Polat: '25 Yıldır Satranç İle İç İçeyim'

Başak MERAL GÜNDÜZ/TSF İl Temsilciliği Kurul Üyesi ve Basın Yayın Görevlisi İbrahim Ethem Polat,'Doğru yerde, doğru zamanda, doğru kişilerle olmak ve doğru işler yapmak biraz kader biraz da tercih meselesidir'dedi.

Polat: '25 Yıldır Satranç İle İç İçeyim'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

İbrahim Ethem Polat,”Tercihlerin belirleyicisi kader (buna şans da diyorlar), kaderin belirleyicisi de tercihlerimiz sanki. Bu girift ilişki hayatımızın kalitesini belirliyor.

Ön yargısız, ön koşulsuz, olayları kendi içinde, şahsa özel değerlendirip kendi çerçevenden bakmadan yorumladığın zaman problemler/ problem ettiklerinin azalacağı görüşündeyim. Örneğin bir kişiyle karşılaştığında zihnindeki şablonla onu ölçülendirmeye kalkıştığında şablonuna uymadığını geç fark edersen “hayal kırıklıkların”, “bunalımların”, “hataların” artacak, yaşamdan lezzetin minimuma inecektir. Bu nedenle yeni insanlarla karşılaştığımızda, yeni sözler/ fikirler işittiğimizde geçmişten birikimlerimizle kesin kanıya varırsak yanılma payımız çok olacaktır. Oysa çok geniş çerçeveli şablonlar yeterli olacaktır, dar pencereden bakmak yerine. Yeni bir gezegene gittiğinizi var sayarak, yeni bir cisim gördüğünüzü sayarak, yeni bir ses duyduğunuzu, yeni bir koku aldığınızı, yeni bir renk ile karşılaştığınızı kabul ederek o kişi veya kavramı değerlendirip kendi şablonunuz dışında gözlemlemek, anlamaya çalışmak hayatı daha da yaşanır hale getirecektir. Bu nedenle ezberlenmiş cümleler, tepkiler, duygular yerine yeni şeyleri söylemeye, hissetmeye, davranmaya açık olmamız bizi zihinsel, ruhsal alanda daha da geliştirecektir. Önümüze konulan; inanç, kültür, eğitim düzeyi, renk, dil gibi duvarlar öteyi görmeyi engelleyecektir.

Yaklaşık 25 yıldır satranç ile iç içeyim. Evvela oyuncu sonra hakem ve satranç gönüllüsü olarak tanımlayabilirim kendimi. Satranç ile tanışmamdan sonra girişte belirlediğim hayata bakış açımda belirtildiği yönde olumlu gelişmeleri katettim. Süregelen toplumsal bağnazlıklarla kişileri, olayları değerlendirmek yerine modern deyim ile “empati” yapmasını, hemen karar vermemeyi, zekâ belirtisiymiş gibi hazırcevap verme yerine düşünerek konuşmayı öğrendim. Adım atarken de kaplumbağa misali yavaş ve emin adımlarla atmasını öğrendim. Bu süreç içerisinde birçok aile ferdim oldu satranç sayesinde. Sadece satranç ortak noktamıza tutunarak birçok farklılıklarımızı kendimize zenginlik olarak katmayı öğrendik. Temel insani vasıfları taşımamız bize yeterli oldu. Elâzığ öğretmenevi çay bahçesinde başlayan bu serüven Elâzığ il temsilciliğinde aktif olarak rol almaya, Elâzığ satrancına şu an yön veren Çaturanga Akıl Oyunları ve Satranç Spor Kulübü’nün kurucu üyesi olmaya kadar verildi.İlimiz satrancına Yusuf Görgülü, Didem Aslan, Oğuzhan Deniz, Metehan Deniz, Eşref Işık ile birlikte hizmet ederken birdenbire kızının satranca olan ilgisiyle birlikte Türkçe öğretmeni Esra Kılavuz Yalçın da dahil oldu. İl temsilcimiz Didem Aslan Yılmaz’ın iş yoğunluğu nedeniyle temsilciliği bırakmasının ardından Esra Hanım görevi devraldı. Satrançla sadece kızından dolayı alakası olan Esra Hanım; yeniliğe açık, çalışkan, hırslı olması nedeniyle kısa sürede Didem Aslan’ın gözünü arkada bırakmadı. Demokratik satranç ailemizin “Reisliğini” 6 yıl sırtladı. Artık eviyle, ailesiyle, okul öğrencileriyle “daha fazla ilgilenmem gerek” diyerek bayrağı Metehan Deniz kardeşime devretti. Burada meselenin şahıslar olmadığını, amacın önemli olduğunu bildiğimiz için aynı şevkle il yeni temsilcimiz Metehan Denizin de bu görevi layığıyla yürüteceğinden şüphe duymuyoruz”dedi.

BİZ KOCAMAN BİR AİLEYİZ

İbrahim Ethem Polat,”Biz kocaman bir aileyiz ve bu ailenin her ferdi satranç adına her türlü kademede hizmet vermeye/ destek vermeye hazırız. 2022 – 2023 sezonuna muhteşem bir açılışla merhaba diyeceğiz. 15 – 16 Ekim tarihinde İpek Yolu Uluslararası Çocuk ve Gençlik Merkezi ile Çaturanga Satranç Kulübü tarafından ödüllü ulusal satranç turnuvası gerçekleştirilecektir. Buradan bütün satranç severleri davet etmek isteriz”dedi.