Prof. Dr. Bingöl: '6.8'den Büyük Deprem Olmaz'

Fırat Üniversitesi eski Rektörü ve Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Feyzi Bingöl, Elazığ Hakimiyet Gazetesi'ne son günlerde meydana gelen depremler ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Prof. Dr. Bingöl: '6.8'den Büyük Deprem Olmaz'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Kübra Kabukçu/Elazığ’ın, 2020 yılında merkez üssü Sivrice ilçesi olan, 41 cana ve çok sayıda binanın yıkılmasına ya da ağır hasar görmesine sebep olan 6.8 büyüklüğünde ciddi bir deprem yaşadığını hatırlatan Prof. Dr. Feyzi Bingöl, şunları söyledi: “Bu deprem neredeydi Sivrice. Yaklaşık olarak Karakaya Barajına kadar 40 kilometrelik bir fay kırıldı. O zaman da biz söyledik. Bunun batısı, yani depremlerin olduğu yerler veya daha batısı Kahramanmaraş’a kadar olan bölge artık enerjinin yavaş yavaş biriktiğini ve bu enerjinin bir gün açığa çıkacağını o zaman da söylemiştik.” dedi.

Prof. Dr. Bingöl: '6.8'den Büyük Deprem Olmaz'

DAHA BÜYÜK DEPREM OLUŞMAZ 

Son günlerde artan depremler hakkında bilgiler veren Prof. Dr. Feyzi Bingöl, “Son günlerde olan depremlere baktığımız zaman bunlar ana fayın üzerinde değil. Doğu Anadolu fayı üzerindedir. Ancak ana fay üzerinde değil ana faya paralel ya da ana fayı kesen küçük faylar var onun üzerinde. Bunların meydana getireceği deprem ise 4 ya da 4,5 şiddetindedir. Daha büyük deprem oluşturmazlar.”dedi.

Prof. Dr. Bingöl: '6.8'den Büyük Deprem Olmaz'

ANA FAYDA ENERJİ BİRİKİMİ VAR 

Prof. Dr. Feyzi Bingöl, “Ancak ana fayda özellikle biraz daha batıya doğru uzun yıllar o bölge de deprem olmadı. Enerji birikimi oldu. Yani o bölge biraz daha depreme gebe gibi görünüyor. Ama ne zaman derseniz, zamanını bilmiyoruz. Bu hemen de olabilir, 50 yıl sonra da olabilir. Ama o bölge de enerji birikimi var.”diye konuştu. 

PROF.DR.BİNGÖL:“PANİĞE GEREK YOK” 

Yaşanan depremler nedeniyle paniklenmeye gerek olmadığını ifade eden Prof. Dr. Feyzi Bingöl,“Bu bizim o tarihte söylediğimiz 6.8 şiddetindeki depremin oluştuğu olay. Yani gayet normal. Burada bu tür büyüklükte  depremler de beklenebilir. Paniklenmeye gerek yok. Özellikle Elazığ için söylersek, ilimizin üçte biri yenilendi. Hatta şuan bile şehir içinde binaların yapılması devam ediyor. Elazığ’da çok büyük deprem yani 7 büyüklüğünde deprem olmadığı müddetçe paniklemeye gerek yok.”dedi.

Prof. Dr. Bingöl: '6.8'den Büyük Deprem Olmaz'

7 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM BEKLEMİYORUZ 

Doğu Anadolu Fay hattı ile ilgili de bilgiler veren Prof. Dr. Feyzi Bingöl, “Zaten şuan 7 büyüklüğünde bir depremi artık beklemiyoruz. Doğu Anadolu Fay Hattı Karlıova’dan başlar, Bingöl, Palu ve Gülüşkür köprüsünün o civarından ve Hazar gölünün içinden geçerek, hatta oradan 2 kola ayrılır. Biri Adıyaman’a doğru diğeri ise Pütürge, Çelikhan ve Maraş’a doğru uzanır. Dolayısıyla baktığımız zaman zaten ülkemiz deprem bölgesi. Sadece Doğu Anadolu Fayı yok.”dedi.

KARLIOVA VE BİNGÖL BÖLGELERİ RİSKLİ 

Prof. Dr. Feyzi Bingöl, “Kuzey Anadolu fayı var, Ege de faylar var. Ülkemizin hemen hemen her tarafı faylı. Dolayısıyla  deprem ülkesiyiz.  Ama en riskli bölgelerden  birisi Karlıova ve Bingöl çevreleri. Çünkü orada bir de Kuzey Anadolu fayı geçiyor. Bir taraftan da Doğu Anadolu fayı geliyor. Ora da bir üçgen var ve o üçgen sürekli hareketlidir. Ayrıca özellikle Maraş civarında uzun yıllardır büyük bir deprem olmadı. O bölgede enerji birikimi devam ediyor. O bölgeler biraz daha riskli.”dedi.