da 15 katlı 5 yıldızlı otel düzeyinde bir öğretmenevi yapıldı ancak Elazığ’da hala bir öğretmenevimiz yok. İlçelerimizde bile yapılıyor ancak kavşak noktası olma özelliği bulundurmasına rağmen atandığı illere öğretmenlerimiz buradan gitmesine rağmen bu ihtiyacımız devam ediyor.”

MEM, GÖÇEBE HAYATI YAŞIYOR
 Elazığ İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün de kendine ait bir hizmet binası olmadığını ve göçebe hayatı yaşar gibi öğretmenlere hizmet verdiğini ifade eden Bahşi şunları söyledi:“İl Müdürlüğümüz 10 yıl içerisinde 3 bina değiştirildi. Maalesef böyle bir süreç yaşıyoruz. Eski Elazığ Eğitim ve Araştırma Hastanesi binası planlanmıştı ama o bina da hasarlı olduğu için oradan da vazgeçildi. Toplu sözleşme sürecinden sonra Ankara’ya gideceğiz ve bu konularda destek isteyeceğiz.”

“İLİMİZİN EN BÜYÜK SIKINTISI RESMİ YAZIŞMA SÜRECİ”
Elazığ’da kurumların işleyişinin adeta felç olduğunu aktaran Memur-Sen Elazığ İl Temsilcisi İbrahim Bahşi son olarak şunları kaydetti: “Biz Memur-Sen olarak 11 hizmet kolunda yetkili sendikanın temsilcisi olarak Resmi Kurumlarımızda yazıların onaylanma süreciyle ilgili bütün kurumlarda sıkıntı yaşıyoruz. Örneğin Milli Eğitim Müdürlüğü ile ilgili müdürler atanacaksa bir ay yazı bekliyoruz ve bu arada okullar müdürsüz kalıyor, Müftülükte, camiler arasında atama yapılacak imza bekliyoruz.”

RESMİ YAZILAR VALİLİKTE BEKLİYOR
Kurumlardan Valilik makamına gönderilen yazıların valilikte uzun süre beklediğini ifade eden Bahşi şunları söyledi: “Bütün kurumlar şuanda bir yazı onaya gidecekse, bu yazının cevabı ne zaman gelecek endişesi ile tir tir titriyor ve cevabi yazı ne zaman dönecek diye merakla bekliyor. Kurumlardaki işleyiş maalesef felç olmuş durumda. Şuanda Elazığ’da yazılar kurumlardan çıkıyor, valilikte kalıyor ve üç ay sonra onaylanıyor. Bu yazılar zamanında imzalanmalı ve kurumların işleyişi rahatlatılmalıdır.”