Proje Üretemiyoruz

Doğu Anadolu Projesi (DAP) Bölge Kalkınma İdaresi tarafından 2022 yılında desteklenecek proje konuları açıklandı. Geçtiğimiz yıl DAP Başkanlığı'ndan aslan payını Erzurum alırken Elazığ, Ardahan ile aynı oranda ve çok geride kalmıştı. Geçtiğimiz yıl istenilen proje sayısına ulaşamayan Elazığ'ın bu yıl nasıl bir çalışma yaptığı ve kaç projeye destek alacağı merak ediliyor.

Proje Üretemiyoruz
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na bağlı Doğu Anadolu Projesi (DAP) Bölge Kalkınma İdaresi tarafından 2022 yılında desteklenecek projeler açıklandı. DAP bu yıl Bölgede 121 projeyi 120 milyon lira ile destekleyecek.

121 PROJEYE DESTEK 
2022 yılında DAP Bölge Kalkınma İdaresi tarafından desteklenecek projeler Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından onaylandı. DAP BKİ'nin sorumluluk alanında bulunan Ağrı, Ardahan, Bingöl, Bitlis, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Hakkari, Iğdır, Kars, Malatya, Muş, Sivas, Tunceli ve Van'ın yatırımcı kuruluşlarının 121 projesine, DAP BKİ tarafından 120 milyon lira kaynak aktarılacak.

Proje Üretemiyoruz

6 PROGRAMIN 4’Ü TARIM SEKTÖRÜNE 
DAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı tarafından desteklenecek toplam 121 proje, 6 program başlığında finanse edilecek. Bunlardan 4'ü tarım sektöründe, 2'si ise eğitim-kültür sektöründe yer alıyor. Söz konusu program başlıkları, Küçük Ölçekli Tarımsal Sulama, Hayvan İçme Suyu, Bitkisel Üretim Altyapısının Geliştirilmesi, Hayvancılık Altyapısının Geliştirilmesi, Okuma Kültürünün Geliştirilmesi ve Muhtelif Kültür projelerinden oluşuyor.

121 PROJENİN 98’İ TARIM PROJESİ 
Bu yıl desteklenecek 121 projenin 98 adeti tarım sektörü projelerinden oluşuyor. Söz konusu projelere 106 milyon lira destek sağlanacak. 23 adet eğitim kültür projesine ise 14 milyon lira kaynak aktarılacak. 

GEÇEN YIL ELAZIĞ GERİ KALDI 
Doğu Anadolu Bölgesi'nde sosyal, kültürel, tarımsal ve üretime yönelik projelere destek sağlayan DAP Başkanlığı'ndan aslan payını geçtiğimiz yıl Erzurum Alırken Elazığ, Ardahan ili ile aynı oranda ve çok geride kalmıştı. 

Proje Üretemiyoruz

DAP BÜYÜK BİR AVANTAJ 
Doğu Anadolu Bölgesinin kalkınmasının hızlandırılması amacıyla ilgili kurum ve kuruluşların proje ve faaliyetlerinin uyum ve bütünlük içinde yürütülmesini sağlayacak eylem planları hazırlayan ve kurumlardan gelen projeleri maddi olarak destekleyen,  bunların uygulanmasını koordine eden, izleyen ve değerlendiren bir kurum olan DAP idaresine başta yerel yönetimler olarak hemen her kurum müracaat etmekte ve sundukları projelerin onaylanması halinde destekler verilmekte.

Proje Üretemiyoruz

GEÇTİĞİMİZ YIL 10 PROJE ONAY ALMIŞTI
Her ne kadar geçtiğimiz yıl Elazığ’da 10 adet projenin kabul edildiği ifade edilse de aslında 14 proje kabul edildi ve destek programına alındı. Kabul edilen projeler arasında yer alan 10 proje,  genelde süt soğuk zincir ve bitkisel yem üretimlerine dayalı klasik ve bilindik projelerdi. 10 projeyle birlikte;  Elazığ Belediyesi’nin dev ve önemli bir projesi olan Engelsiz Yaşam Merkezi Projesi, Fırat Üniversitesi Hayvan Hastanesi Modernizasyon Projesi, Elazığ Ağın Kaymakamlığı Ağın Okuyor Projesi ile Elazığ İl Özel İdaresi Elazığ Merkez Karşıbağ Köyü Sulama projesi yok sayılarak sadece Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nün projeleri de kabul edilmiş ve destekleme programına alınmıştı.

