Rekor Sayıda Kapanma

Deprem, pandemi ve son olarak ise ekonomik sorunlar ile oldukça zor günler geçiren Elazığ'da kapanan şirket sayılarında ciddi artış yaşanıyor. Dokuz aylık dönemde 52 şirket, 6 kooperatif, 50 gerçek kişi ticari işletmesini kapattı.

Rekor Sayıda Kapanma
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Kübra Kabukçu/Yaşanan pandemi sonrası ülkemizde artan enflasyon ve hayat pahalılığı vatandaşları zor durumda bırakırken, yaşanan ekonomik sorunlar ülkemizde hizmet veren şirketleri de ciddi anlamda etkiledi. 

Özellikle günlük olarak yapılan zamlar ve artan maliyetler sonrası şirketlerin birçoğu küçülmeyi ya da kapanmayı tercih etti. Özellikle istihdama katkı sağlayan bazı şirketler, yaşanan ekonomik sorunlar nedeni ile şirketleri kapattı ve ticari hayatına son verdi. Bu kapsamda TOBB 2022 Eylül dönemi kurulan ve kapanan şirket verilerini açıkladı. 

Rekor Sayıda Kapanma

EN FAZLA ETKİLENEN İL ELAZIĞ 

Yaşanan pandemi sonrası ekonomik sorunlar ve deprem yaşayan Elazığ ise en fazla etkilenen iller arasın da yer alıyor. Depremin yıkıcı etkisini üzerinden halen atamayan Elazığ, son olarak yaşanan ekonomik sorunlar nedeniyle oldukça zor durumda kaldı. Bu kapsam da Elazığ’da Eylül ayında 40 yeni şirket kurulurken, 17 şirket kapandı.

ŞİRKET KURULUMU VE KAPANMASINDA ARTIŞ 

TOBB 2022 Eylül dönemi kurulan ve kapanan şirket verilerini açıkladı. Elazığ’da Eylül 2022 döneminde 40 şirket, 13 gerçek kişi ticari işletmesi kurulumu gerçekleşti. 2021’in aynı döneminde 32 şirket, 13 gerçek kişi ticari işletmesi kurulumu gerçekleşmişti.

13 ŞİRKET TASFİYE, 8 ŞİRKET KAPANDI

2022 Eylül ayında dönem içinde 13 şirket tasfiye işlemi gördü. Verilere göre ilde 8 şirket ticari hayattan çekilirken, 1 kooperatif ve 8 gerçek kişi ticari işletmesi ise kapandı. Geçtiğimiz Eylül 2021 döneminde ise 4 şirket tasfiye işlemi görürken ilde 8 şirket ticari hayattan çekilmişti.

DOKUZ AYLIK DÖNEMDE 52 ŞİRKET KAPANDI 

Elazığ’ın Ocak- Eylül (Dokuz aylık) döneminde 292 şirket 6 kooperatif, 68 gerçek kişi ticari işletmesi kurulumu gerçekleşmiş oldu. Dokuz aylık dönemde 52 şirket, 6 kooperatif, 50 gerçek kişi ticari işletmesi ise kapandı.

Rekor Sayıda Kapanma

GÜRKAN: “DÜNYA’NIN ÇEHRESİ DEĞİŞTİ” 

TOBB verilerini Hakimiyet Gazetesi’ne değerlendiren Elazığ MÜSİAD Şube Başkanı Tekin Gürkan,“Son verilerde sanki geçmiş yıla göre artışımız var. Kapanmada ise yükselme var. Dünyanın şuan geldiği noktada pandemi nedeniyle çehresi değişti. Bu nedenle birçok insan iş yapamaz hale geldi. Ticarette bir durgunluk başladı.” dedi.

ŞİRKETLERİ DEPREM ETKİLEDİ 

Elazığ’da şirketlerin kapanmasında depremin çok etkisi olduğunu ifade eden Gürkan,“Özellikle gelişmiş ülkeler de sorunlar yaşanmaya başladı ve dalga dalga dünyaya yayılmaya başladı. Ukrayna savaşı da bunu tetikledi. Bunların yansıması da ülkemizde görülmeye başlandı. Bu şirket kapanmalarını ben depreme de bağlıyorum. Depremde birçok sektör etkilendi. Dükkânını ve müşterisini kaybeden oldu. Depremin de etkisi oldu.”dedi.

Rekor Sayıda Kapanma

GÜRKAN:“İHRACAT YAPAN FİRMALARIMIZIN DURUMU İYİ” 

Elazığ’da perakende, hizmet ve ticaret sektöründe ciddi bir daralma olduğunu ifade eden Gürkan,“Pandeminin de etkisi oldu. Ancak üretim ve sanayi sektöründe uğraşan firmalarımızın ihracata yönelik durumları iyi. Biz her zaman üretim diyoruz. Neden, iç piyasada daralma olunca ihracat ile üretici bir nefes alıyor. Sanayi kesiminde  ciddi bir canlılık var. Olumsuz etkilenen sektörler perakende, hizmet ve ticaret sektörüdür. Bunu Elazığ’da çok net görüyoruz.” diye ifade etti. 

SANAYİ ANLAMINDA FİRMALARIMIZ ARTIYOR 

Başkan Gürkan, “Daralmayı da enflasyon ve hayat pahalılığına bağlıyoruz. Vatandaşın alım gücü düştü. Ben yine de umutluyum. Ülkemiz ve Elazığ  için. Sanayi anlamında firmalarımız artmaya başladı. Birçok yatırımcı yatırım yapmak istiyor ama yer yok. İnşallah Tekno OSB’de biterse ciddi bir hareketlilik olacak.” dedi.