PROF. DR. DEMİRDAĞ: 'KONTROLLÜ YAŞAM TARZINI ÖĞRENMELİYİZ' 

Erol KARA/Fırat Üniversitesi Tıp Enfeksiyon Hastalıkları Ana bilim dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Kutbeddin Demirdağ, COVİD- 19 virüsünde büyük artış yaşandığına işaret ederek, 'Virüs bize bir şey yapmaz diyerek hastalığı ciddiye almadık. Rahat yaşamaya başladık düğünlere cenazelere katıldık ve vaka sayısı arttı. Artık kontrollü bir yaşam tarzına geçilmesi gerekir.  Maske ve sosyal mesafeyi ayarlamamız yetmez düğün ve cenaze türü kalabalık ortamlardan uzak kalınması gerekir' dedi. 

PROF. DR. DEMİRDAĞ: 'KONTROLLÜ YAŞAM TARZINI ÖĞRENMELİYİZ' 
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Covid-19 virüsünün daha çok damlacık yolu ile bulaştığı ama yapılan çalışmalarda nadiren de olsa hava yolu ile bulaşabildiğini söyleyen Fırat Üniversitesi tıp enfeksiyon Hastalıkları Ana bilim dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Kutbeddin Demirdağ, bazen de virüsün iki üç saat havada kalabileceğini  bazı çalışmaların gösterdiğini söyledi.    

Gençlerde COVİD-19’un hafif şekilde geçiştirebileceğine dikkat çeken Prof. Dr. Demirdağ, “Yaz döneminde  girip veya soğuk algınlığı gibi şikâyetlerde bulunsalar da bir hekime görünmeleri gerekir. Bu hastalığı gençler ayakta geçirebiliyor olsalar da bir hekime mutlaka görünmeleri gerekir.” dedi.  

Prof. Dr. Kutbeddin Demirdağ, ”Bizim kişisel tedbirlere uymamız gerekiyor ve kontrollü bir yaşam tarzına geçmemiz gerekiyor. Maskeyi ve sosyal mesafeyi ayarlamamız gerekir. Yüzeylere elimizin değmemesi  gerekir. Özelikle yaşlıları koruduk. Bunları muhafaza ettik ve sonucunu gördük. Ama bu uzun süre devam edemezdi.  Ama daha sonra vürüs bize bir şey yapmaz diyerek hastalığı ciddiye almadık. Rahat yaşamaya başladık düğünlere cenazelere katıldık ve vaka sayısı arttı. Yaz ayı boyunca gelen vaka sayısında bir artış gözlüyoruz,özellikle yaşlı ve kilolu guruplarda biraz daha sayı artıyor ve hastalığın seyri biraz daha ağır seyir ediyor ve maalesef hasta kaybı oluyor. Bunların olmaması için bizim biraz daha tedbir almamız gerekir. Maske takarken etraftaki insanlara saygı duymamız açısından takmamız gerekir.  Tedbirleri biraz daha ciddiye alarak aşı çalışmalarını beklememiz gerekecek. Çalışmalar belirli bir aşamaya geldi.” dedi.