Proje Üretemiyoruz

ELAZIĞ ÇOK GERİLERDE
Geçen yıl 10 projenin kabul edildiği, diğer kurumlara ait projelerden söz edilmese de DAP Başkanlığı,  Elazığ’dan giden 14 projeye destek verdi. Ancak bu sayı,  Elazığ’ın kalkınması ve ilerlemesi yönünden oldukça az ve yetersiz görülmüştü. Diğer illerin aldıkları desteklere göre oldukça geride kalan Elazığ’ın bu konuda sınıfta kaldığı gündeme gelmişti. 

İŞTE GEÇTİĞİMİZ YIL VERİLEN PROJE DESTEKLERİ:
Geçen yıl DAP idaresinden Erzurum 38 projeye destek alırken Elazığ sadece 14’te kaldı.
İşte illere göre desteklenen proje sayısı:
Erzurum:38 
Van:22 
Erzincan:19 
Sivas:16 
Malatya:15 
Elazığ:14 
Ardahan:13 
Tunceli:13 
Kars:12 
Muş:11 
Ağrı:9 
Bingöl:8 
Hakkari:8 
Iğdır:7 
Bitlis:6

BAŞARI MI BAŞARISIZLIK MI?
Geçtiğimiz yılki tabloya göre Erzincan’ın bile gerisinde kalan ilimizin durumu iç açısı değil. Kabul gören 10 proje, tarımsal üretimde yapılan küçük çaplı projeler olarak düşünülürse, DAP desteklerinden faydalanmak konusunda kurumların yeterli ve ciddi çalışma yapmadıkları ortaya çıkmıştı. 

AYNI DURUMA DÜŞMEYELİM 
Elazığ Hakimiyet Gazetesi’nin devamlı olarak gündeme getirdiği ilgili kurumların proje hazırlayarak ilin kalkınmasına yönelik çalışmaları ciddi anlamda yapması konusunun ne kadar önemli olduğu geçtiğimiz yılki rakamlar ile daha net ortaya çıkıyor. 
2021 yılında DAP projelerinde yetersiz ve istenilen seviyeye gelemeyen Elazığ’ın 2022 yılında atılım yapması gerekiyor.  Proje desteklerinin, şehrin ekonomik ve sosyal yaşamında daha çok katkı sağlayacak projeler olması ve bunun için vilayet makamının tüm kurumları, proje hazırlama konusunda uyarması gerekiyor.

TARIM PROJELERİNE ÖNEM VERİLMELİ 
Bu yıl desteklenecek 121 projenin 98 adetinin tarım sektörü projesi olduğu gerçeğinden yola çıkıldığında, ilimizdeki kurum ve kuruluşların tarım projelerine ayrı bir önem vermesi ve ülkemizin yaşadığı ekonomik kriz ve gıda ürünlerinde yaşanan sorunların bir nebze de olsa çözümüne katkı sağlaması gerekiyor. 

GÖSTERMELİK DEĞİL SONUÇ ODAKLI PROJELER ÜRETİLMELİ
Doğu Anadolu Bölgesinin kalkınmasının hızlandırılması amacıyla ilgili kurum ve kuruluşların proje ve faaliyetlerinin uyum ve bütünlük içinde yürütülmesini sağlayacak eylem planları hazırlayan ve kurumlardan gelen projeleri maddi olarak destekleyen DAP’ın şehirler için büyük bir avantaj olduğunu ifade eden uzmanlar, “ Kurum ve kuruluşların hazırladıkları birçok projeye onay veriliyor. Bu avantajı kullanmamız lazım. İlimizdeki bütün kurumların projelerini göstermelik değil sonuç odaklı hazırlaması gerekiyor.” dedi.