Prof. Dr. Bilal Çoban 'Baskil'in Kurtuluş Planı'nı açıkladı

'2023 Türkiye, 2034 Elazığ' sloganıyla Elazığ'ın Kurtuluş Planı çerçevesinde projelerini paylaşmaya devam eden HAZARSAM Başkanı Prof. Dr. Bilal Çoban bu hafta da 2034 Baskil isimli projelerini paylaştı.

Prof. Dr. Bilal Çoban 'Baskil'in Kurtuluş Planı'nı açıkladı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Elazığ'ın kuruluşunun 200'ncü yılına tekabül eden 2034 yılı için daha farklı ve daha gelişip kalkınmış bir Elazığ için çalıştıklarını ifade eden Başkan Çoban, 10 sektörde Elazığ'ı nasıl kalkındıracaklarına dair her hafta bir proje dosyasını kamuoyuyla paylaştıklarını söyledi.
10 sektörde Elazığ isimli çalışmalarında her hafta bir İlçeyi de projelendirdiklerini ifade eden Hazarsam Başkanı Çoban, Palu ve Ağın ile ilgili çalışmalarının ardından bu hafta da Baskil ile ilgili proje dosyalarını basın aracılığıyla kamuoyunun ve kamu yöneticileri ile birlikte şehir dinamiklerinin dikkatlerine sunduklarını söyledi.

Diğer ilçelerde olduğu gibi Baskil İlçesinde de değerlendirildiği takdirde şehrin her türlü kalkınmasına katkı sunacak zenginlikler ve fırsatlar olduğuna vurgu yapan Başkan Çoban Baskil dosyası ile alakalı; "Daha önce Çevre Şehircilik Bakanlığı tarafında yapılan ve halen yürürlükte olan, Malatya, Elâzığ, Bingöl, Tunceli Planlama Bölgesi 1/100.000 Çevre Düzeni Planı çalışması kapsamında çevre düzeni planının hedef yılı olan 2040 yılına kadar nüfus projeksiyonları da yapılmıştı." Dedi.

İlçelerin nüfusları da aynı şekilde, nüfus projeksiyonları en küçük kareler, bileşik faiz ve aritmetik yöntem sonucu elde edilmiş ve bu üç yöntemin ortalaması alınarak ortalama projeksiyon ilçe nüfus sonucuna ulaşıldığı iddia edilmişti. Diyen Çoban "2040 yılı projeksiyon nüfuslar elde edilirken, 1980 - 2010 yılları arasındaki nüfus hareketliliklerinin ortalamalarını almış ve genel bir ortalama bularak 2040 yılı tahmini nüfus artışına bu şekilde ulaşmıştı. İlçelerin büyüme ortalaması bulunan değeri ve tahmini 2040 öngörüsü planda bu kriterler çerçevesinde yer almış, nüfus hesaplamaları yapılmıştı." Dedi.

Daha önce, 2040 Yılı Elazığ'ı Bitirme Planı olarak itirazda bulunduğumuz bu gelecek planlamasına şimdi bakıldığında, ne kadar yanlış öngörüler içerdiği görülecektir. Diyen HAZARSAM Başkanı; "2040 Planına, 2034 Yılı BASKİL'İN KURTULUŞ PLANI ile müdahale etmeliyiz." Diyerek "Baskil ilçemizin küçülmesine, köylerin boşalmasına, gelecekte göç vererek nüfusun azalmasına müsaade edemeyiz ve Baskil'in geleceğini belirlemek, Baskil'in Kurtuluş Planını birlikte hayata geçirmek için elbirliği, güç birliği ile mücadele etmeliyiz." Dedi.

