Prof. Dr. Bingöl: Yıkıcı Deprem Beklemiyoruz

Son günlerde bölgemizde peş peşe yaşanan depremler korku ve paniğe neden olurken, vatandaşlar bu depremlerin gelecek büyük depremin öncüsü olma endişesini yaşıyor. Vatandaşların merak ettiği soruyu Prof. Dr. Fevzi Bingöl Hakimiyet Gazetesi okurları için cevaplandırdı.

Prof. Dr. Bingöl: Yıkıcı Deprem Beklemiyoruz

Son günlerde yaşanan depremler vatandaşlar arasından korku ve paniğe neden olurken, vatandaşların en çok merak ettiği konuların başında “Acaba büyük deprem mi olacak?” sorusu geliyor. 

MALATYA 4.6 İLE SARSILDI 

Bölgemizde yaşanan  en son deprem haberi   Malatya’nın Yeşilyurt ilçesinden geldi. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) sitesinde yer alan bilgiye göre, Perşembe günü saat 12.34’te merkez üssü Malatya'nın Yeşilyurt ilçesi olan 4,6 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. 

Depremin yerin 17,3 kilometre derinliğinde olduğu belirlendi. Çevre illerden de hissedilen depremde herhangi bir olumsuzluğun yaşanmadığı bildirildi.

Yer bilimci Prof. Dr. Fevzi Bingöl, son günlerde yaşanan depremler ile ilgili Hakimiyet Gazetesine önemli açıklamalarda bulundu. 

BU DEPREMLER 6 ŞUBATIN ARTÇILARI 

Prof. Dr. Fevzi Bingöl, yaşanan son depremlerin büyük depremin habercisi olmadığını ifaderek,“6 Şubat tarihinde yaşanan depremlerin artçıları devam ediyor. Daha uzun bir süre de devam edecek. Yani şöyle, Malatya’da olanlar genelde 4 ve 5 arasıydı. Bölgemizde artık yıkıcı bir deprem beklemiyoruz. Artık Elazığ depremi gibi ya da Maraş depremi gibi bir yıkıcı deprem beklemiyoruz. Bölgemiz için söylüyorum.” dedi.

Prof. Dr. Bingöl: Yıkıcı Deprem Beklemiyoruz

YEDİSU FAY HATTI UZUN ZAMANDIR KIRILMADI 

Karlıova ile Erzincan arasındaki Yedisu fay hattına dikkat edilmesi gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Fevzi Bingöl, “Kısa süre içerisinde büyük bir deprem beklemiyoruz. Kısa bir süre deyince, jeolojide 50 yılda kısa bir süredir. Dolayısıyla bu süre içinde büyük ve yıkıcı deprem beklemiyoruz. Ancak Doğu Anadolu’da deprem beklenen yer Karlıova ile Erzincan arasındaki Yedisu fayıdır. Bu fay hattı uzun bir süredir kırılmamıştır. 1992 Erzincan depremi var. Daha önce 1939 Erzincan depremi var. O depremlerde kırılan bir kısım var. Fakat bu Yedisu kısmı kırılmamıştır.” dedi. 

UZUN SÜREDİR BİR ENERJİ BİRİKİMİ VAR

Prof. Dr. Fevzi Bingöl,  “O bölgede bir deprem bekleniyor. Yani 7  büyüklüğünde bir deprem olabilir diye bekleniyor. Bunun da tabi zamanını veremiyoruz. Depremlerde hiçbir zaman veremiyoruz. Ancak şunu diyebiliyoruz; bu bölge de kırılma riski var. Uzun süredir bir enerji birikimi var.” dedi.

DEPREM OLUŞTURMAYA GEBE BİR BÖLGEDEYİZ

Prof. Dr. Fevzi Bingöl son olarak,“ Bu faylar üzerinde de zaman zaman 4 ya da  5 büyüklüğünde depremler olabilir.  Bundan sonra meydana gelecek 4,5 ve 5  büyüklüğünde ki depremler Elazığ’ı çok etkilemez. Sadece sarsıntıyı hissedebiliriz. Ama tekrar söylüyorum, Bingöl’ün Yedisu bölgesinde uzun zamandır burada bir faaliyet yok. Burada orta büyüklüğün çok  üzerinde yani 7 veya 7’ye yakın büyüklükte bir deprem olabilir. Bu bölge böyle bir deprem oluşturmaya gebe bir bölge" dedi.