Polat: 'Müdahale değil, önleyici güvenlik'

Elazığ Güvenlik - İş Sendikası Başkanı Serkan Polat,okullarda güvenliğin yalnızca olay sonrası müdahaleyle değil, önleyici tedbirlere dayanması gerektiğini vurguladı. X-Ray gibi uygulamaların pratikte sorunlu olduğunu belirten Polat, okul çevresinde polis devriyesi, özel güvenlik görevlisi, iletişim kanallarının denetimi ve psikolojik takibin daha etkili çözümler olacağını ifade etti.

Türkiye’de peş peşe yaşanan okul saldırılarının ardından gözler alınacak yeni önlemlere çevrildi. İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi’nin talimatıyla hazırlanan “7 Basamaklı Yeni Okul Güvenlik Modeli”nin detayları netleşti.

İçişleri Bakanlığı, Şanlıurfa ve Kahramanmaraş’taki olayların ardından kapsamlı bir çalışma başlattı. Bakanlık bürokratlarının hazırladığı "7 Basamaklı Yeni Okul Güvenlik Modeli" ile Türkiye genelindeki tüm okullarda güvenlik sistemi sil baştan değiştirilecek.

İŞTE 7 BASAMAKLI YENİ GÜVENLİK MODELİ

Birincisi, okullarda risk analizi ve tehdit tanımlamaları baştan yapılarak mevcut sistem tamamen güncellenecek.

Fiziki güvenlik önlemleri artırılacak; okul giriş-çıkışları, çevre güvenliği ve denetimler daha sıkılaştırılacak.

Kolluk kuvvetleriyle koordinasyon güçlendirilerek erken uyarı sistemleri devreye alınacak ve olası risklere müdahale edilecek.

Psikolojik ve psikiyatrik rahatsızlığı bulunan öğrenciler Toplum Sağlığı Merkezleri aracılığıyla düzenli olarak takip edilecek.

Emniyete bağlı sanal devriye ekipleri, sosyal medyada ve oyun gruplarındaki çocukları tuzaklara karşı yakın takibe alacak.

Milli Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı arasında veri paylaşımı sağlanacak.
Okullarda bu yönde eğitim, konferans ve seminerler yapılacak.

İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi’nin talimatıyla hazırlanan “7 Basamaklı Yeni Okul Güvenlik Modeli” hakkında Elazığ Güvenlik - İş Sendikası Serkan Polat, Hakimiyet Haber’e özel açıklamalarda bulundu.

Polat: 'Müdahale değil, önleyici güvenlik'

SADECE ALAN SİSTEMİ KURMAK YETERLİ OLMAZ

Elazığ Güvenlik - İş Sendikası Başkanı Serkan Polat, “Alan sistemi kurulduğunda, bir olay meydana geldikten sonra devreye giren bir yapı ortaya çıkıyor. Bu durumda sorumluluk nöbetçi yöneticiye ya da okul müdürüne kalıyor. Oysa bizim amacımız olay olduktan sonra müdahale etmek değil, olayın hiç yaşanmamasını sağlamak. Güvenliğin temel amacı önleyici tedbirlerdir. Bu nedenle sadece alan sistemi kurmak yeterli olmaz. Böyle bir sistem en fazla ekiplerin olay yerine daha hızlı ulaşmasını sağlar, başka bir önceliği yok.”dedi.

X-RAY SİSTEMİ GİBİ UYGULAMALARI DA DÜŞÜNDÜK, ANCAK PRATİKTE CİDDİ SIKINTILAR VAR

X-Ray sistemi gibi uygulamaları da düşündük diye Polat,“Biz bu konuyla ilgili bir çalışma yürütüyoruz. X-Ray sistemi gibi uygulamaları da düşündük. Ancak pratikte ciddi sıkıntılar var. Sabah saatlerinde öğrencilerin okula giriş yaptığı zaman dilimini düşünün. 500 kişilik bir okulda herkesin X-Ray cihazından geçmesi yaklaşık iki saat sürer. Bu da uygulanabilir bir yöntem değil.Okul önlerinde denetimlerin artırılması ise çok olumlu olur. Bizim zamanımızda, özellikle okul giriş ve çıkış saatlerinde polis ekipleri devriye atardı. Bu önemli bir önleyici tedbirdir. Çünkü bir eylem yapmayı düşünen kişi, okul önünde polisi görünce vazgeçer. Sadece o saatlerde bir devriyenin tur atması bile birçok olumsuzluğun önüne geçer.”dedi.

İLETİŞİM İMKANLARININ SINIRLANDIRILMASI DAHA ETKİLİ OLABİLİR

Polat sözlerine şöyle devam etti:“Sosyal medya ve oyun platformlarıyla ilgili de bazı önlemler konuşuluyor. Ancak bu tür olayları planlayan kişiler genelde bunu açık şekilde sosyal medyada paylaşmaz. Buna karşılık çocukların kullandığı oyun platformları bir iletişim alanına dönüşmüş durumda. Burada planlamalar yapılabiliyor. Bu nedenle bu platformlardaki mesajlaşma ve iletişim imkanlarının sınırlandırılması daha etkili olabilir.Çocuklara yönelik farkındalık seminerleri konusunda ise dikkatli olunmalı. Yanlış bir şekilde verildiğinde bu tür eğitimler çocuklarda merak uyandırabilir. Bu yüzden hangi yaş grubuna, nasıl verileceği çok iyi planlanmalı. Pedagoglar eşliğinde değerlendirilmesi gerekir.”dedi. 

Polat: 'Müdahale değil, önleyici güvenlik'

VELİLERİN ÖĞRETMENLE GÖRÜŞMEK İÇİN RANDEVU ALMAK ZORUNDA OLMASI PRATİKTE SORUN YARATIR

Polat son olarak ise,“Psikolojik ya da psikiyatrik rahatsızlığı bulunan öğrencilerin takip edilmesi ise faydalı bir uygulama olabilir. Ancak burada aile, okul ve çevrenin birlikte hareket etmesi çok önemli. Erken tespit yapılabilirse, riskler azaltılabilir.Giriş-çıkışlarda randevu sistemi uygulanması fikrine katılmıyorum. Velilerin öğretmenle görüşmek için randevu almak zorunda olması pratikte sorun yaratır. Bunun yerine, okul dışından gelen ve öğrencilerle ilgisi olmayan kişilerin girişleri daha sıkı denetlenmeli.Ben olsam ilk etapta okullarda özel güvenlik görevlisi bulundururum. Daha önce bazı illerde bu uygulama vardı ve faydası görüldü. Okul girişinde bir güvenlik görevlisinin olması çok önemli. Çünkü bir kişinin davranışlarından şüpheli bir durum anlaşılabilir. Risk taşıyan biri zaten tedirgin olur, bu da fark edilir.

Ayrıca kamera sistemlerinin yaygınlaştırılması ve aktif şekilde izlenmesi gerekiyor. Okul içinde yaşananlar anlık takip edilirse, riskli durumlar önceden tespit edilebilir. Genel olarak güvenlik önlemlerinin olay olduktan sonra değil, olay olmadan önce devreye girmesi gerekir.”dedi.