BASKİL'İN KURTULUŞ PLANI

Tarihsel Bir Yerleşim Merkezi Olarak Baskil Hakkında Genel Bilgiler
Elâzığ iline bağlı bulunan Baskil ilçesi, doğusunda Elâzığ, güneydoğusunda Sivrice ilçesi, güneyinde Kale ve Doğanyol ilçeleri, batısında Karakaya Baraj Gölü ve Malatya ili Arguvan ilçesi, kuzeyinde Keban ilçesi ile çevrili olan, düz ve geniş bir alana kurulmuş, etrafı dağlarla çevrili bir yerleşim yeridir. Denizden yüksekliği (rakımı) 1240 m Olan Baskil, Elazığ'a yaklaşık 40 km uzaklıktadır ve yüzölçümü 1525 km2'dir.

İlçenin en yüksek dağı Hasan dağı olup, ortalama yüksekliği 1950 m'dir. İlçenin diğer dağları ise doğuda Bulutlu dağları, kuzeyde Piran dağları, güneyinde Harabakayış dağları, ilçenin orta kısmındaki Selil dağı ile Aydınlar-Emirhan köyü güneyinde yer alan Seher dağıdır. Bölgede iki önemli ova yer almaktadır. Kıyı ovaları ise bugün Karakaya Baraj Gölü altında kalmış olduğu için çok sınırlı bir alanda gözükmektedir. İlçede bulunan bütün akarsular Fırat nehrine (Karakaya Baraj Gölü) dolayısıyla Basra Körfezi'ne dökülmektedir. İlçenin en önemli akarsuları Geli Çayı, Sığdır Çayı ve Büyük Çay'dır. Bu akarsular ile bazı küçük dereler ya da dönemlik akarsular ilçenin kuzeybatı, batı ve güney sınırını oluşturan Fırat nehrinin yatağına yerleşmiş bulunan Karakaya Baraj Gölü'ne farklı yönlerden ve yerlerden dökülmektedir. 

Baskil ilçesi bulunduğu coğrafi konum itibariyle karasal iklimin özelliklerini taşımaktadır. Karasal iklimin yanında çevre koşullarının etkisi ile Akdeniz ikliminin etkilediği bir geçiş alanı içerisinde bulunmaktadır. Bu alanın içinde bulunması yörenin kendine özgü karakteristik bir iklim yapısının oluşmasına neden olmuştur. Nemli ve ılık havanın yörede karasal iklimin etkisini biraz olsun kırarak, yörede nar, incir, çilek gibi ılık ve nemli havayı seven ürünlerin yetişme imkânı bulmasına neden olmuştur.

Baskil ilçesinin önemi geçmişten beri süregelmiştir. Çünkü Baskil ilçesinin batı sınırında Fırat nehri bulunmaktadır. Baskil ilçesi stratejik açıdan geçmişte Türk göçlerinin uğrak ve konaklama yeri olmuştur. Türk göçlerinde nehir batı yönüne akmakta sonrasında güneydoğuya dönmektedir. Bunun için batıya giden göçmenler bu nehirden geçmek zorunda kalmışlardır. Bu bilgilere yapılan kazılar sonucunda ulaşılmıştır.

Yörenin Asurlar, Urartular, Persler, Makedonya'lılar, Romalılar ve Bizanslılar tarafından hakimiyet altında tutulan stratejik bir konumda yer olduğu bilinmektedir. Baskil'e bağlı Caferhöyük, Değirmentepe, Şemsiyetepe, İmamoğlu, Pirot, Köşkerbaba, İmikuşağı gibi höyüklerde yapılan kazı çalışmalarında, en eski Neolotik çağdan itibaren sırasıyla Kalkolitik, Tunç Çağı, Demir Çağı, Helenistik, Roma, Bizans, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerine ait izler tespit edilmiş ve bir yerleşim yeri olduğu gözlemlenmiştir. Selçukluların Anadolu'ya girmesi ile birlikte, Baskil Artuklu Beyliği'nin eline geçmiş, Anadolu Selçuklu Devleti'nin elindeyken 1514 yılında Yavuz Sultan Selim'in doğu seferine çıkmasıyla birlikte, bölge Osmanlı Devleti'nin eline geçiştir.